Przepis na roladę marchewkową krok po kroku

Składniki
  • Marchewka 500 g 5 średnich sztuk
  • Jajko 4 szt.
  • Mąka pszenna typ 550 30 g
  • Masło 20 g
  • mascarpone 250 g
  • Łosoś wędzony 200 g
Przyprawy
papryka słodka, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Smaż tak długo aż odparuje nadmiar wody. Dodaj sól, czosnek oraz paprykę słodką. Wymieszaj dokładnie.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz mąkę dodaj do podsmażonej marchewki i dokładnie wymieszaj.

Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę.

Łyżką dodawaj ubite białka do masy marchewkowej i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozsmaruj cienko (około 3-4 cm grubości) na dużej blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe ciasto przestudź.

Wystudzone ciasto posmaruj serkiem mascarpone, ułóż na nim plastry łososia wędzonego i zawiń roladę. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Rolada marchewkowa z serkiem i łososiem wędzonym ułożona na paterze oraz talerzyku. Wszystko znajduje się na zielonym stole na którym leży widelec.
Rolada marchewkowa
Koszt przygotowania dania
36.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
197 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Rolada marchewkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Roladzie marchewkowej

Rolada marchewkowa z serkiem mascarpone i z łososiem świetnie sprawdzi się jako przekąska na słono. Wiele osób kojarzy pewnie roladę ze szpinakiem z serkiem almette, ta jest równie smaczna. Możesz przygotować ją na święta lub imprezy okolicznościowe, zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Ciasto przygotujesz z marchewki, jajka, mąki, masła oraz przypraw. Całe dane przyrządzisz w mniej jak 40 minut. Jest to przepis bardzo prosty, dlatego poradzi sobie z nim każdy. Jako dodatki do rolady użyj serka mascarpone, łososia oraz pomidorów suszonych.

Marchewka zawiera duże ilości witaminy A (a raczej beta-karotenu, jej prowitaminy), która wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, poprawia wzrok, przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej oraz rozwojowi zaćmy. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na spożywanie marchwi, im bardziej jest ona przetworzona, tym bardziej podnosi poziom cukru we krwi (ma wyższy indeks glikemiczny).

Łosoś wędzony dostarczy nam cynku i selenu wzmacniając naszą odporność. Potas obecny w tym produkcie ma działanie moczopędne i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, przez co jego odpowiednia ilość w diecie zapobiega wystąpieniu nadciśnienia i chorób serca. Witamina D zawarta w łososiu, szczególnie ważna jest w okresie jesienno-zimowym, poprawia ona siłę mięśniową i korzystanie wpływa na funkcje układu kostnego. Obecność witaminy E (przeciwutleniacza) chroni przed nadmierną produkcją wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia się naszego organizmu oraz odpowiada za sprawne funkcjonowanie mięśni. Jednak najważniejsza w łososiu jest obecność wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które redukują zmęczenie, poprawiają jakość widzenia, poprawiają pamięć oraz regulują rytm serca.

Podsumowując danie to świetnie sprawdzi się jako słona przekąska. Jest bardzo zdrowe, przez co możemy zaliczyć je do dań fit. Zawartość łososia i marchewki wzbogaci roladę w wiele składników mineralnych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze Rolady marchewkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (120g)
Energia (kalorie)
164.42 kcal
197.30 kcal
Białko
6.69 g
8.03 g

Węglowodany w roladzie marchewkowej

Na 100g
Na porcję (120g)
Węglowodany
6.53 g
7.84 g
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.38 g
6.46 g
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (120g)
Tłuszcz
12.09 g
14.51 g
Tłuszcze nasycone
10.11 g
12.13 g

Witaminy w przepisie na roladę marchewkową

Na 100g
Na porcję (120g)
Tiamina
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.35 mg
1.62 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
20.20 µg (mcg)
24.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladę marchewkową

Na 100g
Na porcję (120g)
Sód
171.07 mg
205.28 mg
Potas
188.24 mg
225.89 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
53.54 mg
64.25 mg
Fosfor
80.38 mg
96.45 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
10.95 mg
13.14 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
0.86 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cynk
0.41 mg
0.49 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Rolady marchewkowej brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Roladzie marchewkowej

Lista alergenów dla Rolady marchewkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. papryka słodka, czosnek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Cena przygotowania Rolady marchewkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
500 g
5 średnich sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
47.00
Łączny koszt
36.34
Jak oceniasz przepis na roladę marchewkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób