Rolada marchewkowa
- Marchewka - 5 średnich sztuk (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 (30 g)
- Masło (20 g)
- Mascarpone (250 g)
- Łosoś wędzony (200 g)
Przepis na roladę marchewkową krok po kroku
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Smaż tak długo aż odparuje nadmiar wody. Dodaj sól, czosnek oraz paprykę słodką. Wymieszaj dokładnie.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz mąkę dodaj do podsmażonej marchewki i dokładnie wymieszaj.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę.
Łyżką dodawaj ubite białka do masy marchewkowej i dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozsmaruj cienko (około 3-4 cm grubości) na dużej blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe ciasto przestudź.
Wystudzone ciasto posmaruj serkiem mascarpone, ułóż na nim plastry łososia wędzonego i zawiń roladę. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.
- Nachos
- Jajka faszerowane
- Pierogi z mięsem
- Papryka faszerowana
- Ogórki kiszone
- Lawasz
- Rolada szpinakowa
- Bruschetta
- Pieczarki faszerowane
- Koreczki
- Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
- Karp w galarecie
- Krążki cebulowe
- Roladki z tortilli
- Paszteciki z ciasta francuskiego
- Pizzerinki z ciasta francuskiego
- Zimne nóżki w galarecie
- Chlebek ziołowy Thermomix
- Szybkie przekąski do wódki
Więcej informacji na temat rolady marchewkowej
Rolada marchewkowa z serkiem mascarpone i z łososiem świetnie sprawdzi się jako przekąska na słono. Wiele osób kojarzy pewnie roladę ze szpinakiem z serkiem almette, ta jest równie smaczna. Możesz przygotować ją na święta lub imprezy okolicznościowe, zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Ciasto przygotujesz z marchewki, jajka, mąki, masła oraz przypraw. Całe dane przyrządzisz w mniej jak 40 minut. Jest to przepis bardzo prosty, dlatego poradzi sobie z nim każdy. Jako dodatki do rolady użyj serka mascarpone, łososia oraz pomidorów suszonych.
Marchewka zawiera duże ilości witaminy A (a raczej beta-karotenu, jej prowitaminy), która wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, poprawia wzrok, przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej oraz rozwojowi zaćmy. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na spożywanie marchwi, im bardziej jest ona przetworzona, tym bardziej podnosi poziom cukru we krwi (ma wyższy indeks glikemiczny).
Łosoś wędzony dostarczy nam cynku i selenu wzmacniając naszą odporność. Potas obecny w tym produkcie ma działanie moczopędne i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, przez co jego odpowiednia ilość w diecie zapobiega wystąpieniu nadciśnienia i chorób serca. Witamina D zawarta w łososiu, szczególnie ważna jest w okresie jesienno-zimowym, poprawia ona siłę mięśniową i korzystanie wpływa na funkcje układu kostnego. Obecność witaminy E (przeciwutleniacza) chroni przed nadmierną produkcją wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia się naszego organizmu oraz odpowiada za sprawne funkcjonowanie mięśni. Jednak najważniejsza w łososiu jest obecność wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które redukują zmęczenie, poprawiają jakość widzenia, poprawiają pamięć oraz regulują rytm serca.
Podsumowując danie to świetnie sprawdzi się jako słona przekąska. Jest bardzo zdrowe, przez co możemy zaliczyć je do dań fit. Zawartość łososia i marchewki wzbogaci roladę w wiele składników mineralnych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie.
Alergeny w roladzie marchewkowej
Lista alergenów dla Rolady marchewkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
Wartości odżywcze rolady marchewkowej
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.