Polewa do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego
Przepis na polewę do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego krok po kroku
Serek mascarpone wymieszaj z cukrem (możesz użyć do tego miksera).
Gotową polewę nanieś i rozprowadź po wierzchu ciasta.
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto marchewkowe fit
- Placek z marchewką
- Ciasto marchewkowe Thermomix
- Fit ciasto marchewkowe
- Ciasto marchewkowe z mascarpone
- Tort marchewkowy
- Ciasto wegańskie
- Klasyczne ciasto marchewkowe
- Wegańskie ciasto marchewkowe
- Ciasto marchewkowe bezglutenowe
- Ciasto marchewkowe z orzechami
- Wege ciasto marchewkowe
- Placek marchewkowy
- Marchewkowiec
- Marchwiak
- Ciasto marchewkowe bez cukru
- Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
- Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat polewy do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego
Pewnie zastanawiasz się jaka polewa będzie dobrym wyborem do polania ciasta marchewkowego? Biała polewa z mascarpone będzie idealnym rozwiązaniem. Przepis na polewę z serka jest bardzo prosty, potrzebujesz jedynie mascarpone (ale możesz użyć także serka Philadelphia) oraz cukru pudru. Oba te produkty musisz dokładnie wymieszać i nałożyć na gotowe ciasto. Nie potrzebujesz do tego dużych zdolności kulinarnych a samą polewę przygotujesz w maksymalnie 10 minut. Przepis na ciasto marchewkowe znajdziesz na naszej stronie.
Polewa do ciasta marchewkowego stanowi idealne dopełnienie tego deseru. Potrzebujesz tylko dwóch produktów spożywczych, które dostarczą białka, tłuszczu oraz węglowodanów do twojej diety. Serek mascarpone będzie charakteryzował się kremowym i słodkim smakiem, dlatego często stosuje się go jako bazę pod wykonanie deseru. Serek ten jest źródlem wapnia, który bierze udział w rozwoju kości, odpowiada za zachowanie struktury kości i zębów, zapewnia prawidłową pracę serca, pomaga przewodzić bodźce nerwowe oraz bierze udział w procesach krzepliwości krwi. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminę A odpowiedzialną za prawidłowe widzenie i utrzymanie dobrego stanu skóry. Polewa z serka śmietankowego jest również wysokokaloryczna i należy uważać z jej spożywaniem na diecie redukcyjnej. Należy uważać na stosowanie tego serka z powodu wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko rozwoju otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2.
Podsumowując polewa z serka mascarpone jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do rozwoju wielu chorób na tle żywieniowym, nie powinniśmy spożywać jej codziennie lub w dużych ilościach. Jednak nie doszukujmy się tylko negatywów, umiarkowane spożycie tej polewy wpływa również pozytywnie na nasze zdrowie. Wysokokaloryczne produkty powinny od czasu do czasu wystąpić w naszej diecie, dlatego nie bój się i odkryj ten pyszny smak polewy.
Alergeny w polewie do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego
Lista alergenów dla Polewy do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze polewy do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.