Przepis na polewę do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego krok po kroku

Składniki
  • mascarpone 250 g
  • Cukier puder 50 g
To będzie niezbędne
mikser

Serek mascarpone wymieszaj z cukrem (możesz użyć do tego miksera).

Gotową polewę nanieś i rozprowadź po wierzchu ciasta.

Na zdjęciu widzimy ciasto marchewkowe oblane białą polewą do ciasta marchewkowego. Ciasto znajduje się na talerzu, a dookoła niego leżą szyszki i gałązki świerku.
Polewa do ciasta marchewkowego
Koszt przygotowania dania
6.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
119 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
brak danych

Polewa do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Polewie do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego

Pewnie zastanawiasz się jaka polewa będzie dobrym wyborem do polania ciasta marchewkowego? Biała polewa z mascarpone będzie idealnym rozwiązaniem. Przepis na polewę z serka jest bardzo prosty, potrzebujesz jedynie mascarpone (ale możesz użyć także serka Philadelphia) oraz cukru pudru. Oba te produkty musisz dokładnie wymieszać i nałożyć na gotowe ciasto. Nie potrzebujesz do tego dużych zdolności kulinarnych a samą polewę przygotujesz w maksymalnie 10 minut. Przepis na ciasto marchewkowe znajdziesz na naszej stronie.

Polewa do ciasta marchewkowego stanowi idealne dopełnienie tego deseru. Potrzebujesz tylko dwóch produktów spożywczych, które dostarczą białka, tłuszczu oraz węglowodanów do twojej diety. Serek mascarpone będzie charakteryzował się kremowym i słodkim smakiem, dlatego często stosuje się go jako bazę pod wykonanie deseru. Serek ten jest źródlem wapnia, który bierze udział w rozwoju kości, odpowiada za zachowanie struktury kości i zębów, zapewnia prawidłową pracę serca, pomaga przewodzić bodźce nerwowe oraz bierze udział w procesach krzepliwości krwi. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminę A odpowiedzialną za prawidłowe widzenie i utrzymanie dobrego stanu skóry. Polewa z serka śmietankowego jest również wysokokaloryczna i należy uważać z jej spożywaniem na diecie redukcyjnej. Należy uważać na stosowanie tego serka z powodu wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko rozwoju otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2.

Podsumowując polewa z serka mascarpone jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do rozwoju wielu chorób na tle żywieniowym, nie powinniśmy spożywać jej codziennie lub w dużych ilościach. Jednak nie doszukujmy się tylko negatywów, umiarkowane spożycie tej polewy wpływa również pozytywnie na nasze zdrowie. Wysokokaloryczne produkty powinny od czasu do czasu wystąpić w naszej diecie, dlatego nie bój się i odkryj ten pyszny smak polewy.

Wartości odżywcze Polewy do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (30g)
Energia (kalorie)
398.17 kcal
119.45 kcal

Węglowodany w polewie do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego

Na 100g
Na porcję (30g)
Węglowodany
19.40 g
5.82 g
Węglowodany przyswajalne
19.40 g
5.82 g

Składniki mineralne w przepisie na polewę do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego

Na 100g
Na porcję (30g)
Sód
27.83 mg
8.35 mg
Wapń
111.00 mg
33.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Polewy do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Polewie do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego

Lista alergenów dla Polewy do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Cena przygotowania Polewy do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
8.50
Łączny koszt
6.75
Jak oceniasz przepis na polewę do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób