Przepis na ciasto szpinakowe krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm, sitko, miska

Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie powoli wlej olej. Miksuj do połączenia się składników.

Świeży szpinak opłucz, osusz i umieść w misce, a następnie zblenduj. Dodaj go do masy i całość dobrze wymieszaj.

Do masy dodaj suche produkty i delikatnie wymieszaj.

Tylko na spodzie tortownicy umieść papier do pieczenia. Następnie wlej masę.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz 40-45 min. Uchyl drzwiczki i poczekaj 10 min, a potem wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Serek mascarpone rozetrzyj w misce. Dodaj do niego cukier wanilinowy i delikatnie wymieszaj.

Śmietanę z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj ją do serka mascarpone i delikatnie wymieszaj.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną zostaw na talerzu i wyłóż na nią krem, a z drugiej wybierz środek i posyp po kremie.

Owoc granatu przekrój na pół i wyciągnij z niego pestki. Następnie obsyp nim ciasto.

Ciasto szpinakowe z granatem znajduje się na drewnianym blacie.
Ciasto szpinakowe
Koszt przygotowania dania
33.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
454 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Ciasto szpinakowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście szpinakowym

Ciasto szpinakowe bardzo ładnie się prezentuje, więc idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Inne określenie na ten placek to Leśny Mech lub ciasto Shrek ze szpinakiem.

Jak zrobić ciasto szpinakowe? Choć może wydawać się inaczej, to jednak przepis na ciasto ze szpinakiem jest prosty. To ciasto możesz wykonać zarówno ze szpinaku mrożonego, jak i szpinaku świeżego. Zamrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić. Warto umieścić go na sitku, aby pozbyć się wody. Możesz też pozbyć się nadmiaru wody, odciskając szpinak w dłoniach.

Jajka, które miksujesz z cukrem, powinny mieć temperaturę pokojową. W razie potrzeby możesz je ocieplić w ciepłej wodzie. Do placka najlepiej wybrać drobny cukier do wypieków, a do kremu cukier puder.

Szpinak możesz zblendować razem z olejem, ale możesz też zdecydować się na zmiksowanie z nimi żółtek. Wtedy białka należy osobno ubić na sztywną pianę i dodać do masy na sam koniec. Dzięki temu zabiegowi ciasto powinno wyjść wyższe.

Krem możesz przygotować z mascarpone, śmietanki 30% lub 36% oraz cukru pudru, ale możesz też wykonać go z serka, cukru i masła. Jeśli martwisz się o to, czy krem będzie odpowiednio sztywny, możesz dodać coś, co go dodatkowo usztywni (np. fix). Zarówno serek mascarpone, jak i śmietanka, powinny być zimne. Najlepiej wyjąć te produkty prosto z lodówki tuż przed ubijaniem i łączeniem. Później należy schować krem do lodówki i wyciągnąć dopiero przed nakładaniem go na placek. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce.

Placek ze szpinakiem najczęściej jest z granatem. Jednak na górę ciasta możesz dodać też inne owoce. Możesz pokusić się na maliny, borówki, jagody, czarną lub czerwoną porzeczkę. Część owoców możesz umieścić w gotowym kremie.

Ciasto szpinakowe to swego rodzaju biszkopt, ale ze szpinakiem. To zielone ciasto zawdzięcza swoją barwę właśnie temu składnikowi. Jednak, jeśli wykonasz go z mrożonego szpinaku, to nie będzie mieć tak intensywnej barwy. Możesz wtedy dodać zielony barwnik spożywczy. Ciasto ze szpinakiem jest bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania. Możesz być pewien, że tym ciastem zaintrygujesz swoich bliskich oraz gości.

Wartości odżywcze ciasta szpinakowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
Białko
3.93 g
5.51 g

Węglowodany w cieście szpinakowym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
23.88 g
33.43 g
Węglowodany przyswajalne
23.02 g
32.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
1.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
23.72 g
33.20 g
Tłuszcze nasycone
11.17 g
15.63 g
Tłuszcze nienasycone
12.55 g
17.57 g
Cholesterol
56.48 mg
79.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto szpinakowe

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C
5.59 mg
7.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto szpinakowe

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
49.80 mg
69.72 mg
Potas
173.86 mg
243.40 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
56.64 mg
79.30 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.77 mg
2.47 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta szpinakowego 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście szpinakowym

Lista alergenów dla ciasta szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania ciasta szpinakowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
280 g
1 i 3/4 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 280 g
Szpinak
350 g
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 3
11.67
Za 350 g
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Soda oczyszczona
5 g
1 lyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Granat
110 g
1 sztuka
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 110 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na ciasto szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób