Ciasto z masłem orzechowym

Opublikowano: 01.05.2021 r., 13:27 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto orzechowe na desce
Ciasto z masłem orzechowym
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto z masłem orzechowym. Puszysta i delikatna masa na bazie bitej śmietany i czekoladowy spód są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek po pysznym niedzielnym, domowym obiedzie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
436 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczki (100 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier trzcinowy - 1 szklanka (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 5 łyżek (100 g)
  • Cukier puder - 0,5 szklanki (60 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 małe opakowanie (200 ml)
  • Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) - 3 garści (75 g)
  • Mleko 1,5% - 4 łyżki (48 ml)
  • Olej kokosowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Mascarpone (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, szpatułka, miseczka

Przepis na ciasto z masłem orzechowym krok po kroku

W misce ubij masło ze szklanką cukru trzcinowego.

Do masła dodawaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj mikserem.

Do masła dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z kakao.

Gdy całość jest dokładnie wymieszana przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie wystudź po upieczeniu.

Śmietankę 30% ubij, dodaj mascarpone, cukier puder i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.

Masę wylej na ciasto, włożone do formy.

Czekoladę mleczną roztop i dodaj do niej 1 łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki mleka. Tak samo przygotuj czekoladę gorzką.

Na wierzch ciasta wylej mleczną czekoladę, zrób wzroki czekoladą gorzką, posyp posiekanymi orzechami ziemnymi i pozostaw do ochłodzenia w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasto z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z masłem orzechowym

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto z masłem orzechowym to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Szybkie ciasto z kremem orzechowym fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Proste ciasto z masłem orzechowym jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego. Ciasto możesz wykonać jako biszkopt z masłem orzechowym, a jako babka brownie polej ją masłem orzechowym. Masło orzechowe do ciasta możesz wybrać kremowe lub chrupiące. Przepis na ciasto z masłem orzechowym jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto z masłem orzechowym dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Deser ten pokochają wszyscy miłośnicy czekolady i masła orzechowego.

Alergeny w cieście z masłem orzechowym

Lista alergenów dla ciasta z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada mleczna
    • Mleko 1,5%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Wartości odżywcze ciasta z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z masłem orzechowym to pyszne ciasto na zimno przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
436.44
436.44
Białko (g)
8.32
8.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
33.20
33.20
Węglowodany przyswajalne (g)
30.97
30.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
2.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
32.07
32.07
Tłuszcze nasycone (g)
21.75
21.75
Tłuszcze nienasycone (g)
10.32
10.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.01
8.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.31
2.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.17
80.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
115.79
115.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.54
1.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
113.84
113.84
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.34
2.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.24
34.24
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.96
22.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
80.09
80.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
206.97
206.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.38
57.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.82
122.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
50.38
50.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
2.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.00
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z masłem orzechowym

Koszt składników
73.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier trzcinowy
150 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
5 łyżek
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Cukier puder
60 g
0,5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 małe opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
75 g
3 garści
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 g
Mleko 1,5%
48 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 48 ml
Olej kokosowy
24 ml
2 łyżki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.43
Za 24 ml
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Koszt składników
73.80