Ciasto ferrero rocher

Opublikowano: 06.05.2021 r., 11:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto ferrero rocher na dużym talerzu ozdobione pralinkami.
Ciasto ferrero rocher
Ciasto ferrero rocher to idealny deser dla miłośników słodkich pralinek. Jest idealnie czekoladowe i kremowe. Będzie stanowić idealną dekorację imprezowego stołu.
Przygotowanie 40 min
719 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% 2 duże opakowania (630 ml)
  • Krem czekoladowy typu nutella 5 łyżek (100 g)
  • Orzechy laskowe 11 łyżek (160 g)
  • Kajmak 3 łyżki (100 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier puder 4 łyżki (40 g)
  • Herbatniki kakaowe 1,5 paczki (225 g)
  • Czekolada deserowa 1 opakowanie (200 g)
  • Masło 3 łyżeczki (15 g)
  • Mleko 2% (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, ręcznik papierowy

Przepis na ciasto ferrero rocher krok po kroku

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na dnie ułóż warstwę herbatników.

W dużej misce ubij 1 duże opakowanie śmietanki na sztywno.

Na patelni podpraż orzechy laskowe, następnie posiekaj je bardzo drobno. 3/4 z całej masy wsyp do ubitej śmietany, a resztę włóż do małej miseczki.

Do kremu dodaj nutellę i kajmak, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na herbatniki. Na krem nałóż kolejną warstwę herbatników.

W dużej misce ubij na sztywno kolejną porcję śmietanki. Gdy powstanie piana, dodawaj partiami mascarpone i cukier puder i mieszaj mikserem na małych obrotach.

Krem wyłóż na warstwę herbatników.

W małym garnku roztop masło w mleku. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, by całkiem się roztopiła. Do polewy dodaj resztę orzechów i polej nią ciasto.

Deser włóż do lodówki i schładzaj przez całą noc w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasto ferrero rocher
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta ferrero rocher

Ciasto ferrero rocher jest świetnym pomysłem na pyszny deser, który zaskakuje orzechowo czekoladowym smakiem. Jest niesamowicie kremowy i miękki. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej popularnej pralinki, gdyż smakuje prawie identycznie. W dodatku przepięknie się prezentuje na stole, dlatego może być ciastem na imprezę.

Przepis na ciasto ferrero rocher jest bardzo łatwy i na pewno poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Choć ciasto ma aż dwa różne kremy, to każdy jest niesamowicie łatwy i można go wykonać w ekspresowym tempie. Warto również pamiętać, by używać bardzo schłodzonej śmietanki, tak by ubić całość znacznie łatwiej i szybciej.

To domowe ciasto smakuje naprawdę wybornie. To wszystko za sprawą niezwykle pysznego kremu na bazie bitej śmietany z nutellą i kajmakiem. Idealnego smaku nadają całości również prażone orzechy laskowe.

Najlepsze w tum cieście jest to, że robi się je bez pieczenia. To idealny pomysł dla osób, które nie posiadają piekarnika, a chciałyby przygotować wyśmienity deser dla siebie i swoich najbliższych. Brak pieczenia pozwala też zaoszczędzić czas.

Krem do ciasta wykonuje się z serkiem mascarpone, dzięki czemu jest on bardziej aksamitny i gęsty. To sprawia również, że nie rozlewa się i nie potrzebuje zbyt dużo czasu w lodówce. Jest dzięki temu również bardziej smaczny i treściwy.

Ten placek na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają czekoladowe i orzechowe słodkości. W tym deserze te dwa smaki zostały połączone razem, dzięki czemu tworzą naprawdę smakowitą kompozycję, której ciężko się oprzeć.

To ciasto sprawdzi się również jako łatwy, choć przepyszny tort, który można wykonać bez żadnej obróbki termicznej. Wystarczy porządnie go schłodzić, dzięki czemu będzie to idealna propozycja dla osób zabieganych. Ciasto pięknie się prezentuje, zwłaszcza udekorowane pralinkami i tartą czekoladą.

Choć ciasto wykonuje się na biszkoptach, to nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić ferrero rocher na biszkopcie. Wystarczy upiec biszkopt kakaowy i podzielić go na trzy blaty i rozsmarować na nich krem. Smakuje równie pysznie.

Alergeny w cieście ferrero rocher

Lista alergenów dla ciasta ferrero rocher przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • krem czekoladowy typu nutella
    • kajmak
    • mascarpone
    • Herbatniki kakaowe
    • Czekolada deserowa
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Orzechy laskowe
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe

Wartości odżywcze ciasta ferrero rocher

na 100g gotowej potrawy

To ciasto jest bardzo kaloryczne i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego lepiej by gościło w diecie jak najrzadziej .

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
411.18
719.56
Białko (g)
5.21
9.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
26.87
47.02
Węglowodany przyswajalne (g)
25.03
43.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
3.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
32.10
56.17
Tłuszcze nasycone (g)
24.56
42.99
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ferrero rocher 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ferrero rocher

Koszt składników
74.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
630 ml
2 duże opakowania
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
10.08
Za 630 ml
Krem czekoladowy typu nutella
100 g
5 łyżek
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.14
Za 100 g
Orzechy laskowe
160 g
11 łyżek
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
10.40
Za 160 g
Kajmak
100 g
3 łyżki
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 100 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Herbatniki kakaowe
225 g
1,5 paczki
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.38
Za 225 g
Czekolada deserowa
200 g
1 opakowanie
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Masło
15 g
3 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Koszt składników
74.50