Ciasto bez pieczenia

Opublikowano: 13.05.2021 r., 16:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bez pieczenia ułożone na małym talerzyku i posypane orzeszkami ziemnymi.
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia to idealny pomysł na pyszny deser dla wszystkich miłośników słodkich smaków. To ciasto jest niesamowicie pyszne, a przy tym bardzo łatwe.
Przygotowanie 25 min
808 kcal
Kcal w porcji
208 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki 1,5 paczki (300 g)
  • Mascarpone 2 opakowania (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 2 opakowania (500 ml)
  • Cukier puder 4 łyżki (40 g)
  • Kajmak 1 opakowanie (500 g)
  • Orzeszki ziemne 3 garści (90 g)
  • Czekolada gorzka 1 duża tabliczka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 22x32

Przepis na ciasto bez pieczenia krok po kroku

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Na spód poukładaj herbatniki, tak by nie było żadnej przerwy.

W dużej misce ubij 1 opakowanie śmietanki na sztywno. Dodaj do niej cukier puder i cukier waniliowy, wciąż ubijając. Dodawaj małymi porcjami serek mascarpone i cały czas ubijaj. Gotowy krem wyłóż na herbatniki i przykryj je kolejną warstwą ciastek.

Na ciastka wyłóż masę kajmakową i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

W rondelku roztop gorzką czekoladę z 1 opakowaniem śmietanki.

Wymieszaj ją bardzo dokładnie. Gotową polewę przelej na wierzch ciasta.

Ciasto włóż do lodówki na około 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia to bardzo szybki sposób na wspaniały deser. Pięknie się prezentuje, a do jego wykonania nie trzeba piekarnika. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, dzięki temu herbatniki zdążą się dobrze rozmięknąć i całość będzie lepsza.

To szybkie ciasto, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Całość można przygotować w kilkanaście minut. Choć wydaje się skomplikowane, robi się go w ekspresowym tempie.

Ten placek smakuje wyśmienicie. To za sprawą pysznego kremu śmietanowego, kajmaku i orzeszków ziemnych, które wspaniale ze sobą współgrają, tworząc przepyszną całość. Ten deser będzie idealny dla wszystkich tych, którzy lubią naprawdę słodkie dania, a także takie w których dodaje się sporo karmelu. To ciasto, choć ma wiele kremów nie jest zbyt słodkie, a to dzięki orzeszkom ziemnym, które świetnie balansują całą kompozycję smakową.

To proste ciasto bez pieczenia będzie idealnym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania z bliskimi, dlatego że naprawdę pięknie i efektownie się prezentuje, a przy tym wspaniale wygląda.

W tej wersji to ciasto jest bardzo słodkie, śmietankowo karmelowe, jednak można je także zrobić z owocami. Najlepiej będą się do tego celu nadawały maliny. Można użyć mrożonych malin, poddusić je z niewielkim dodatkiem wody i wyłożyć na masę z serkiem. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze pyszniejsze.

To ciasto z kremem, choć składa się z wielu warstw, można stworzyć w bardzo szybkim czasie. A do tego jest naprawdę lekkie. Krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone wychodzi bardzo aksamitny i niezwykle waniliowy, by wzmocnić ten efekt można do niego dodać ekstraktu waniliowego.

To najlepsze ciasto na przyjęcia, gdyż robi się je w ekspresowym tempie, co ma duże znaczenie w trakcie przygotowań, a także wyróżnia się niebanalnym smakiem i eleganckim wyglądem. Jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Choć bardzo łatwe, to jest niezwykle smaczne i inne niż wszystkie. Najlepiej smakuje na zimno i fajne się prezentuje ze względu na liczne warstwy. To najprostsze, a przy tym najbardziej efektowne ciasto jakie uda ci się znaleźć.

Alergeny w cieście bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • kajmak
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne

Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne desery nie powinno zbyt często gościć w menu ze względu na dużą ilość cukru. Szczególnie powinny na niego uważać osoby z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kcal)
388.72
808.54
Białko (g)
5.49
11.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany (g)
30.65
63.74
Węglowodany przyswajalne (g)
29.56
61.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz (g)
27.23
56.64
Tłuszcze nasycone (g)
22.55
46.90
Tłuszcze nienasycone (g)
4.68
9.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.82
74.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód (mg)
242.88
505.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
124.74
259.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
2.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bez pieczenia 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bez pieczenia

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1,5 paczki
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
2 opakowania
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Kajmak
500 g
1 opakowanie
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Orzeszki ziemne
90 g
3 garści
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 90 g
Czekolada gorzka
150 g
1 duża tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Koszt składników
53.50