Przepis na banoffee krok po kroku

Składniki
  • Herbatniki 300 g 3 małe paczki
  • Czekolada gorzka 300 g 3 tabliczki
  • Masło 50 g 1/5 kostki
  • kajmak 400 g 1 puszka
  • Orzechy włoskie 60 g 2 garści
  • mascarpone 250 g 1 opakowanie
  • Banan 600 g 3 sztuki
  • Kakao 16% (proszek) 20 g 2 łyżki
Przyprawy
kakao
To będzie niezbędne
blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Herbatniki bardzo drobno posiekaj i pokrusz.

W rondelku roztop masło z czekoladą (100 g).

Dodaj herbatniki i wymieszaj. Powstałą masę wylej na dno formy do pieczenia i wstaw do lodówki.

Pozostałą czekoladę roztop, wymieszaj z kajmakiem.

Orzechy włoskie drobno posiekaj.

Na spód ciasta wylej masę czekoladowo-kajmakową, posyp orzechami i ponownie wstaw do lodówki.

Mascarpone ubij na gęstą, puszystą pianę.

Posmaruj nią wierzch ciasta. Banany pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu. Posyp kakao.

Kawałek ciasta banoffee z kajmakiem, bananami i mascarpone.
Banoffee
Koszt przygotowania dania
41.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
667 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Banoffee - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Banoffee

Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. Nazwa pochodzi od połączenia słów "banan" oraz nazwy słynnych "toffi". Prawdopodobnie przepis na banoffee wymyślono w latach 70-tych XX wieku i był to ulubiony deser Księżnej Diany oraz Margartet Thatcher. Tradycyjnie ciasto banoffee pie przyrządzano z mleka skondensowanego, bananów, słodkich herbatników i kajmaku. Obecnie mleko skondensowane coraz częściej zamieniane jest na mascarpone lub śmietankę, do ciasta dodaje się kakao, czekoladę lub lody, na przykład waniliowe. Banoffee to proste ciasto bez pieczenia, które nie jest skomplikowane w przygotowaniu i nada się na większość okazji. Najlepiej smakuje na zimno, kiedy deser jest mocno schłodzony, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej lub rano i przez kilka godzin przechowywać w lodówce. Banoffee można przygotować w jednej dużej blaszce i następnie wydzielać pojedyncze porcje lub od razu przygotować oddzielne porcje w naczyniach deserowych. Jak zrobić ciasto banoffee? Nie jest to tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Najlepiej zacząć od przygotowania spodu, w tym celu wystarczy rozpuścić czekoladę z masłem i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Kolejną warstwą jest masa czekoladowo kajmakowa, a ostatnią - ubita śmietanka lub serek mascarpone. Na sam wierzch wystarczy następnie ułożyć plastry pokrojonego banana, posiekane orzechy, delikatnie posypać kakao, schłodzić i deser jest gotowy do podania. Ciasto banoffee sprawdzi się jako deser, coś słodkiego na imprezę, czy na grilla. Mimo, że nie ma w nim dodatku cukru jest bardzo słodkie oraz niestety stosunkowo kaloryczne, dlatego warto przygotować z góry po jednej porcji dla każdego, aby nie podjadać ciasta bez przerwy, bo pełna blacha z pewnością będzie kusić. Banoffee to idealny deser dla wszystkich miłośników bardzo słodkich, oryginalnych i niecodziennych deserów. Koniecznie poznaj nasz przepis na banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone.

Wartości odżywcze Banoffee

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
333.91 kcal
667.83 kcal
Białko
4.95 g
9.90 g

Węglowodany w banoffee

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
37.07 g
74.14 g
Węglowodany przyswajalne
34.17 g
68.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
18.93 g
37.87 g
Tłuszcze nasycone
12.45 g
24.89 g
Tłuszcze nienasycone
6.49 g
12.98 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.39 g
8.78 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.10 g
4.19 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na banoffee

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina A
33.92 µg (mcg)
67.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, kakao 16% (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: masło, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
0.74 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.01 mg
2.03 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
30.59 µg (mcg)
61.18 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na banoffee

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
226.54 mg
453.07 mg
Potas
319.16 mg
638.32 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
110.40 mg
220.80 mg
Fosfor
192.19 mg
384.38 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
52.96 mg
105.92 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.72 mg
3.44 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cynk
0.86 mg
1.72 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Banoffee 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Banoffee

Lista alergenów dla Banoffee przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. kakao.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • kajmak
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania Banoffee

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
3 małe paczki
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Czekolada gorzka
300 g
3 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Banan
600 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
4.00
Za 600 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
56.00
Łączny koszt
41.47
Jak oceniasz przepis na banoffee
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób