Ciasto snikers

Opublikowano: 08.04.2021 r., 10:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto snickers z prażonymi orzechami włoskimi. Kawałki ciasta ułożone dekoracyjnie na drewnianej desce.
Ciasto snikers
Ciasto snickers to idealny deser na przyjęcia i spotkania w gronie najbliższych. Jest pyszne ze względu na kruszone orzechy i kajmak, które tworzą idealne połączenie.
Przygotowanie 25 min
512 kcal
Kcal w porcji
152 g
Wielkość porcji
92
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki 4,5 małe opakowania (450 g)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (80 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Masa krówkowa 1 puszka masy (460 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Masło 1 mała kostka (200 g)
  • Cukier 1/4 szklanki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rózga

Przepis na ciasto snikers krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż ciasno herbatniki.

Połowę mleka wlej do małego garnuszka i zagotuj. Drugą część wymieszaj z proszkiem budyniowym, najlepiej o smaku waniliowym i cukrem i dodaj, gdy mleko w garnuszku zagotuje się. Mieszaj intensywnie, aż budyń zgęstnieje. Następnie zostaw do ostudzenia.

W dużej misce ucieraj na średnich obrotach miksera masło z masą budyniową. Budyń dodawaj do masła małymi porcjami. Do tak powstałej masy dodaj również masę kajmakową i dokładnie wymieszaj.

Masę budyniową wyłóż na warstwę herbatników. Następnie dodaj dwie kolejne warstwy herbatników i masy.

Orzechy włoskie upraż i drobno posiekaj. Posyp wierzch ciasta orzechami. Ciasto wsadź do lodówki i schładzaj przez minimum 3h.

Jak oceniasz przepis na ciasto snikers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta snikers

Ciasto snikers jest pysznym i słodkim deserem, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodyczy.

Przepis na ciasto snikers jest inspirowane popularnym batonem, jednak jest mniej słodkie i zawiera mniej cukru, dzięki czemu jest zdrowszym wyborem. Jest naprawdę pyszne, a dzięki wykorzystaniu herbatników można je zrobić bez pieczenia, sprawdzi się więc idealnie dla osób bez piekarnika, a także młodych kucharzy, którzy nie czują się jeszcze pewnie. Jest nieskomplikowane i zawsze się udaje, jest idealnym ciastem awaryjnym, czy deserem dla niezapowiedzianych gości.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ciasto snickers bez pieczenia, to jest idealny przepis. Ciasto pomimo braku obróbki termicznej jest tak samo pyszne. Herbatniki pod wpływem kremu robią się miękkie i cudownie rozpuszczają się w ustach.

Ten placek jest naprawdę smaczny, to dzięki połączeniu masy i herbatników z orzechami włoskimi. Najlepiej sprawdzają się orzechy podprażone, dzięki temu smakują one jeszcze lepiej. Orzechy włoskie są dużo zdrowszym dodatkiem do ciasta niż orzeszki ziemne, dlatego że zawierają mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych z rodziny Omega 3. Kwasy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego. Mają też głęboki smak, który świetnie współgra z karmelową masą.

Masa budyniowa do snikersa połączona jest z kajmakiem, by osiągnąć wspaniały karmelowy aromat. Najlepiej do tej masy sprawdzi się budyń waniliowy, który w połączeniu z masą krówkową tworzy wspaniały i przepyszny duet. Masa jest bardzo gęsta i słodka, dlatego świetnie do deseru sprawdzą się herbatniki bez dodatku cukru.

Ciasto jest podawane na zimno, dzięki temu jest idealnym deserem na upalne dni. Smakuje świetnie, gdy jest odpowiednio schłodzone. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, by mogło się schłodzić przez całą noc. To sprawi, że smaki idealnie się ze sobą połączą, a kruche herbatniki idealnie zmiękną.

To ciasto choć domowe smakuje jak z najlepszej cukierni i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom popularnego batonika.

Alergeny w cieście snikers

Lista alergenów dla ciasta snikers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • masa krówkowa
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta snikers

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(152g)
Energia (kcal)
337.43
512.89
Białko (g)
5.51
8.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(152g)
Węglowodany (g)
38.21
58.08
Węglowodany przyswajalne (g)
37.31
56.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
1.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(152g)
Tłuszcz (g)
18.50
28.13
Tłuszcze nasycone (g)
9.23
14.03
Tłuszcze nienasycone (g)
9.27
14.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.77
8.77
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.50
5.32
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.28
50.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(152g)
Witamina A (µg (mcg))
115.95
176.24
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.52
Witamina C (mg)
0.85
1.29
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.53
Witamina E (mg)
0.30
0.45
Retinol (µg (mcg))
114.23
173.63
Tiamina (mg)
0.18
0.27
Ryboflawina (mg)
0.26
0.40
Niacyna (mg)
1.26
1.91
Foliany (µg (mcg))
39.52
60.06
Beta karoten (µg (mcg))
22.14
33.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(152g)
Sód (mg)
383.88
583.49
Potas (mg)
198.07
301.07
Wapń (mg)
148.95
226.40
Fosfor (mg)
240.81
366.03
Magnez (mg)
23.68
35.99
Żelazo (mg)
0.89
1.35
Cynk (mg)
0.64
0.97
Miedź (mg)
0.13
0.19
Mangan (mg)
0.27
0.41
Brak danych dla: mleko 2%, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta snikers 92
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta snikers

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
450 g
4,5 małe opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
6.75
Za 450 g
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masa krówkowa
460 g
1 puszka masy
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 460 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Masło
200 g
1 mała kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
35.50