Galaretkowiec
- Galaretka - 3 o różnych smakach (213 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 ml (256 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 400 g (400 ml)
- Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
- Żelatyna - 3 łyżeczki (12 g)
- Cukier - 3 łyżki (36 g)
Przepis na galaretkowca krok po kroku
Każdą galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 150 ml.
Galaretki wylej do płaskich naczyń, pozostaw do wystudzenia i włóż do lodówki aż stężeją.
W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim żelatynę i cukier.
Śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej porcjami jogurt grecki a następnie wystudzone mleko z żelatyną i cukrem.
Galaretki pokrój w kostkę i dodaj do masy śmietanowo-jogurtowej.
Masę z galaretkami wlej do foremki na babkę lub zwykłej keksówki.
Pozostaw do stężenia przez minimum 3 godziny.
- Serniczki na zimno
- Tradycyjne tiramisu
- Blok czekoladowy
- Charlotte
- Milky way
- Ciasto bez pieczenia
- 3 bit
- Kinder country
- Ciasto krówkowe
- Ciasto snikers
- Ciasto rafaello
- Ciasto góra lodowa
- Śmietanowiec
- Tiramisu bez jajek
- 3 bit bez pieczenia
- Ciasto kinder bueno
- Banoffee
- Ciasto 3 bit z mascarpone
- Ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat galaretkowca
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Galaretkowiec jest jedną z propozycji ciast na zimno. Wspaniałe, kolorowe ciasto na zimno zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także wyglądem i łatwością wykonania. Prosty przepis na ciasto na zimno z galaretkami i mlekiem sprawi, że będziesz przygotowywać je częściej, a do wykonania możesz zaangażować dzieci, które na pewno chętnie będą układać kolorowe galaretki w formie. Galaretkowiec ze śmietaną 30%, jogurtem i mlekiem musi zostać wykonany z dodatkiem żelatyny lub agaru. Przepis na galaretkowiec jest łatwy w przygotowaniu jednak wymaga odrobiny czasu na chłodzenie. A jak zrobić ciasto galaretkowe dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie przygotowanie wytłumaczone jest krok po kroku.
Galaretkowiec to fajny deser, który przypadnie do gustu każdemu, jest lekki, delikatny i kolorowy. Sprawdzi się idealnie na letnie, rodzinne spotkanie z dziećmi.
Alergeny w galaretkowcu
Lista alergenów dla galaretkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze galaretkowca
Galaretkowiec to wyjątkowy rodzaj ciasta na zimno. Aby był zdrowszy wybierz galaretki bez dodatku cukru i dodaj samodzielnie mniejszą jego ilość.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.