Galaretkowiec

Opublikowano: 25.08.2021 r., 13:53 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galaretkowiec podany na białej, wysokiej paterze oraz na dwóch, białych talerzykach.
Galaretkowiec
Wypróbuj sprawdzony przepis na pyszny galaretkowiec. Ciasto robi wrażenie nie tylko swoim wyjątkowym smakiem ale także wyglądem dzięki kolorowym galaretkom wewnątrz.
Przygotowanie 180 min
Czas chłodzenia 10 min
252 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Galaretka 3 o różnych smakach (213 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 400 ml (256 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 400 g (400 ml)
  • Mleko 1,5% 0,5 szklanki (125 ml)
  • Żelatyna 3 łyżeczki (12 g)
  • Cukier 3 łyżki (36 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, rózga, miska, forma do babki, płaskie naczynie z wyższym brzegiem

Przepis na galaretkowca krok po kroku

Każdą galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 150 ml.

Galaretki wylej do płaskich naczyń, pozostaw do wystudzenia i włóż do lodówki aż stężeją.

W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim żelatynę i cukier.

Śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej porcjami jogurt grecki a następnie wystudzone mleko z żelatyną i cukrem.

Galaretki pokrój w kostkę i dodaj do masy śmietanowo-jogurtowej.

Masę z galaretkami wlej do foremki na babkę lub zwykłej keksówki.

Pozostaw do stężenia przez minimum 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na galaretkowca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat galaretkowca

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Galaretkowiec jest jedną z propozycji ciast na zimno. Wspaniałe, kolorowe ciasto na zimno zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także wyglądem i łatwością wykonania. Prosty przepis na ciasto na zimno z galaretkami i mlekiem sprawi, że będziesz przygotowywać je częściej, a do wykonania możesz zaangażować dzieci, które na pewno chętnie będą układać kolorowe galaretki w formie. Galaretkowiec ze śmietaną 30%, jogurtem i mlekiem musi zostać wykonany z dodatkiem żelatyny lub agaru. Przepis na galaretkowiec jest łatwy w przygotowaniu jednak wymaga odrobiny czasu na chłodzenie. A jak zrobić ciasto galaretkowe dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie przygotowanie wytłumaczone jest krok po kroku.

Galaretkowiec to fajny deser, który przypadnie do gustu każdemu, jest lekki, delikatny i kolorowy. Sprawdzi się idealnie na letnie, rodzinne spotkanie z dziećmi.

Alergeny w galaretkowcu

Lista alergenów dla galaretkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze galaretkowca

na 100g gotowej potrawy

Galaretkowiec to wyjątkowy rodzaj ciasta na zimno. Aby był zdrowszy wybierz galaretki bez dodatku cukru i dodaj samodzielnie mniejszą jego ilość.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
194.30
252.59
Białko (g)
8.12
10.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
23.12
30.05
Węglowodany przyswajalne (g)
22.96
29.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
7.59
9.87
Tłuszcze nasycone (g)
7.54
9.80
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.06
Cholesterol (mg)
2.90
3.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
26.90
34.98
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretkowca 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretkowca

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
213 g
3 o różnych smakach
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
5.11
Za 213 g
Śmietanka kremowa 30%
256 g
400 ml
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 256 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
400 ml
400 g
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 3
4.89
Za 400 ml
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Żelatyna
12 g
3 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 12 g
Cukier
36 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Koszt składników
25.50