Przepis na 3 bit krok po kroku

Składniki
  • Herbatniki 400 g
  • Mleko 3,2% 750 ml
  • masa krówkowa 250 g
  • Czekolada mleczna 100 g
  • Masło 200 g
  • Budyń (proszek) 150 g
  • Cukier 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 600 g
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, śmietan-fix
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Ugotuj budyń na mleku z cukrem. Wystudź.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Spód formy wyłóż herbatnikami. Posmaruj masą kajmakową. Połóż drugą warstwę ciastek.

Ubij masło na biało, dodaj małymi porcjami budyń, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę budyniową rozsmaruj na herbatnikach. Połóż kolejną warstwę ciastek.

Do miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj cukier z prawdziwą wanilią. Ubij. Pod koniec ubijania dodaj fix do śmietany. Rozsmaruj na herbatnikach.

Wierzch posyp startą czekoladą. Możesz również posypać wierzch uprażonymi słupkami migdałów.

3 bit podany na ozdobnym talerzyku.
3 bit
Koszt przygotowania dania
32.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
664 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

3 bit - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o 3 bicie

3 bit to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na ciasto 3 bit jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz następujące składniki spożywcze: herbatniki, masa kajmakowa, mleko, budyń, śmietana kremówka, czekolada mleczna, masło, cukier, fix do śmietany.

Jak zrobić ciasto 3 bit? Ciasto przygotujesz bez pieczenia na herbatnikach. Najpierw przygotuj budyń. Gotowy proszek wymieszaj z 250 ml mleka. W garnku zagotuj resztę mleka z cukrem. Wlej masę, gotuj na średnim ogniu aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ubij na biało, dodawaj porcjami budyń cały czas ubijając. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy ułóż herbatniki. Posmaruj masą kajmakową. Ułóż warstwę herbatników. Wyłóż na nie krem budyniowy. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Następnie ubij mikserem śmietanę kremówkę 30% z cukrem z prawdziwą wanilią, pod koniec ubijania dodaj fix do śmietany. Masę śmietanową wyłóż na herbatniki. Na śmietanę starkuj czekoladę. Możesz też udekorować wierzch ciasta podprażonymi migdałami z słupkach. Trzy bit wstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Masa kajmakowa to nic innego jak skarmelizowane mleko skondensowane. Możesz użyć gotowej masy lub przygotować ją własnoręcznie. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego umieść w garnku z wodą. Gotuj po woli na małym ogniu przez 2 godziny. Ciasta bez pieczenia są dobrym pomysłem na szybkie desery. Pamiętaj jednak o tym, że jeśli przygotowujesz ciasto z gotowych składników, nie masz dużego wpływu na ich jakość. Staraj się więc sprawdzać skład produktu przed jego zakupem. Im jest krótszy tym lepiej, jeśli nazwy wymienione na liście są dla Ciebie w większości znane to znak, że produkt ma dobry skład. Możesz też skorzystać z aplikacji, którą skanujesz kod produktu i wyświetla ona informacje na temat składników użytych do wyrobu produktu spożywczego.

Podsumowując placek 3 bit jest doskonałym pomysłem na szybkie ciasto. Fantastycznie smakuje podane z kawą lub herbatą. Jest rewelacyjnym zamiennikiem dla popularnego batona. Jest słodkie, kremowe, po prostu pyszne.

Wartości odżywcze 3 bita

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
302.23 kcal
664.90 kcal
Białko
4.48 g
9.86 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w 3 bicie

Na 100g
Na porcję (220g)
Węglowodany
31.92 g
70.23 g
Węglowodany przyswajalne
31.44 g
69.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
18.00 g
39.61 g
Tłuszcze nasycone
13.62 g
29.95 g

Witaminy w przepisie na 3 bit

Na 100g
Na porcję (220g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na 3 bit

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
254.38 mg
559.65 mg
Potas
117.21 mg
257.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
94.81 mg
208.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.38 mg
0.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny 3 bita 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w 3 bicie

Lista alergenów dla 3 bita przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią, śmietan-fix.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 3,2%
    • masa krówkowa
    • Czekolada mleczna
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania 3 bita

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Mleko 3,2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
masa krówkowa
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
150 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.75
Za 150 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Liczba porcji:
Razem
38.50
Łączny koszt
32.89
Jak oceniasz przepis na 3 bit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób