Charlotte

Opublikowano: 06.03.2023 r., 13:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Charlotte podane na białym talerzu.
Charlotte
Charlotte to pyszne ciasto składające się z malinowej panki otoczonej podłużnymi biszkoptami. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne siato wywodzące się z kuchni francuskiej.
Przygotowanie 30 min
308 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty podłużne (200 g)
  • Maliny (650 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Cukier puder (80 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (32 g)
  • Żelatyna 5 łyżek stołowych (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
tortownica 22 cm

Przepis na charlotte krok po kroku

Biszkopty przytnij po około 1 cm z jednej strony.

Boki formy wyłóż biszkoptami, następnie wypełnij spód tortownicy pozostałymi biszkoptami.

450 gram malin zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny na gładki mus i dodaj do niego 30 gram cukru pudru. Składniki dokładnie wymieszaj.

Żelatynę namocz w kilku łyżkach musu z malin przez około 10 minut.

Następnie w małym garnuszku podgrzej mus z żelatyną do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Mus z żelatyną dodaj do reszty musu malinowego i całość dokładnie wymieszaj.

Do musu dodaj cukier wanilinowy i składniki wymieszaj.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru pudru.

Bitą śmietanę wymieszaj z musem malinowym.

Formę z biszkoptami wypełnij kremem malinowym i wstaw do lodówki, aby krem stężał.

Ciasto przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami.

Jak oceniasz przepis na charlotte
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat charlotte

Charlotte to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej. Charlotte to smaczne ciasto z musem malinowym. Pyszne ciasto przygotowywane jest bez pieczenia. Stanowi ono doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty i warto przygotować je na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Prosty przepis na charlotte nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: podłużne biszkopty, maliny, sok z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy, żelatyna oraz śmietanka 30%. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić charlotte? Biszkopty przytnij po około 1 cm z jednej strony. Boki formy wyłóż biszkoptami, następnie wypełnij spód tortownicy pozostałymi biszkoptami. 450 gramów malin zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny na gładki mus i dodaj do niego 150 gramów cukru pudru. Składniki dokładnie wymieszaj. Żelatynę namocz w kilku łyżkach musu z malin przez około 10 minut. W małym garnuszku podgrzej mus z żelatyną do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Mus z żelatyną dodaj do reszty musu malinowego i całość dokładnie wymieszaj. Do musu dodaj cukier wanilinowy i wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Bitą śmietanę wymieszaj z musem malinowym. Formę z biszkoptami wypełnij kremem malinowym i wstaw do lodówki, aby krem stężał. Ciasto przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także cynk. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowując charlotte to malinowa pianka otoczona biszkoptami. Najlepsze ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu.

Alergeny w charlotte

Lista alergenów dla charlotte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze charlotte

na 100g gotowej potrawy

Charlotte to proste ciasto bez pieczenia. Do wykonania ciasta możesz wykorzystać truskawki mrożone.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
193.03
308.84
Białko (g)
4.17
6.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
21.52
34.44
Węglowodany przyswajalne (g)
18.69
29.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.83
4.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
10.43
16.68
Tłuszcze nasycone (g)
10.05
16.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.38
0.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
87.01
139.21
Szacunkowy indeks glikemiczny charlotte 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania charlotte

Koszt składników
73.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
podłużne
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Maliny
650 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 6
41.60
Za 650 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Cukier wanilinowy
32 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Żelatyna
40 g
5 łyżek stołowych
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Koszt składników
73.20