Przepis na charlotte krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
tortownica 22 cm

Biszkopty przytnij po około 1 cm z jednej strony.

Boki formy wyłóż biszkoptami, następnie wypełnij spód tortownicy pozostałymi biszkoptami.

450 gram malin zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny na gładki mus i dodaj do niego 150 gram cukru pudru. Składniki dokładnie wymieszaj.

Żelatynę namocz w kilku łyżkach musu z malin przez około 10 minut.

Następnie w małym garnuszku podgrzej mus z żelatyną do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Mus z żelatyną dodaj do reszty musu malinowego i całość dokładnie wymieszaj.

Do musu dodaj cukier wanilinowy i składniki wymieszaj.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru pudru.

Bitą śmietanę wymieszaj z musem malinowym.

Formę z biszkoptami wypełnij kremem malinowym i wstaw do lodówki, aby krem stężał.

Ciasto przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami.

Charlotte podane na białym talerzu.
Charlotte
Koszt przygotowania dania
59.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
328 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Charlotte - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o charlotte

Charlotte to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej. Charlotte to smaczne ciasto z musem malinowym. Pyszne ciasto przygotowywane jest bez pieczenia. Stanowi ono doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty i warto przygotować je na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Prosty przepis na charlotte nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: podłużne biszkopty, maliny, sok z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy, żelatyna oraz śmietanka 30%. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić charlotte? Biszkopty przytnij po około 1 cm z jednej strony. Boki formy wyłóż biszkoptami, następnie wypełnij spód tortownicy pozostałymi biszkoptami. 450 gramów malin zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny na gładki mus i dodaj do niego 150 gramów cukru pudru. Składniki dokładnie wymieszaj. Żelatynę namocz w kilku łyżkach musu z malin przez około 10 minut. W małym garnuszku podgrzej mus z żelatyną do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Mus z żelatyną dodaj do reszty musu malinowego i całość dokładnie wymieszaj. Do musu dodaj cukier wanilinowy i wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Bitą śmietanę wymieszaj z musem malinowym. Formę z biszkoptami wypełnij kremem malinowym i wstaw do lodówki, aby krem stężał. Ciasto przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także cynk. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowując charlotte to malinowa pianka otoczona biszkoptami. Najlepsze ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu.

Wartości odżywcze charlotte

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
205.30 kcal
328.48 kcal
Białko
2.61 g
4.18 g

Węglowodany w charlotte

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
27.63 g
44.20 g
Węglowodany przyswajalne
24.96 g
39.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.66 g
4.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
9.82 g
15.71 g
Tłuszcze nasycone
9.46 g
15.14 g
Tłuszcze nienasycone
0.35 g
0.57 g

Składniki mineralne w przepisie na charlotte

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
79.06 mg
126.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny charlotte 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w charlotte

Lista alergenów dla charlotte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania charlotte

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
podłużne
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Maliny
650 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 6
41.60
Za 650 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Cukier wanilinowy
32 g
1 opakowanie
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Żelatyna
15 g
1 łyżka stołowa
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Koszt składników
70.70
Jak oceniasz przepis na charlotte
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.5% osób