Ciasto z malinami i budyniem

Opublikowano: 09.12.2021 r., 15:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z malinami i budyniem
Ciasto z malinami i budyniem
Ciasto z malinami i budyniem na kruchym cieście to świetny pomysł na domowe łakocie lub deser dla całej rodziny. Poznaj mój przepis i koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
237 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (160 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Maliny (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na ciasto z malinami i budyniem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Dodaj cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło.

Ugniataj ciasto rękoma, dodaj jajka. Uformuj ciasto w kulę i odłóż na 30 minut do lodówki.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzej, dodaj budyń i mieszaj.

Masę budyniową odstaw do ostygnięcia.

Ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą.

Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę.

Dodaj masę budyniową i maliny, a następnie rozkrusz w rękach mniejszy kawałek ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto z malinami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z malinami i budyniem

Masz ochotę na pyszny deser lub słodki podwieczorek? Połączenie kruchego ciasta z delikatnym budyniem i słodkimi malinami to świetny pomysł na domowe łakocie. Ciasto nie dosyć, że jest pyszne, to dodatkowo szybkie i łatwe.

Poznaj mój przepis na ciasto z malinami i budyniem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz, w każdym sklepie. A nawet jest duża szansa, że wszystkie z nich masz w domu.

Zatem jak zrobić ciasto z malinami i budyniem?

Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę pszenną, masło, cukier, jajko, mleko, budyń w proszku i maliny. Do tego przepisu najlepiej pasuje budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył innego smaku. W kwestii owoców mogą to być maliny mrożone lub świeże. Jeśli zdecydujesz się na mrożone owoce, pamiętaj o ich prawidłowym odmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody. Nie powinno się jednak rozmrażać owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Nie ma znaczenia, jakich owoców użyjesz, wszystkie będą dobre. Zatem, jeśli mamy wszystkie składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto z malinami i budyniem. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Na samym końcu dodaj jajka i ugniataj ciasto w rękach, uformuję kulę i odłóż ciasto do lodówki na 30 minut. W tym czasie powstanie nasza masa budyniowa. W garnku podgrzej mleko, a po chwili dodaj budyń w proszku. Podczas podgrzewania cały czas mieszaj, ponieważ masa budyniowa szybko się przypala. Opcjonalnie, możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Ciasto podziel na dwie części, jedna mniejsza, druga większa. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę, dodaj masę budyniową i maliny, a mniejszą część ciasta rozkrusz w rękach i posyp na wierzchu. Upiecz ciasto w piekarniku. Po 40 minutach nasze najlepsze ciasto z malinami gotowe. Smacznego!

Alergeny w cieście z malinami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z malinami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z malinami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć owoców mrożonych. Pamiętaj tylko o ich właściwym odmrożeniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
237.84
237.84
Białko (g)
3.70
3.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
29.39
29.39
Węglowodany przyswajalne (g)
27.57
27.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
1.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.28
12.28
Tłuszcze nasycone (g)
8.26
8.26
Tłuszcze nienasycone (g)
4.02
4.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
3.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.51
42.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
120.82
120.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.17
7.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
118.51
118.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.16
Ryboflawina (mg)
0.13
0.13
Niacyna (mg)
1.09
1.09
Foliany (µg (mcg))
27.76
27.76
Beta karoten (µg (mcg))
25.54
25.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
70.39
70.39
Potas (mg)
110.76
110.76
Wapń (mg)
49.05
49.05
Fosfor (mg)
62.07
62.07
Magnez (mg)
14.75
14.75
Żelazo (mg)
1.01
1.01
Cynk (mg)
0.43
0.43
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z malinami i budyniem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z malinami i budyniem

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
160 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 160 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
60.00