Malinowa księżniczka

Opublikowano: 21.04.2022 r., 15:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto malinowa księżniczka podane na ciemnym talerzu.
Malinowa księżniczka
Malinowa księżniczka to wspaniały pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto warstwowe z malinami i masą kajmakową jest słodkie i lekko wilgotne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 50 min
662 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (340 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Kajmak (250 g)
  • Ser twarogowy tłusty (800 g)
  • Żelatyna 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Galaretka (75 g)
  • Maliny (300 g)
  • Herbatniki (200 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na malinowa księżniczka krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich cukier.

Zmiksuj do powstania szklistej masy.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj silikonową szpatułką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Biszkopt wystudź i przekrój na dwa blaty.

W misce umieść twaróg, dodaj cukier i śmietankę kremówkę, zmiksuj.

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do masy, zmiksuj.

Galaretkę malinową rozpuść w gorącej wodzie według instrukcji na opakowaniu i schłodź w lodówce.

Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą i wyłóż na niego połowę masy twarogowej.

Na masę wyłóż warstwę herbatników, posmaruj ją kajmakiem i wyłóż warstwę ciastek.

Na ciastka wyłóż masę twarogową, a na nią połóż blat ciasta.

Na wierzch wyłóż maliny i wylej tężejącą galaretkę.

Ciasto schłodź w lodówce.

Jak oceniasz przepis na malinowa księżniczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat malinowej księżniczki

Malinowa księżniczka to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla całej rodziny. Podać je można na wiele okazji. Sprawdzi się również jako ciasto urodzinowe. Warstwowe ciasto z dodatkiem kajmaku bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Przepis na malinową księżniczkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, kakao, twaróg tłusty, żelatyna, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, śmietana kremówka, kajmak, maliny, galaretka malinowa, herbata, herbatniki.

Jak zrobić malinową księżniczkę? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich cukier. Zmiksuj do powstania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Biszkopt wystudź i przekrój na dwa blaty. W misce umieść twaróg, dodaj cukier i śmietankę kremówkę, zmiksuj. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do masy, zmiksuj. Galaretkę malinową rozpuść w gorącej wodzie i schłodź w lodówce. Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą i wyłóż na niego połowę masy twarogowej. Na masę wyłóż warstwę herbatników, posmaruj ją kajmakiem i wyłóż warstwę ciastek. Na ciastka wyłóż masę twarogową, a na nią połóż blat ciasta. Na wierzch wyłóż maliny i wylej tężejącą galaretkę. Ciasto schłodź w lodówce.

Twaróg tłusty to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Twaróg tłusty lepiej nadaje się do przygotowywania deserów, gdyż ma bardziej kremową konsystencję. Twaróg jest także dobrym źródłem wapnia oraz witaminy A.

Podsumowując pyszne ciasto to świetny deser do kawy i herbaty. Prosty przepis gwarantuje wykonanie udanego deseru. Placek kakaowy przełożony masą twarogową sprawdzi się także jako ciasto urodzinowe. Ciasto jest dobre dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.

Alergeny w malinowej księżniczce

Lista alergenów dla malinowej księżniczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki

Wartości odżywcze malinowej księżniczki

na 100g gotowej potrawy

Malinowa księżniczka to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
194.96
662.88
Białko (g)
9.44
32.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
22.70
77.19
Węglowodany przyswajalne (g)
21.30
72.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
4.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
7.64
25.97
Tłuszcze nasycone (g)
5.80
19.72
Tłuszcze nienasycone (g)
1.84
6.25
Cholesterol (mg)
61.20
208.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina D (µg (mcg))
0.31
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
215.09
731.30
Potas (mg)
147.47
501.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.20
252.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
4.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny malinowej księżniczki 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania malinowej księżniczki

Koszt składników
80.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Kajmak
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Ser twarogowy tłusty
800 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
11.20
Za 800 g
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Koszt składników
80.50