Przepis na tort lodowy krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
olejek migdałowy
To będzie niezbędne
mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm, sitko, miska

Masło rozpuść.

W blenderze zmiksuj pokruszone herbatniki, migdały, 1 łyżeczkę olejku migdałowego oraz masło.

Spód tortownicy przykryj papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy delikatnie wysmaruj masłem i przyklej wycięty papier do pieczenia. Na spodzie tortownicy umieść herbatnikowo-migdałową mieszankę i dobrze ją uklep.

Maliny zmiksuj i przesiej przez sitko (pozbądź się pestek).

W misie miksera umieść śmietanę kremówkę i ją ubij. Partiami dodawaj mleko skondensowane. Odłóż mikser, dodaj zmiksowane maliny i wszystko wymieszaj szpatułką.

Masę przelej na uklepany spód i wygładź.

Tort lodowy schowaj do zamrażalki. Gdy ten zamarznie, zdejmij rant tortownicy i pozbądź się papieru do pieczenia znajdującego się na bokach, a potem ściągnij też spód.

Ciasto umieść na wybranej podkładce. Udekoruj tort migdałami, malinami i gotową posypką czekoladową.

Gotowy tort przechowuj w zamrażalce.

Tort lodowy z malinami i migdałami znajduje się podstawce z tortownicy. Obok rozsypane są migdały.
Tort lodowy
Koszt przygotowania dania
46.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
414 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Tort lodowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie lodowym

Tort lodowy jest prosty do przygotowania. Jest to idealny pomysł na ciasto dla dzieci. Jak zrobić tort lodowy? Opcji jest tak naprawdę kilka. Może to być m.in. ciasto lodowe z bezami, tort z gotowych lodów oraz tort z mleka skondensowanego (słodzonego) i śmietanki. Możesz zdecydować się na tort bez owoców, a z praktycznie samą czekoladą.

Dość często przewija się tort lodowy z bezami. Takie ciasto przygotowuje się na bezie (np. małe bezy zostają pokruszone na dnie lub piecze się płat bezowy), a potem smaruje gotowymi lodami lub inną masą. Warto jednak wiedzieć, że beza nie lubi wilgoci, więc tak naprawdę taki tort trzeba zjeść od razu po przygotowaniu.

Ten domowy tort możesz zrobić z gotowych lodów. W tym celu potrzebne będzie 1 duże opakowanie lodówy wybranego smaku. Najlepiej 1,5-2 l. Lody należy wyciągnąć z lodówki, aby delikatnie stopniały. Nie mogą się rozpuścić! Muszą być na tyle miękkie, aby można było swobodnie przełożyć je łyżką do miski. Następnie lody należy zmiksować z wybranymi dodatkami (np. owocami). Powstałą masę trzeba przełożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Masę lodową należy wyrównać i udekorować (np. pokruszoną czekoladą).

Ten przepis na tort lodowy możesz dowolnie zmodyfikować. Masa lodowa do tortu może być zrobiona z różnych produktów. Mleko skondensowane słodzone możesz zamienić na inny składnik. Możesz zdecydować się na serek mascarpone z cukrem pudrem. Taki krem jest bazą do stworzenia innych.

W garnku możesz rozpuścić swoją ulubioną czekoladę (może być mleczna, gorzka, biała) i po wystudzeniu połączyć ją ze zmiksowanym serkiem, śmietanką i cukrem pudrem. Ilość cukru pudru w tym przypadku jest uzależniona od tego, jaką czekoladę wybierzesz. W przypadku mlecznej wystarczy dodać niewiele cukru pudru. Zamiast czekolady możesz też zdecydować się na owoce. Mogą to być m.in. truskawki lub maliny.

Możesz zrobić dwie różne masy. Pomiędzy nimi nie musisz nic umieszczać. Możesz wlać jedną masę na drugą, a potem wbić patyczek do szaszłyków i nieco je wymieszać, aby w niektórych miejscach połączyć kolory. Jednak, jeżeli zależałoby ci na oddzieleniu jednej masy od drugiej, możesz wykorzystać w tym celu biszkopt (np. tradycyjny lub czekoladowy) oraz zamarznięty płat czekolady.

Wartości odżywcze tortu lodowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
318.92 kcal
414.60 kcal
Białko
5.06 g
6.58 g

Węglowodany w torcie lodowym

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
28.88 g
37.54 g
Węglowodany przyswajalne
26.56 g
34.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.31 g
3.00 g
Brak danych dla: posypka czekoladowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
21.23 g
27.60 g
Tłuszcze nasycone
15.13 g
19.67 g
Tłuszcze nienasycone
6.10 g
7.93 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.84 g
6.29 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.21 g
1.58 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Cholesterol
22.39 mg
29.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort lodowy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
62.39 µg (mcg)
81.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Witamina C
6.47 mg
8.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Witamina E
1.31 mg
1.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Retinol
60.88 µg (mcg)
79.14 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Niacyna
1.06 mg
1.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Foliany
29.17 µg (mcg)
37.92 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Beta karoten
16.14 µg (mcg)
20.99 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort lodowy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
235.27 mg
305.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
185.98 mg
241.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Wapń
118.45 mg
153.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Fosfor
184.70 mg
240.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Magnez
27.33 mg
35.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Żelazo
0.80 mg
1.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
0.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu lodowego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie lodowym

Lista alergenów dla tortu lodowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • olejek migdałowy

Cena przygotowania tortu lodowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
1 puszka (zagęszczone mleko słodzone)
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Maliny
350 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 3
22.40
Za 350 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Migdały
70 g
2 garście
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 70 g
Posypka czekoladowa
20 g
3.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
67.50
Jak oceniasz przepis na tort lodowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób