Przepis na ciasto z malinami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 325 g 2,5 szklanki
  • Jajko 2 szt.
  • Masło 250 g 1 kostka
  • Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
  • Cukier 200 g 2 szklanki
  • Maliny 500 g
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, folia spożywcza, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, tak by osiągnęło temperaturę pokojową.

Do dużej miski dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a także jaja, pokrojone w małe kawałki masło i połowę cukru. Zagnieć w rękach, by powstała jednolita masa. Podziel ciasto na 2 równe części. Jedną część zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na jej spód rozłóż jedną połowę ciasta.

Maliny włóż do miski rozdrobnij lekko widelcem i wymieszaj z pozostałym cukrem. Wyłóż masę malinową na spód ciasta.

Kruszonkę wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost na masę malinową.

Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 50 minut, do zarumienienia. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Kawałek ciasta z malinami na dekoracyjnym talerzyku. Ciasto udekorowane jest cukrem pudrem.
ciasto z malinami
Koszt przygotowania dania
41.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Ciasto z malinami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z malinami

Ciasto z malinami to pyszny i przyjemnie chrupiący deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Dzięki dużej ilości kwaskowych malin nie jest zbyt słodki, więc będzie idealnie pasował do wszystkich kaw.

Ten przepis na ciasto z malinami jest bardzo łatwy i można go wykonać w kilka chwil.

Jest to idealny pomysł na dobry placek, który rozpływa się w ustach i jest kwintesencją letnich poranków. Pyszne, lekko kwaskowe maliny i słodka, chrupiąca kruszonka to duet idealny.

To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ekspresowym tempie. To również świetny pomysł na słodki i sycący podwieczorek dla miłośników domowych wypieków.

To ciasto jest naprawdę lekkie, a dodatkowo jest łatwostrawne, to idealny wybór dla osób, które cierpią z powodu kłopotów trawiennych, jednak nie potrafią wytrzymać bez odrobiny słodyczy w menu. Jest najlepsze latem kiedy można użyć świeżych, soczystych malin, które nadają mu wyjątkowego smaku, jednak poza sezonem można je zrobić również z mrożonymi malinami.

Kruche ciasto ze świeżymi malinami jest wyjątkowo łatwe i szybkie, a przy tym naprawdę zaskakująco pyszne. To nieskomplikowany deser, który zawsze się udaje, dlatego będzie idealny dla początkujących cukierników. Choć jest to ciasto domowe, to smakuje jak z najlepszych francuskich cukierni.

Ciasto jest bardzo kruche i przyjemnie chrupiące. Kruszonka otula rozpływające się w ustach maliny, które przełamują słodki smak ciasta. Smakuje wybornie, zwłaszcza podane z gałką lodów waniliowych.

Maliny są świetnym wyborem do słodkich wypieków, gdyż nie są zbyt słodkie, a pod wpływem ciepła stają się wspaniale miękkie. Dodatkowo są niskokaloryczne i mają bardzo niski indeks glikemiczny. Są również pełne witamin i składników mineralnych. Są dobrym źródłem magnezu i wapnia. Choć zwykle do wypieków wybiera się inne owoce jagodowe, to maliny świetnie się w nich sprawdzają i zaskakują wspaniałym smakiem, a także aromatem, który idealnie komponuje się z kruchym ciastem. Dodatkowo ciasto to pięknie się prezentuje na stole.

Wartości odżywcze ciasta z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (138g)
Energia (kalorie)
299.60 kcal
413.44 kcal
Białko
4.92 g
6.79 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z malinami

Na 100g
Na porcję (138g)
Węglowodany
35.87 g
49.50 g
Węglowodany przyswajalne
33.52 g
46.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (138g)
Tłuszcz
16.01 g
22.09 g
Tłuszcze nasycone
10.66 g
14.71 g

Witaminy w przepisie na ciasto z malinami

Na 100g
Na porcję (138g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.22 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
46.12 µg (mcg)
63.65 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z malinami

Na 100g
Na porcję (138g)
Sód
14.74 mg
20.35 mg
Potas
135.87 mg
187.50 mg
Wapń
37.91 mg
52.32 mg
Fosfor
84.12 mg
116.08 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
17.72 mg
24.46 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.72 mg
2.38 mg
Cynk
0.52 mg
0.72 mg
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z malinami 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z malinami

Lista alergenów dla ciasta z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasta z malinami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
325 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
200 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Liczba porcji:
Razem
54.10
Łączny koszt
41.83
Jak oceniasz przepis na ciasto z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób