Ciasto z malinami

Opublikowano: 07.04.2021 r., 20:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek ciasta z malinami na dekoracyjnym talerzyku. Ciasto udekorowane jest cukrem pudrem.
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami to przepyszny i pięknie się prezentujący deser. Zachwyci wszystkich słodyczą ciasta i kwaśnymi malinami, które razem tworzą wyborną całość.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
413 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki (325 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier 2 szklanki (200 g)
  • Maliny (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, folia spożywcza, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Przepis na ciasto z malinami krok po kroku

Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, tak by osiągnęło temperaturę pokojową.

Do dużej miski dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a także jaja, pokrojone w małe kawałki masło i połowę cukru. Zagnieć w rękach, by powstała jednolita masa. Podziel ciasto na 2 równe części. Jedną część zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na jej spód rozłóż jedną połowę ciasta.

Maliny włóż do miski rozdrobnij lekko widelcem i wymieszaj z pozostałym cukrem. Wyłóż masę malinową na spód ciasta.

Kruszonkę wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost na masę malinową.

Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 50 minut, do zarumienienia. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z malinami

Ciasto z malinami to pyszny i przyjemnie chrupiący deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Dzięki dużej ilości kwaskowych malin nie jest zbyt słodki, więc będzie idealnie pasował do wszystkich kaw.

Ten przepis na ciasto z malinami jest bardzo łatwy i można go wykonać w kilka chwil.

Jest to idealny pomysł na dobry placek, który rozpływa się w ustach i jest kwintesencją letnich poranków. Pyszne, lekko kwaskowe maliny i słodka, chrupiąca kruszonka to duet idealny.

To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ekspresowym tempie. To również świetny pomysł na słodki i sycący podwieczorek dla miłośników domowych wypieków.

To ciasto jest naprawdę lekkie, a dodatkowo jest łatwostrawne, to idealny wybór dla osób, które cierpią z powodu kłopotów trawiennych, jednak nie potrafią wytrzymać bez odrobiny słodyczy w menu. Jest najlepsze latem kiedy można użyć świeżych, soczystych malin, które nadają mu wyjątkowego smaku, jednak poza sezonem można je zrobić również z mrożonymi malinami.

Kruche ciasto ze świeżymi malinami jest wyjątkowo łatwe i szybkie, a przy tym naprawdę zaskakująco pyszne. To nieskomplikowany deser, który zawsze się udaje, dlatego będzie idealny dla początkujących cukierników. Choć jest to ciasto domowe, to smakuje jak z najlepszych francuskich cukierni.

Ciasto jest bardzo kruche i przyjemnie chrupiące. Kruszonka otula rozpływające się w ustach maliny, które przełamują słodki smak ciasta. Smakuje wybornie, zwłaszcza podane z gałką lodów waniliowych.

Maliny są świetnym wyborem do słodkich wypieków, gdyż nie są zbyt słodkie, a pod wpływem ciepła stają się wspaniale miękkie. Dodatkowo są niskokaloryczne i mają bardzo niski indeks glikemiczny. Są również pełne witamin i składników mineralnych. Są dobrym źródłem magnezu i wapnia. Choć zwykle do wypieków wybiera się inne owoce jagodowe, to maliny świetnie się w nich sprawdzają i zaskakują wspaniałym smakiem, a także aromatem, który idealnie komponuje się z kruchym ciastem. Dodatkowo ciasto to pięknie się prezentuje na stole.

Alergeny w cieście z malinami

Lista alergenów dla ciasta z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
299.60
413.44
Białko (g)
4.92
6.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
35.87
49.50
Węglowodany przyswajalne (g)
33.52
46.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.35
3.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
16.01
22.09
Tłuszcze nasycone (g)
10.66
14.71
Tłuszcze nienasycone (g)
5.35
7.38
Cholesterol (mg)
68.11
93.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A (µg (mcg))
136.40
188.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.45
13.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
133.35
184.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.33
Ryboflawina (mg)
0.16
0.22
Niacyna (mg)
1.76
2.43
Foliany (µg (mcg))
46.12
63.65
Beta karoten (µg (mcg))
32.73
45.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
14.74
20.35
Potas (mg)
135.87
187.50
Wapń (mg)
37.91
52.32
Fosfor (mg)
84.12
116.08
Magnez (mg)
17.72
24.46
Żelazo (mg)
1.72
2.38
Cynk (mg)
0.52
0.72
Miedź (mg)
0.09
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z malinami 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z malinami

Koszt składników
54.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
325 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
200 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
54.10