Przepis na kruche ciasto z malinami krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 400 g 2 szklanki
- Masło 250 g 1 kostka
- Żółtko jajka 2 szt.
- Cukier 250 g 1 szklanka
- Maliny mrożone 500 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 20 g 2 łyżki
Mąkę przesiej przez sitko, wbij żółtka.
Wsyp cukier i dodaj kawałki masła, wyrabiaj ciasto w rękach.
Dodaj kieliszek zimnej wody i uformuj kulę, podziel ciasto na pół i odłóż do lodówki na 30 minut.
Maliny przełóż do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wlej odrobinę wody.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, podgrzewaj do momentu, aż owoce się rozpadną.
Jedną porcję ciasta wyłóż na blachę, dodaj owoce i posyp kawałkami drugiej porcji kruchego ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Ciasto z malinami
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto bezowe
-
Muffinki z malinami
-
Tort z malinami
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami i bezą
-
Ciasto z malinami i mascarpone
-
Szybkie ciasto z malinami i budyniem
-
Ciasto z mrożonych malin
-
Ciasto z malinami i galaretką
-
Tarta Thermomix
-
Ciasto z malinami

(liczba kalorii)
Kruche ciasto z malinami - cechy przepisu
Więcej o kruchym cieście z malinami
Kruche ciasto z malinami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie.
Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, maliny i odrobina mąki ziemniaczanej. |Możesz skorzystać z owoców mrożonych lub świeżych, nie ma to znaczenia, będziemy je podgrzewać tak, aby powstał mus.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej
Zatem, jak zrobić kruche ciasto z malinami?
Zaczniemy od tradycyjnego kruchego spodu. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko i wsyp do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbij żółtka jaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Wtedy ciasto będzie miało lepszą konsystencję i będzie się je łatwiej wyrabiało, ponieważ nabierze elastyczności.
Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części i odłóż do lodówki na około 30 minut.
Ciasto przed dalszą obróbką powinno być delikatnie schłodzone.
Owoce przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, wsyp cukier i podgrzewaj delikatnie.
Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj mąkę ziemniaczaną, a następnie przestań ogrzewać.
Wyłóż ciasto na blachę, wlej masę owocową i posyp pozostałą częścią ciasta. Upiecz je w piekarniku, po 45 minutach pyszne ciasto będzie dobre. Skoro już znasz przepis na kruche ciasto z malinami, koniecznie go wykorzystaj.
Wartości odżywcze kruchego ciasta z malinami
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w kruchym cieście z malinami
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na kruche ciasto z malinami
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na kruche ciasto z malinami
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kruchym cieście z malinami
Lista alergenów dla kruchego ciasta z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka