Ciasto kruche - polecane przepisy
-
Ciastka maślane
Ciastka maślane to bardzo łatwy i smaczny deser, który sprawdzi się dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Do jego przygotowania używa …
20 + 12 min łatwy 10 181 kcal -
Tarta
Tarta jest idealnym pomysłem na pyszny posiłek dla wszystkich miłośników niecodziennych dań. To idealna baza dla pysznych potraw, które mogą …
30 + 30 min łatwy 4 308 kcal -
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego …
30 + 20 min średni 8 646 kcal -
Tarta z jabłkiem
Pyszna tarta na kruchym spodzie z jabłkami to idealny pomysł na słodki deser w rodzinnym gronie lub na imprezę ze …
20 + 40 min łatwy 15 201 kcal -
Ciastka kruche
Ciastka kruche to idealny pomysł na podwieczorek dla dzieci. Te ciasteczka są bardzo smaczne, więc nic dziwnego, że chętnie sięgają …
30 + 18 min łatwy 10 267 kcal
Ciasto kruche - pozostałe przepisy
-
Kruche ciasto
Kruche ciasto jest proste do przygotowania, ale żeby wyszło dobre, trzeba wiedzieć i pamiętać o kilku bardzo istotnych rzeczach. Idealne …
30 + 25 min łatwy 4 799 kcal -
Pleśniak
Pleśniak to tzw. skubaniec z dżemem lub powidłami śliwkowymi. Nieodłącznym elementem tego ciasta jest także beza. Skubaniec może składać się …
65 + 55 min średni 15 345 kcal -
Szarlotka z kruszonką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 50 min łatwy 16 187 kcal -
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami to pyszne i naprawdę łatwe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Jabłka otulone cynamonowym …
35 + 30 min łatwy 10 200 kcal -
Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem to naprawdę wspaniały pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom łatwych ale i smacznych …
30 + 20 min łatwy 4 837 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. …
60 + 60 min łatwy 30 297 kcal
-
Szarlotka z bezą
Pyszna szarlotka z bezą na kruchym cieście to ciasto, które po prostu trzeba znać. Jest bardzo delikatna, maślana i kremowa …
40 + 40 min średni 10 440 kcal -
Tarta z owocami
Tarta z owocami kojarzy mi się z latem i bogactwem różnych owoców. Spód do tarty stanowi kruche ciasto, na którym …
55 + 30 min średni 8 581 kcal -
Tarta z malinami
Tarta z malinami jest zrobiona z kruchego ciasta, malinowego kremu i świeżych malin na wierzchu. Z wierzchu wygląda ona jak …
50 + 30 min średni 8 450 kcal -
Pieguski
Pieguski to pyszne ciasteczka, które mają wielu zwolenników. Ciężko jest nie kochać tych małych ciasteczek, pełnych czekolady i orzechów. Będą …
20 + 15 min łatwy 10 309 kcal
-
Jabłecznik na kruchym cieście
Ulubione ciasto wielu z nas – łatwy, szybki i pyszny jabłecznik na kruchym cieście. Jest prostym przepisem, który musisz poznać. …
30 + 50 min łatwy 12 416 kcal -
Jabłecznik z budyniem
Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z …
30 + 40 min łatwy 14 353 kcal -
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa, bardzo łatwa, szybka, lekka i orzeźwiająca to jedno z najpopularniejszych letnich ciast. Można przygotować ją na wiele sposobów …
25 + 40 min średni 6 529 kcal -
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami to jedno z najpopularniejszych letnich ciast. Kiedy tylko zaczyna się sezon na pyszne, polskie truskawki, od razu …
30 + 30 min średni 6 420 kcal -
Pychotka
Ciasto pychotka z bezami to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy lub herbaty dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się …
30 + 80 min średni 20 401 kcal -
Tarta z rabarbarem
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z rabarbarem to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu z lekko kwaśnymi owocami, która …
20 + 30 min łatwy 10 258 kcal
-
Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście jest pysznym i aromatycznym deserem. Kruche ciasto miło otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, …
25 + 50 min łatwy 10 368 kcal -
Ciastka czekoladowe
Ciastka czekoladowe to deser i przekąska, których chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pyszne ciasteczka z kakao i czekoladą uwielbiają wszyscy …
15 + 15 min łatwy 10 1048 kcal -
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie jest wspaniałym ciastem, które pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego …
20 + 30 min łatwy 10 612 kcal -
Kruche ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka maślane to bardzo dobry pomysł na szybkie ciasta do kawy lub przekąskę dla dzieci. Można je przygotować w …
15 + 15 min łatwy 10
-
Ciasto na tartę
Ciasto na tartę to przepis podstawowy na spód do tego pysznego ciasta. Możesz przygotować go zarówno na słodko, jak i …
20 + 25 min łatwy 5 362 kcal -
Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to świetny deser dla miłośników tradycyjnych i klasycznych ciast. Jest idealnie kruche na zewnątrz i miękkie …
30 + 50 min łatwy 10 531 kcal -
Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami to wypiek, który koniecznie musisz wykonać w okresie jesiennym. Pyszny kruchy spód oraz szybka konfitura śliwkowa …
30 + 40 min łatwy 15 -
Ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
45 + 70 min średni 12 322 kcal -
Rogaliki z marmoladą
Poznaj przepis na rogaliki z marmoladą. Kruche rogaliki z marmoladą uwielbiane są przez dzieci i dorosłych. Deser ten możemy piec …
30 + 15 min łatwy 5 372 kcal -
Crumble
Poznaj przepis na crumble czyli owoce pod pyszną kruszonką. Nasza wersja ciasta jest ze śliwkami. Jest to szybki deser na …
25 + 35 min łatwy 10
-
Ciasto z budyniem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 55 min łatwy 12 284 kcal -
Tarta z gruszkami
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
45 + 45 min łatwy 12 248 kcal -
Amoniaczki
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 15 min łatwy 24 111 kcal -
Kruszon
Kruszon to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które znamy pod nazwą pleśniak lub skubaniec. Kruszon to nazwa dość rzadko …
20 + 60 min łatwy 10
Jak zrobić idealne ciasto kruche? Sprawdzone przepisy
Każdy pamięta pieczenia kruchych ciasteczek w domu rodzinnym, gdy dzieci mogły się wykazać pomaganiem rodzicom. Pieczenie było nie tylko nauką sztuki kulinarnej, lecz także dobrą zabawą. Dziś kruche ciasteczka możemy po prostu kupić. Warto jednak poznać dobry, sprawdzony przepis na kruche ciasta i ciasteczka, gdyż ich robienie i pieczenie jest naprawdę łatwe i satysfakcjonujące. Ciasteczka własnoręcznie upieczone i udekorowane będą idealną atrakcją dla gości. Ciasto kruche stanowi też spód do placków z różnego rodzaju nadzieniem, jak serniki, makowce, ciasta z owocami i wiele innych.
Pyszne ciasto kruche w kuchni polskiej i światowej
Do czego służy ciasto kruche
Babeczki i ciasteczka kruche możemy kupić w wersji gotowej. Jednak robiąc ciastka w domu mamy kontrolę nad procesem produkcji i wiemy jakie zawierają one składniki. Warto poznać tajniki wypieku ciasta kruchego, gdyż jest to jedno z ciast najłatwiejszych i najszybszych do wykonania. Wypiek jest tak łatwy, że do robienia domowych ciasteczek możemy zachęcić dzieci, które polubią prace kuchenne i sztukę kulinarną.
Ciasto kruche, czyli ciasto o kruchej, twardej strukturze, stosuje się do wypieków słodkich i wytrawnych. Z ciasta kruchego robimy pyszne babeczki, ciasteczka, rogaliki, babeczki nadziewane oraz słodkie tarty i tarteletki. Ciasto kruche stanowi również spód do wielu innych ciast, jak serniki, ciasta z owocami, szarlotki, makowce, mazurki, torty i wiele innych. Ciasto kruche sprawdza się również do wypieków wytrawnych jak tarty i tarteletki, paszteciki, kulebiaki i wiele innych.
W kuchni polskiej z ciasta kruchego robimy małe ciasteczka wykrawane przy pomocy foremek o różnym kształcie. Pieczemy również spody babeczek, które następnie nadziewane są kremem i owocami. Popularne wypieki kuchni polskiej, jak szarlotka lub sernik, posiadają spód z ciast kruchego. Tradycyjnym ciastem kruchym, które jada się w czasie świąt wielkanocnych, jest mazurek.
Najlepsze ciasta kruche w kuchniach świata
Specjałem francuskiej kuchni jest tarta. Do wypieku służą specjalne, okrągłe i niskie foremki, które wylepiamy ciastem kruchym. Po upieczeniu tartę nadziewa się tym, co mamy w lodówce, tworząc różne pomysły na wypieki. We Francji każdy region ma swój specjał z ciasta kruchego, jak tarta Tatin, tarta cytrynowa, tarta czekoladowa i wiele innych. Na wierzchu tarty układamy słodkie kremy i owoce. Pyszne tarty wytrawne powstają poprzez wykładanie tarty warzywami, mięsem lub serem.
Ciasto kruche stanowi przysmak również w kuchni brytyjskiej. Na święta robi się mince pie, czyli placek nadziewany suszonymi owocami. Na kruchym cieście powstają placki z jabłkami lub z rabarbarem. Tradycyjnym elementem kuchni brytyjskiej są wytrawne paszteciki z mięsem z ciasta kruchego.
Z ciasta kruchego, półkruchego lub drożdżowego powstaje kulebiak, czyli placek z kapustą, wywodzący się z kuchni rosyjskiej. Ciasta kruche występują również w kuchni włoskiej, jak sbrisolona w kuchni lombardzkiej lub ciasto z owocami crostata. Najsłynniejszym chyba ciastem kruchym świata jest amerykański apple pie, czyli ciasto z jabłkami z charakterystyczną kratką na wierzchu.
Sprawdzony przepis na idealne ciasto kruche
Dobry przepis na najlepsze ciasto kruche - składniki i zasady pieczenie
Kruchą strukturę ciasta wywołuje zawarty w nim tłuszcz. Dlatego też głównie składniki ciasta kruchego to: mąka, tłuszcz oraz jajka. Jak właściwie dobrać składniki, aby uzyskać idealne ciasto? Mąka powinna posiadać słaby gluten, dlatego też najlepsza jest krupczatka. Ciasto zawdzięcza swą kruchość dużej zawartości tłuszczu, dlatego też do wyrabiania stosuje się masło, margarynę lub smalec, lub mieszankę tych składników. Z jaj stosuje się głównie żółtka, gdyż białko zwiększa plastyczność ciasta. Jeśli chcemy, aby ciasto było jak najbardziej kruche używamy żółtek ugotowanych.
Najlepsze zasady, jakie należy przestrzegać, aby zrobić idealne ciasto kruche:
- mąka powinna być przesiana,
- tłuszcz powinien być schłodzony,
- należy unikać długiego kontaktu ciasta z ciepłymi dłońmi,
- po wyrobieniu ciasto należy schłodzić w lodówce,
- temperatura pieczenia nie powinna przekroczyć 200 stopni.
Dobry, sprawdzony przepis na najlepsze kruche ciasto
Pieczenie kruchego ciasta lub ciasteczek nie jest trudne, ani pracochłonne. Właściwie jest to jedno z najłatwiejszych ciast. Szczególnie pieczenie ciasteczek jest tak łatwe, że może stać się ono wspólną zabawa rodzinną, kiedy to do robienia i wykrawania ciasteczek włączamy dzieci.
Aby zrobić pyszne ciasto kruche składniki wykładamy na stolnicę i wyrabiamy. Do kruchych ciast nie używa się stopionego tłuszczu. Tłuszcz powinien być twardy, schłodzony, zaś aby go wymieszać z mąką kroimy go nożem na małe kawałki. Uzyskane ciasto powinno być twarde.
Wyrobione ciasto należy następnie schłodzić w lodówce. Potem wykładamy je na stolnicę i wałkujemy, aby uzyskać odpowiedni kształt i grubość do wyłożenia blachy lub do wykrawania ciasteczek. Ciasto pieczemy od 15 do 30 minut. Ważne jest, aby temperatura pieczenia nie była zbyt wysoka. Wysoka temperatura sprawi, że tłuszcz wytopi się z ciasta i nie będzie ono tak kruche, jak miało być.
Najlepsze pomysły na pyszne kruche ciasto i ciasteczka
Jak zrobić pyszne, domowe ciasteczka
Najprostszym i najłatwiejszym wypiekiem z ciasta kruchego są małe, kruche ciasteczka maślane. Wykonanie jest tak łatwe, że można zaangażować dzieci, które będą miały świetną zabawę z wykrawania i dekorowania ciastek. Ciasteczka kruche są trwałe i można je dość długo przechowywać, najlepiej w blaszanym pudełku.
Do ciasteczek kruchych dodajemy dodatkowy składnik, jakim jest proszek do pieczenia. Po rozwałkowaniu gotowego ciasta wycinamy różne kształty przy pomocy foremek. Ciasteczka można urozmaicić dodając do nich kawałki czekolady lub kakao. Szczególnie fajnym zajęciem jest dekorowanie ciasteczek przy pomocy lukru lub glazury.
Ciasteczka możemy zrobić również w formie dietetycznej. Cukier zastępujemy erytrolem lub ksylitolem. Ciasteczka świetnie wychodzą z mąki orkiszowej, owsianej lub samopszy.
Sprawdzony przepis na kruche ciasto z jabłkiem
Najbardziej znane kruche ciasto, czyli amerykański apple pie, nie trudno zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki, schłodzonego masła i zimnej wody z lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy okrągłą foremkę. Wypełniamy wierzch kawałkami jabłka obtoczonymi w mieszance cukru, cynamonu, mąki i przypraw. Resztę kruchego ciasta wykorzystujemy do zrobienia charakterystycznej kratki. Ciasto kroimy na paski i układamy na wierzchu jabłecznika. W końcowym etapie całość smarujemy rozbełtanym jajkiem. Najtrudniejszym etapem jest samo pieczenie. Ciasto możemy wyjąć z formy dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Klasycznym ciastem kuchni polskiej jest szarlotka na kruchym cieście. Spód szarlotki robimy z ciasta kruchego, według tradycyjnego przepisu. Ciastem wylepiamy formę. Na wierzchu należy rozsmarować mus jabłkowy lub ułożyć kawałki jabłek. Wierzch tradycyjnej, polskiej szarlotki tworzymy układając na warstwie jabłek kawałki kruchego ciasta uformowane palcami lub rozwałkowane.