Przepis na krem malinowy do tortów krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, sitko

W rondelku wymieszać mrożone maliny, cukier i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.

Dokładnie wymieszaj, a następnie użyj tylnej części łyżki, aby przecisnąć miksturę przez sito o drobnych oczkach, odrzucając nasiona. Schłodź syrop malinowy.

Gdy syrop ostygnie, ubij śmietankę.

Delikatnie dodaj do niej syrop malinowy.

Krem malinowy do tortów podany na babeczkach.
krem malinowy do tortów
Koszt przygotowania dania
39.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2595 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
87

Krem malinowy do tortów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie malinowym do tortów

Krem malinowy do tortów stanowi wspaniałą propozycję na pyszny dodatek, który odmieni każde ciasto w wyjątkowy wypiek. Jest słodki i niezwykle różowy. Będzie idealnym dodatkiem do tortów, tart, babeczek, ale można go zjadać również solo.

Krem do tortów jest jedną z najważniejszych części ciasta. Dlatego tak istotne jest, by był odpowiednio przygotowany. Perfekcyjny krem powinien być gesty, aksamitny i naprawdę słodki. Dodatkowo zawsze powinien pasować do ciasta. Nie powinien być też zbyt ciężki, czy mdlący. Dlatego tak ciężko jest stworzyć naprawdę smaczny krem samodzielnie. A bez niego ciasto, choć idealnie puszyste, nie zrobi takiego wrażenia. Dlatego dobrze jest odszukać sprawdzonego przepisu na wspaniały krem do tortów, który pasuje do wielu różnych wypieków. Ten taki właśnie jest.

Przepis na krem malinowy do tortów jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Do jego przygotowania nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy umiejętności. Wystarczy rondelek i mikser, by przygotować ten fantastyczny dodatek. Robi się go z kilku produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. W większości dostępne są one również w domowej spiżarni. Najważniejszym produktem są oczywiście maliny. Te jagody są naprawdę słabo docenianym dodatkiem do ciast, a ze względu na swoją wyjątkową słodycz mogą zdziałać naprawdę sporo dla jego smaku. Najlepiej używać do przygotowania tego kremu świeżych owoców, które przepełnione są słodyczą. Jednak sezon na nie nie trwa zbyt długo, więc w przypadku ich braku można też wykorzystać mrożone maliny. Kupując świeże owoce, warto zadbać, by były wyjątkowo jędrne. Dobrze, by miały sporo soku. Nie warto jednak sięgać po koszyczek, czy pudełko, w którym znajdują się owoce spleśniałe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem malinowy do tortów w najprostszy sposób, by był niezwykle puszysty i słodki, ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego zdecydowanie najlepszy dodatek do tortów na bazie tych słodkich owoców. Krem jest tak pyszny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. To dobry wybór na specjalne okazje.

Wartości odżywcze kremu malinowego do tortów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1155g)
Energia (kalorie)
224.71 kcal
2595.35 kcal
Białko
1.36 g
15.76 g

Węglowodany w kremie malinowym do tortów

Na 100g
Na porcję
(1155g)
Węglowodany
21.38 g
246.91 g
Węglowodany przyswajalne
18.68 g
215.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.70 g
31.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1155g)
Tłuszcz
15.85 g
183.12 g
Tłuszcze nasycone
9.61 g
111.01 g
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu malinowego do tortów 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie malinowym do tortów

Lista alergenów dla kremu malinowego do tortów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania kremu malinowego do tortów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny mrożone
480 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
30.72
Za 480 g
Cukier puder
175 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 175 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na krem malinowy do tortów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób