Przepis na ciasto jogurtowe z malinami krok po kroku
- Maliny 350 g
- Cukier puder 20 g 2 łyżki
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 360 g 2 i 1/4 szklanki
- Cukier 150 g 3/4 szklanki
- Jogurt naturalny 190 ml 3/4 szklanki
- Jajko 4 szt. 4 jajka rozmiar M
- Masło 150 g 3/4 kostki
- Proszek do pieczenia 6 g 1 i 1/2 łyżeczki
- Soda oczyszczona 3 g 1/2 łyżeczki
- Sól 1 g 1/4 łyżeczki
Roztop masło i odstaw je do przestudzenia.
Blachę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i sodę oczyszczoną, a potem wymieszaj wszystkie suche składniki.
W misce dobrze roztrzep jajka. Następnie dodaj jogurt, ostudzone masło i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Całość dobrze wymieszaj.
Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj je do połączenia się składników i przelej do formy. Górę ciasta obsyp malinami.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez ok. 50 min (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto bezowe
-
Muffinki z malinami
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z malinami i bezą
-
Ciasto z malinami i mascarpone
-
Szybkie ciasto z malinami i budyniem
-
Ciasto z mrożonych malin
-
Ciasto z malinami

(liczba kalorii)
Ciasto jogurtowe z malinami - cechy przepisu
Więcej o cieście jogurtowym z malinami
Ciasto jogurtowe z malinami jest proste do przygotowania, a nadaje się zarówno na deser, jak i na poczęstunek dla gości. To ciasto uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ciasto jogurtowe ze świeżymi malinami możesz przygotować nawet bez pomocy miksera. Jest to dobry pomysł deser, kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś domowego i smacznego.
Składniki na to ciasto warto wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Jeżeli wolisz przygotować ciasto przy pomocy miksera, możesz zacząć od zmiksowania jajek z cukrem. Potem należy stopniowo dodać mąkę z proszkiem i sodą. Gdy to się połączy, możesz dodać jogurt, ekstrakt z wanilii oraz rozpuszczone masło lub olej.
Ten przepis na ciasto jogurtowe z malinami możesz zmodyfikować. Zamiast malin możesz zdecydować się na inne owoce. To ciasto będzie dobre zarówno z truskawkami, jak i brzoskwiniami, jagodami czy śliwkami. Możesz też wybrać jabłka lub wiśnie. To lekkie ciasto przygotowuje się z jogurtem naturalnym, ale jeśli chcesz, możesz pokusić się na wypróbowanie ciasta z jogurtem greckim. Ekstrakt z wanilii możesz zamienić na cukier wanilinowy. Jeśli lubisz cytrynowy posmak w cieście, możesz dodać otartą skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy.
Ciasto jogurtowe wyjdzie dobre również z mrożonymi malinami, ale wcześniej trzeba je rozmrozić. Jeśli chcesz, możesz zdecydować się na kruszonkę. Ten dodatek przygotujesz z masła, cukru pudru i mąki. Składniki wystarczy dobrze rozetrzeć, aby powstały grudki. Po umieszczeniu malin na cieście należy oprószyć je kruszonką. Możesz pokusić się na zdrowszą wersję tego ciasta. W takim wypadku należy wymienić mąkę, a także cukier.
Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu. Ze wszystkim można się wyrobić nawet w 20 minut, a później ciasto musi się piec ok. 50 min (do suchego patyczka – jeśli patyczek taki nie jest, ciasto należy jeszcze chwilę piec). Warto pamiętać, że każdy piekarnik pieczenie inaczej. Temperatura w piekarniku może być większa, niż pokazuje to wyświetlacz, dlatego najlepiej często sprawdzać stan ciasta, aby go nie przypalić.
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z malinami
Energia i białka
(70g)
Węglowodany w cieście jogurtowym z malinami
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe z malinami
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe z malinami
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście jogurtowym z malinami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko