Ciasto jogurtowe z malinami
- Maliny (350 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 i 1/4 szklanki (360 g)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Jogurt naturalny - 3/4 szklanki (190 ml)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przepis na ciasto jogurtowe z malinami krok po kroku
Roztop masło i odstaw je do przestudzenia.
Blachę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i sodę oczyszczoną, a potem wymieszaj wszystkie suche składniki.
W misce dobrze roztrzep jajka. Następnie dodaj jogurt, ostudzone masło i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Całość dobrze wymieszaj.
Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj je do połączenia się składników i przelej do formy. Górę ciasta obsyp malinami.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez ok. 50 min (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
- Charlotte
- Sernik z rosą
- Ciasto z malinami
- Sernikobrownie z malinami
- Tort pavlova
- Malinowa księżniczka
- Ciasto balladyna
- Ciasto bezowe
- Tort z malinami
- Tort lodowy
- Krem malinowy do tortów
- Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
- Ciasto czekoladowe z malinami
- Kruche ciasto z malinami
- Ciasto kruche z malinami
- Ciasto z malinami i budyniem
- Tarta z mascarpone i owocami
- Ciasto z malinami i bezą
- Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z malinami
Ciasto jogurtowe z malinami jest proste do przygotowania, a nadaje się zarówno na deser, jak i na poczęstunek dla gości. To ciasto uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ciasto jogurtowe ze świeżymi malinami możesz przygotować nawet bez pomocy miksera. Jest to dobry pomysł deser, kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś domowego i smacznego.
Składniki na to ciasto warto wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Jeżeli wolisz przygotować ciasto przy pomocy miksera, możesz zacząć od zmiksowania jajek z cukrem. Potem należy stopniowo dodać mąkę z proszkiem i sodą. Gdy to się połączy, możesz dodać jogurt, ekstrakt z wanilii oraz rozpuszczone masło lub olej.
Ten przepis na ciasto jogurtowe z malinami możesz zmodyfikować. Zamiast malin możesz zdecydować się na inne owoce. To ciasto będzie dobre zarówno z truskawkami, jak i brzoskwiniami, jagodami czy śliwkami. Możesz też wybrać jabłka lub wiśnie. To lekkie ciasto przygotowuje się z jogurtem naturalnym, ale jeśli chcesz, możesz pokusić się na wypróbowanie ciasta z jogurtem greckim. Ekstrakt z wanilii możesz zamienić na cukier wanilinowy. Jeśli lubisz cytrynowy posmak w cieście, możesz dodać otartą skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy.
Ciasto jogurtowe wyjdzie dobre również z mrożonymi malinami, ale wcześniej trzeba je rozmrozić. Jeśli chcesz, możesz zdecydować się na kruszonkę. Ten dodatek przygotujesz z masła, cukru pudru i mąki. Składniki wystarczy dobrze rozetrzeć, aby powstały grudki. Po umieszczeniu malin na cieście należy oprószyć je kruszonką. Możesz pokusić się na zdrowszą wersję tego ciasta. W takim wypadku należy wymienić mąkę, a także cukier.
Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu. Ze wszystkim można się wyrobić nawet w 20 minut, a później ciasto musi się piec ok. 50 min (do suchego patyczka – jeśli patyczek taki nie jest, ciasto należy jeszcze chwilę piec). Warto pamiętać, że każdy piekarnik pieczenie inaczej. Temperatura w piekarniku może być większa, niż pokazuje to wyświetlacz, dlatego najlepiej często sprawdzać stan ciasta, aby go nie przypalić.
Alergeny w cieście jogurtowym z malinami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z malinami
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.