Tort z malinami

Opublikowano: 15.12.2022 r., 0:12 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
malinowy tort na desce
Tort z malinami
Szukasz przepisu na tort urodzinowy? Dobrze trafiłaś. Zapraszam po przepis na zdrowy, dietetyczny i odchudzony tort z malinami i kremem kokosowym. Bez dodatku białego cukru oraz bez ciężkiego kremu na bazie masła.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
451 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Jajko - 7 sztuk (385 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (140 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Erytrol (200 g)
  • Mleczko kokosowe - 1 karton (500 ml)
  • Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Maliny (500 g)
  • Galaretka - 2 opakowania (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
erytrytol
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tortownica 24 cm

Przepis na tort z malinami krok po kroku

Białka z 7 jaj ubijamy na sztywno.

W misce wymieszaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, do ubitych białek delikatnie wsyp erytrol i dalej miksuj na najwyższych obrotach.

Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, a na końcu wsyp mieszaninę mąk i zmniejsz obroty miksera do minimum, dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, biszkopt piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

W dużej misce umieść serek mascarpone, mleczko kokosowe z puszki (stała część), wiórki kokosowe i erytrol, wszystko zmiksuj na gładką masę.

Maliny umieść w małym garnku, dodaj 100 ml wody, zagotuj, wsyp 2 galaretki malinowe do owoców i poczekaj, aż się rozpuszczą, następnie całość zblenduj na gładko, odstaw do wystygnięcia.

Biszkopt przekrój na 2 części, posmaruj 1/3 częścią kremu, następnie wylej tężejącą galaretkę, nałóż znów 1/3 kremu i przykryj 2 biszkoptem, boki i górę tortu posmaruj pozostałą częścią kremu.

Całość włóż do schłodzenia do lodówki.

Jak oceniasz przepis na tort z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat tortu z malinami

Tort z malinami świetnie sprawdzi się na urodziny lub inną rodzinną uroczystość. Jest to najlepszy tort z kremem kokosowym, jaki do tej pory zrobiłam. Maliny idealnie komponują się z serkiem mascarpone, który jest bazą kremu. Krem jest delikatny, przede wszystkim nie jest ciężki. Nie używam do przygotowania kremów masła, dzięki czemu tort nie ma bardzo dużo kalorii. Starałam się stworzyć wersję "fit" tradycyjnego tortu. Do posłodzenia używam erytrolu, można go zamienić na ksylitol.

Jest to smaczny, domowy tort inspirowany rafaello. Kokos świetnie się komponuje z malinami. Pomysł na ten tort zrodził się podczas przygotowywania tortu na urodziny córki. Zależało mi, żeby było zdrowo i bez zbędnego cukru. Poza tym impreza wypada latem, jest to najlepsza pora na takie lekkie wypieki, kiedy na dworze gorąco.

Najważniejszy składnik to tutaj oczywiście świeże maliny, których w wakacje mamy pod dostatkiem. Można je zastąpić również truskawkami lub jagodami.

Biszkopt również zrobiłam w zdrowszej wersji. Goście nie zauważyli różnicy, więc chyba był dobry.

Jak zrobić tort z malinami w wersji dla dzieci? Pokażę krok po kroku, jak wyglądało przygotowanie tego wypieku. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 24 cm. Jest to najlepszy przepis na tort z malinami i z kremem kokosowym, jaki jadłam.

Białka z 7 jaj ubijamy na sztywno. W misce wymieszaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do ubitych białek delikatnie wsyp erytrol. Dalej miksuj na najwyższych obrotach. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Na końcu wsyp mieszaninę mąk. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Wymieszaj dokładnie, ale nie miksuj już. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

W tym czasie przejdź do przygotowywania kremu. W dużej misce umieść serek mascarpone, mleczko kokosowe z puszki (stała część), wiórki kokosowe i erytrol. Wszystko zmiksuj na gładką masę.

W ostatnim kroku przygotuj galaretkę malinową. Maliny umieść w małym garnku, dodaj 100 ml wody, zagotuj. Wsyp 2 galaretki malinowe do owoców i poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie całość zblenduj na gładko. Odstaw do wystygnięcia.

Biszkopt przekrój na 2 części. Posmaruj 1/3 częścią kremu, następnie wylej tężejącą galaretkę, nałóż znów 1/3 kremu i przykryj 2 biszkoptem. Boki i górę tortu posmaruj pozostałą częścią kremu. Całość włóż do schłodzenia do lodówki. Mam nadzieję, że przepis na tort z malinami przypadnie Ci do gustu.

Alergeny w torcie z malinami

Lista alergenów dla Tortu z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze tortu z malinami

na 100g gotowej potrawy

Zdrowa wersja klasycznego tortu, odpowiedni na redukcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
150.53
451.58
Białko (g)
11.78
35.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.50
10.49
Węglowodany przyswajalne (g)
3.27
9.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.87
29.61
Tłuszcze nasycone (g)
4.76
14.29
Tłuszcze nienasycone (g)
5.11
15.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.36
10.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.75
5.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
340.60
1021.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
135.45
406.34
Wapń (mg)
56.76
170.27
Brak danych dla: erytrol, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
4.97
Brak danych dla: erytrol, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z malinami 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu z malinami

Koszt składników
478.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
385 szt.
7 sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 65
385.00
Za 385 szt.
Mąka pszenna typ 500
140 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Erytrol
200 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 200 g
Mleczko kokosowe
500 ml
1 karton
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Galaretka
150 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Koszt składników
478.60