Ciasto bezowe
- Białko jajka (7 szt.)
- Cukier (300 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżeczki (20 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Mascarpone (250 g)
- Maliny (500 g)
Przepis na ciasto bezowe krok po kroku
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy dalej do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do gęstej i błyszczącej piany dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie całość miksujemy.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na niego bezę.
Masę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ją około 5 minut w temperaturze 160 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i trzymamy ją jeszcze w piekarniku około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia możemy opcjonalnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy kremówkę na gęsty krem, następnie dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy całość do połączenia się składników.
Gotowym kremem dekorujemy bezę. Na koniec układamy maliny.
- Charlotte
- Sernik z rosą
- Ciasto z malinami
- Sernikobrownie z malinami
- Tort pavlova
- Malinowa księżniczka
- Ciasto balladyna
- Tort z malinami
- Tort lodowy
- Krem malinowy do tortów
- Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
- Ciasto czekoladowe z malinami
- Kruche ciasto z malinami
- Ciasto kruche z malinami
- Ciasto z malinami i budyniem
- Tarta z mascarpone i owocami
- Ciasto jogurtowe z malinami
- Ciasto z malinami i bezą
- Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta bezowego
Pyszne ciasto bezowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu i malin jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto bezowe? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Następnie powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy pianę. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (160 stopni) na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy bezę jeszcze przez 1,5 godziny. Pod koniec możemy delikatnie uchylić piekarnik. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy mascarpone i ponownie całość miksujemy. Bezę zdobimy kremem oraz malinami.
Sprawdzony przepis na ciasto bezowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Placek bezowy z kremem i owocami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na najlepsze ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście bezowym
Lista alergenów dla ciasta bezowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta bezowego
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.