Przepis na ciasto bezowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy dalej do momentu rozpuszczenia się cukru.

Do gęstej i błyszczącej piany dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie całość miksujemy.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na niego bezę.

Masę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ją około 5 minut w temperaturze 160 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i trzymamy ją jeszcze w piekarniku około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia możemy opcjonalnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystudzenia.

W misce ubijamy kremówkę na gęsty krem, następnie dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy całość do połączenia się składników.

Gotowym kremem dekorujemy bezę. Na koniec układamy maliny.

Ciasto bezowe z malinami
Ciasto bezowe
Koszt przygotowania dania
54.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
471 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
93

Ciasto bezowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście bezowym

Pyszne ciasto bezowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu i malin jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto bezowe? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Następnie powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy pianę. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (160 stopni) na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy bezę jeszcze przez 1,5 godziny. Pod koniec możemy delikatnie uchylić piekarnik. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy mascarpone i ponownie całość miksujemy. Bezę zdobimy kremem oraz malinami.

Sprawdzony przepis na ciasto bezowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Placek bezowy z kremem i owocami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na najlepsze ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta bezowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
235.75 kcal
471.49 kcal
Białko
2.89 g
5.78 g

Węglowodany w cieście bezowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
22.04 g
44.08 g
Węglowodany przyswajalne
20.18 g
40.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
3.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
15.69 g
31.37 g
Tłuszcze nasycone
11.68 g
23.37 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.12 g
0.25 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto bezowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C
7.26 mg
14.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto bezowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
28.00 mg
56.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
27.03 mg
54.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.22 mg
0.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bezowego 93
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście bezowym

Lista alergenów dla ciasta bezowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Cena przygotowania ciasta bezowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżeczki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na ciasto bezowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób