Ciasto góra lodowa

Opublikowano: 10.04.2021 r., 17:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Składniki do ciasta góra lodowa.
Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa, czyli szybki, słodki deser niewymagający pieczenia. Ciasto na herbatnikach, z biszkoptami i waniliową masą budyniową. Polane mleczną polewą
Przygotowanie 45 min
531 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Biszkopty (100 g)
  • Mleko 2% (1000 ml)
  • Budyń (proszek) - 3 opakowania (120 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
  • Masło (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Mleko w proszku (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1,5 łyżki (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na ciasto góra lodowa krok po kroku

Zacznij od przygotowania masy budyniowej.

Do miski wlej 1,5 szklanki mleka, dodaj budyń w proszku, żółtka jaj, cukier (4 łyżki) i mąkę.

Całość wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.

Pozostałą ilość mleka zagotuj w garnku.

Do gotującego się mleka dodaj przygotowaną masę budyniową.

Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.

Gotuj ok. 3 min na średnim ogniu.

Ugotowany budyń odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Połowę masła (150 g) pokrój w kostkę.

Ubijaj masło mikserem, aż stanie się lekko puszyste.

Do ubitego masła stopniowo dodawaj przestudzoną masę budyniową cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Na spodzie blachy ułóż warstwę z herbatników.

Warstwę herbatników przykryj połową przygotowanej masy budyniowej

Ułóż kolejną warstwę herbatników i jeszcze raz zalej budyniem.

Biszkopty przekrój na połówki i utykaj w masie budyniowej tworząc rzędy.

Do garnka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj pokrojone w kostkę masło i łyżkę cukru.

Podgrzewaj na średnim ogniu do całkowitego roztopienia masła i cukru.

Dodaj mleko w proszku i wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Powstałą polewą polej ciasto.

Ciasto wstaw do lodówki na ok 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto góra lodowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta góra lodowa

Ciasto góra lodowa swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi wierzchniej warstwy przypominającemu górskie wzniesienia. Ciasto to jest niezwykle efektowne i pięknie się prezentuje dzięki czemu świetnie sprawdzi się na imprezy rodzinne, spotkania z przyjaciółmi i wszystkie imprezy okolicznościowe. Wbrew pozorom przepis na ciasto góra lodowa jest prostszy niż mogłoby się to wydawać biorąc pod uwagę zaskakujących wygląd ciasta i jego niepowtarzalny smak. Ciasto to można przygotować stosunkowo prosto i szybko, a nawet bez pieczenia. Poznaj sprawdzony przepis i naucz się krok po kroku jak zrobić ciasto góra lodowa na dużą blachę który wzbudzi zainteresowanie i zadowoli kubki smakowe i podniebienia wszystkich gości i domowników.

Przygotowania najlepiej rozpocząć od masy budyniowej. Aby móc ją wykorzystać do ciasta powinna całkowicie ostygnąć dlatego warto przygotować ją na samym początku. W tym celu najlepiej sprawdzi się proszek o smaku waniliowym lub śmietankowym. Budyń przygotowuje tradycyjnie, według wskazówek na opakowaniu, jednak to co odróżnia masę budyniową do ciasta góra lodowa od normalnego budyniu jest dodatek żółtek jaj oraz mąki. Budyń z tych wszystkich składników koniecznie należy odstawić do ostudzenia, ale nie powinno się umieszczać go w lodówce - powinien stopniowo studzić się w temperaturze pokojowej. Kolejnym etapem jest ubijanie masła za pomocą miksera - masło powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki ok. 30-40 minut wcześniej. Masło po ubiciu powinno mieć kremową, puszystą konsystencję. Dopiero wtedy stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń i ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników - tak powstaje pyszna masa budyniowa, która będzie później wykładana na placek ciasta.

Jako podstawę ciasta możemy wykorzystać herbatniki lub przygotować ciasto na biszkopcie. Druga wersja jest jednak dużo bardziej czasochłonna i wymagająca obróbki termicznej, w przeciwieństwie do ciasta na herbatnikach, które przygotowuje się bez pieczenia. Herbatniki wystarczy ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować masę budyniową, naprzemiennie układając herbatniki i masę. W ostatnią warstwę masy budyniowej następnie utykamy okrągłe gotowe biszkopty wypełniając całą blaszkę. Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy z mlekiem w proszku. W rondelku wystarczy zagotować wodę, masło, cukier i mleko w proszku, dokładnie wymieszać uważając aby nie powstały grudki. Do kremy wsypujemy kakao, mieszamy i polewą polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki i cieszymy się wyjątkowym smakiem ciasta, które idealnie sprawdzi się jako deser, a także coś słodkiego do popołudniowej kawy.

Alergeny w cieście góra lodowa

Lista alergenów dla ciasta góra lodowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • biszkopty
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Mleko w proszku
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta góra lodowa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
265.60
531.19
Białko (g)
6.73
13.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.57
51.15
Węglowodany przyswajalne (g)
24.63
49.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
1.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.31
30.62
Tłuszcze nasycone (g)
9.62
19.23
Tłuszcze nienasycone (g)
5.69
11.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.87
9.74
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
1.65
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.12
144.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
153.70
307.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.70
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
151.51
303.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.64
1.29
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.07
42.13
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.29
54.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
253.45
506.90
Potas (mg)
283.93
567.85
Wapń (mg)
216.50
432.99
Fosfor (mg)
134.69
269.38
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.06
26.13
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.24
Cynk (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta góra lodowa 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta góra lodowa

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Biszkopty
100 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Budyń (proszek)
120 g
3 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mleko w proszku
200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 g
Koszt składników
50.00