Przepis na sernik cynamonowy krok po kroku

Składniki
  • Herbatniki 220 g 1 duże opakowanie
  • Masło 150 g 3/4 kostki
  • Ser twarogowy półtłusty 250 g pół wiaderka
  • mascarpone 250 g 1 opakowanie
  • Miód sztuczny 75 g 3 łyżki
  • Śmietanka kremowa 30% 250 g 1 mało opakowanie
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, blender, duża miska, forma do tarty 24 cm

W małym rondelku rozpuść kostkę masła. Masło przelej do miseczki i dodaj drobno pokruszone herbatniki. Całość zblenduj tak, by powstała masa przypominająca mokry piasek.

Masę ciasteczkową wyłóż na formę do tarty i wyklej nią krawędzie. Schowaj masę do lodówki na co najmniej 20 minut.

W miseczce ubij śmietanę na sztywno.

Do dużej miski dodaj twaróg, serek mascarpone, cukier waniliowy i miód, zmiksuj wszystko razem na niskich obrotach, tak by składniki dobrze się połączyły. Do gotowej masy wlej ubitą śmietanę i dodaj szczyptę cynamonu. Wymieszaj wszystko razem łyżką.

Gotową masę przełóż delikatnie na wierzch ciasteczkowej warstwy. Schowaj wszystko do lodówki i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 2h.

Tarta z serem i cynamonem, pokrojona na kawałki i podana na paterze.
sernik cynamonowy
Koszt przygotowania dania
24.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
423 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
97

Sernik cynamonowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku cynamonowym

Sernik cynamonowy to pyszny i bardzo słodki deser, który wykonuje się naprawdę prosto, w zaledwie kilka chwil. Jest idealny dla osób, które nie lubią zbyt długo przesiadywać w kuchni, a także dla tych nieposiadających piekarnika. Ciasto wykonywane jest bez pieczenia, dzięki czemu jest naprawdę ekspresowe i bezproblemowe.

Krem w tym cieście ma bardzo słodki, miodowy aromat, z korzennym posmakiem, dlatego świetnie się sprawdzi dla osób lubiących korzenne ciasteczka i pierniki. Tarta przynosi ma myśl najpyszniejsze zimowe desery.

Sernik z cynamonem może być świetnym pomysłem na ciasto świąteczne ze względu na duży dodatek cynamonu i miodu. Można je również udekorować prażonymi orzechami, dla lepszego efektu.

To ciasto najlepiej smakuje na zimno, po długim schłodzeniu. Jest naprawdę pyszne i przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy.

Do masy najlepiej dodać mascarpone, który jest bardzo kremowy i sprawia, że całość nabiera bardziej aksamitnego i puszystego wykończenia. Idealnie łączy się on z półtłustym twarogiem, który podbija słodki smak serka. Najlepiej wybierać twaróg, który nie będzie zbyt kwaśny, gdyż mogłoby to zepsuć smak całej masy. Zamiast sera mascarpone można też użyć ricotty, która ze względu na mniejszą ilość tłuszczu będzie bardziej fit i niskokaloryczna, a smakuje bardzo podobnie.

Ten przepis jest bardzo łatwy, a najlepsze jest w nim to, że ciasto wykonuje się bez pieczenia. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, odstawić ciasto do schłodzenia i można cieszyć się tym wspaniałym deserem. Do wykonania spodu ciasta najlepiej nadają się herbatniki, które są wyjątkowo słodkie i chrupiące. Jednak można też użyć ciastek kakaowych dla osiągnięcia bardziej stonowanego smaku.

Sernik miodowo cynamonowy z mascarpone będzie idealnym pomysłem na wykwintny deser, którego nie trzeba wykonywać długo, a zachwyca swoją formą i elegancją. Masa nie jest zbyt słodka i cudownie komponuje się z chrupiącym spodem.

Ta tarta skradnie serca wszystkich gości i przekona do siebie nawet największego krytyka kulinarnego.

Wartości odżywcze sernika cynamonowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (120g)
Energia (kalorie)
353.15 kcal
423.78 kcal
Białko
5.08 g
6.09 g

Węglowodany w serniku cynamonowym

Na 100g
Na porcję (120g)
Węglowodany
18.95 g
22.73 g
Węglowodany przyswajalne
18.55 g
22.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (120g)
Tłuszcz
28.56 g
34.27 g
Brak danych dla: miód sztuczny.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
23.11 g
27.73 g
Brak danych dla: miód sztuczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik cynamonowy

Na 100g
Na porcję (120g)
Sód
310.09 mg
372.11 mg
Wapń
81.53 mg
97.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika cynamonowego 97
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku cynamonowym

Lista alergenów dla sernika cynamonowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania sernika cynamonowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
220 g
1 duże opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.30
Za 220 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
pół wiaderka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Miód sztuczny
75 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 mało opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Liczba porcji:
Razem
40.50
Łączny koszt
24.01
Jak oceniasz przepis na sernik cynamonowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób