Fasola szparagowa z bułką tartą
- Fasolka szparagowa (500 g)
- Bułka tarta (80 g)
- Masło (40 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na fasolę szparagową z bułką tartą krok po kroku
Z fasolki odkrój końcówki (z obu stron).
Fasolkę umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj sól i zagotuj. Gotuj do miękkości (około pół godziny).
Na patelni rozgrzej masło i olej. Dodaj bułkę, mieszaj i smaż do złotego koloru.
Miękką fasolkę odcedź z wody. Wymieszaj z bułką tartą.
Dopraw do smaku.
Więcej informacji na temat fasoli szparagowej z bułką tartą
Pomysł na coś szybkiego i pysznego, dobrego do obiadu? Fasola szparagowa z bułką tartą to doskonały warzywny posiłek dla dzieci i dla dorosłych. Gotowana fasola szparagowa ma znakomity, maślany smak. Przepis na fasolę szparagową z bułką tartą jest bardzo szybki do zrobienia. Zajmie Ci około pół godziny. Ponadto, przygotowanie jest banalne. Genialnie wprowadza w letni klimat, gdy jest sezon na fasolkę szparagową. Jeżeli jeszcze nie znasz tej potrawy, koniecznie zobacz, jak zrobić fasolę szparagową z bułką tartą na obiad.
Fasola szparagowa z bułką tartą to dobra alternatywa na warzywny dodatek do obiadu. Jest to gotowana fasola szparagowa z bułką tartą. Bułka tarta jest podsmażona na maśle i oleju. Przez to, staje się ona bardzo pyszna. Z nią, każdy obiad będzie smaczny. Stanowi odpowiednią alternatywę dla często jedzonych ziemniaków. To fajny sposób na urozmaicenie menu. Podawać ją możesz z dowolnymi, ulubionymi produktami, między innymi z mięsem czy rybą. Fasola szparagowa z bułką tartą to także dobry pomysł na to, by zjeść ją samą. Jak zrobisz fasolę szparagową z bułką tartą, najlepiej jest jeść ją na gorąco. Przepadają za nią nie tylko dorośli. Jest odpowiednią potrawą, którą możesz podać swoim dzieciom. Poza tym, że ma bardzo dobry smak, jest też wartościowa.
Gdy nie masz pomysłu na coś, co możesz dodać do obiadu, spróbuj tego przepisu na fasolę szparagową z bułką tartą. Gotowana fasola szparagowa z bułką tartą jest pyszna i doskonale sprawdza się w roli dobrego dodatku do obiadu. Jak zrobić fasolę szparagową z bułką tartą? Na początku należy przygotować warzywa. Z fasolki trzeba odciąć końcówki z obu stron. Fasolkę umyj, umieść w garnku i wlej wodę (tak, by w całości ją zakryć). Dodaj sól i zagotuj. Fasolka powinna gotować się do miękkości, więc wystarczy około 30 minut. Podczas gdy fasolka się gotuje, przygotuj bułkę tartą. Na patelnię wlej olej, dodaj masło i podgrzej. Wsyp bułkę tartą i mieszaj. Smaż do uzyskania brązowego koloru. Jak fasolka będzie ugotowana i miękka, odlej z niej wodę. Dodaj bułkę, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli trzeba.
*Przepis na fasolę szparagową z bułką tartą można zrobić z fasoli świeżej oraz mrożonej. Także kolor fasolki jest dowolny. Dobra będzie zarówno żółta, jak i zielona.
*Czas gotowania fasolki jest zależny od wielkości i dojrzałości strąków.
*Ilość składników, która jest potrzebna, do zrobienia bułki do fasolki jest orientacyjna. W celu uzyskania bardziej sypkiej bułki – dodaj mniej tłuszczu. Gdy chcesz bułkę o rzadszej konsystencji – wsyp mniej bułki.
Alergeny w fasoli szparagowej z bułką tartą
Lista alergenów dla fasoli szparagowej z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze fasoli szparagowej z bułką tartą
Fasolka może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Jeżeli nie tolerujesz nasion roślin strączkowych, po spożyciu fasolki mogą występować wyżej opisane problemy z przewodem pokarmowym. Fasolka jest bogata w białko pochodzenia roślinnego.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.