Fasola szparagowa z bułką tartą

Opublikowano: 26.01.2022 r., 15:00 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fasola szparagowa z bułką tartą
Fasola szparagowa z bułką tartą
Pomysł na coś szybkiego i pysznego, dobrego do obiadu? Fasola szparagowa z bułką tartą to doskonały warzywny posiłek dla dzieci i dla dorosłych.
Przygotowanie 30 min
236 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasolka szparagowa (500 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Masło (40 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na fasolę szparagową z bułką tartą krok po kroku

Z fasolki odkrój końcówki (z obu stron).

Fasolkę umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj sól i zagotuj. Gotuj do miękkości (około pół godziny).

Na patelni rozgrzej masło i olej. Dodaj bułkę, mieszaj i smaż do złotego koloru.

Miękką fasolkę odcedź z wody. Wymieszaj z bułką tartą.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na fasolę szparagową z bułką tartą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat fasoli szparagowej z bułką tartą

Pomysł na coś szybkiego i pysznego, dobrego do obiadu? Fasola szparagowa z bułką tartą to doskonały warzywny posiłek dla dzieci i dla dorosłych. Gotowana fasola szparagowa ma znakomity, maślany smak. Przepis na fasolę szparagową z bułką tartą jest bardzo szybki do zrobienia. Zajmie Ci około pół godziny. Ponadto, przygotowanie jest banalne. Genialnie wprowadza w letni klimat, gdy jest sezon na fasolkę szparagową. Jeżeli jeszcze nie znasz tej potrawy, koniecznie zobacz, jak zrobić fasolę szparagową z bułką tartą na obiad.

Fasola szparagowa z bułką tartą to dobra alternatywa na warzywny dodatek do obiadu. Jest to gotowana fasola szparagowa z bułką tartą. Bułka tarta jest podsmażona na maśle i oleju. Przez to, staje się ona bardzo pyszna. Z nią, każdy obiad będzie smaczny. Stanowi odpowiednią alternatywę dla często jedzonych ziemniaków. To fajny sposób na urozmaicenie menu. Podawać ją możesz z dowolnymi, ulubionymi produktami, między innymi z mięsem czy rybą. Fasola szparagowa z bułką tartą to także dobry pomysł na to, by zjeść ją samą. Jak zrobisz fasolę szparagową z bułką tartą, najlepiej jest jeść ją na gorąco. Przepadają za nią nie tylko dorośli. Jest odpowiednią potrawą, którą możesz podać swoim dzieciom. Poza tym, że ma bardzo dobry smak, jest też wartościowa.

Gdy nie masz pomysłu na coś, co możesz dodać do obiadu, spróbuj tego przepisu na fasolę szparagową z bułką tartą. Gotowana fasola szparagowa z bułką tartą jest pyszna i doskonale sprawdza się w roli dobrego dodatku do obiadu. Jak zrobić fasolę szparagową z bułką tartą? Na początku należy przygotować warzywa. Z fasolki trzeba odciąć końcówki z obu stron. Fasolkę umyj, umieść w garnku i wlej wodę (tak, by w całości ją zakryć). Dodaj sól i zagotuj. Fasolka powinna gotować się do miękkości, więc wystarczy około 30 minut. Podczas gdy fasolka się gotuje, przygotuj bułkę tartą. Na patelnię wlej olej, dodaj masło i podgrzej. Wsyp bułkę tartą i mieszaj. Smaż do uzyskania brązowego koloru. Jak fasolka będzie ugotowana i miękka, odlej z niej wodę. Dodaj bułkę, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli trzeba.

*Przepis na fasolę szparagową z bułką tartą można zrobić z fasoli świeżej oraz mrożonej. Także kolor fasolki jest dowolny. Dobra będzie zarówno żółta, jak i zielona.

*Czas gotowania fasolki jest zależny od wielkości i dojrzałości strąków.

*Ilość składników, która jest potrzebna, do zrobienia bułki do fasolki jest orientacyjna. W celu uzyskania bardziej sypkiej bułki – dodaj mniej tłuszczu. Gdy chcesz bułkę o rzadszej konsystencji – wsyp mniej bułki.

Alergeny w fasoli szparagowej z bułką tartą

Lista alergenów dla fasoli szparagowej z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze fasoli szparagowej z bułką tartą

na 100g gotowej potrawy

Fasolka może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Jeżeli nie tolerujesz nasion roślin strączkowych, po spożyciu fasolki mogą występować wyżej opisane problemy z przewodem pokarmowym. Fasolka jest bogata w białko pochodzenia roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
148.09
236.95
Białko (g)
3.13
5.00
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
14.89
23.83
Węglowodany przyswajalne (g)
12.30
19.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.59
4.15
Sacharoza (cukier) (g)
0.20
0.31
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.95
1.51
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.12
1.79
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Skrobia (g)
8.66
13.85
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
9.02
14.43
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
6.38
Tłuszcze nienasycone (g)
5.04
8.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.66
5.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
2.20
Cholesterol (mg)
13.44
21.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
63.84
102.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.08
16.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.57
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.94
67.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.22
1.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.28
40.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
238.00
380.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
94.53
151.25
Potas (mg)
171.31
274.10
Wapń (mg)
57.19
91.50
Fosfor (mg)
47.12
75.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.69
36.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
2.03
Cynk (mg)
0.39
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.40
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasoli szparagowej z bułką tartą 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasoli szparagowej z bułką tartą

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
21.80