Przepis na udka z kurczaka krok po kroku

Składniki
  • Udko kurczaka ze skórą 720 g 6 kawałków
  • Oliwa z oliwek 36 ml 3 łyżki
  • Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, pojemnik zamykany, praska do czosnku, miseczka

Mięso opłucz, oczyścić i osusz.

Do miseczki wlej 3 łyżki oliwy. Następnie dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dobrze wymieszaj.

Udka z kurczaka przełóż do pojemnika. Mięso dobrze natrzyj marynatą i zamknij pojemnik. Udka odstaw do lodówki na całą noc.

Mięso wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wlej ok. 50 ml wody i zamknij naczynie pokrywką.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (grzanie góra-dół). Udka z kurczaka piecz ok. 40 minut z przykryciem, a potem 15 minut bez pokrywki. Po pierwszych 20 minutach przewrócił udka na drugą stronę i powtórz tę czynność po kolejnych 20 minutach. Te ostatnie 15 minut mięso powinno się piec skórką do góry.

Podawaj na ciepło lub na zimno z wybranymi dodatkami.

Upieczone udka z kurczaka znajdują się na czarnej deseczce.
Udka z kurczaka
Koszt przygotowania dania
13.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
622 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Udka z kurczaka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o udkach z kurczaka

Udka z kurczaka z wybranymi dodatkami idealnie sprawdzą się jako pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Samo przygotowanie tych udek nie jest czasochłonne, ale nie jest to szybki przepis – jest tutaj znaczący czas oczekiwania (marynata, pieczenie). Mimo to warto wypróbować tak przygotowane udka!

Jak zrobić udka z kurczaka? Mięso należy zamarynować. Do tego potrzebne będą różne przyprawy i zioła. Zarówno sól i pieprz, jak i zioła prowansalskie, przyprawę do kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek należy wymieszać w miseczce razem z oliwą (może być też olej, np. rzepakowy). Taką marynatą należy dobrze natrzeć mięso i zamknąć je w pojemniku. Mięso powinno odleżeć w lodówce co najmniej parę godzin, ale najlepiej zostawić je tam na całą noc.

Mięso należy wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem, aby ociepliło się do temperatury pokojowej. Ile czasu piec udka z kurczaka? Powinno to zająć ok. 50-55 minut, z czego pierwsze 40 minut mięso powinno być pod przykryciem (w połowie należy odwrócić), a ostatnie 10-15 minut już bez przykrywki, aby powstała chrupiąca skórka na udkach. Tak przygotowane pieczone mięso z piekarnika można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – w obu przypadkach będzie bardzo dobre.

Ten przepis na pyszne udka z kurczaka zmodyfikuj tak, aby dopasować danie do swojego gustu. Wybierz takie przyprawy, które lubisz najbardziej i to właśnie w nich obtocz i zamarynuj mięso. Świeży czosnek możesz zamienić na czosnek granulowany. Mięso możesz zamarynować także z kawałkami cebuli. W ten sam sposób, jak udka, możesz przygotować pałki lub ćwiartkę kurczaka (czyli udko z podudziem), ale czas pieczenia będzie inny (mniejsze części trzeba piec krócej, a większe kawałki dłużej).

Soczyste udka z kurczaka można podać na obiad z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, choć sprawdzi się także puree. Te udka będą dobre także z ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Odpowiednim dodatkiem będzie ulubiona sałatka. Możesz pokusić się na czerwone buraczki, mizerię z ogórka lub surówkę z białej kapusty i marchewki.

Wartości odżywcze udek z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (255g)
Energia (kalorie)
244.02 kcal
622.25 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (255g)
Tłuszcz
19.62 g
50.03 g
Tłuszcze nasycone
6.41 g
16.34 g
Tłuszcze nienasycone
13.21 g
33.70 g
Tłuszcze jednonasycone
9.59 g
24.46 g
Tłuszcze wielonasycone
3.62 g
9.24 g

Składniki mineralne w przepisie na udka z kurczaka

Na 100g
Na porcję (255g)
Sód
78.87 mg
201.11 mg
Potas
197.42 mg
503.42 mg
Wapń
11.97 mg
30.53 mg
Żelazo
0.70 mg
1.79 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny udek z kurczaka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udkach z kurczaka

Lista alergenów dla udek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udka z kurczaka

Cena przygotowania udek z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
720 g
6 kawałków
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
11.52
Za 720 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Liczba porcji:
Razem
39.00
Łączny koszt
13.86
Jak oceniasz przepis na udka z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób