Dania z fasolki szparagowej

dania z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa to jedno z najpopularniejszych sezonowych, letnich warzyw. Zarówno fasolka zielona, jak i żółta jest przepyszna i świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Oprócz oczywistych walorów smakowych, bez wątpienia fasolkę szparagową można określić jako jedno z najzdrowszych warzyw. Jeśli zastanawiasz się czy warto jeść fasolkę szparagową oraz jak możesz włączyć ją do swojej diety koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca, a znajdziesz w nim odpowiedzi na wszystkie pytania i wątpliwości.

Dania z fasolki szparagowej - polecane przepisy

Dania z fasolki szparagowej - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie dania z fasolki szparagowej

Danie z fasolki szparagowej - pomysły i przepisy na potrawy z fasolki

Fasolka szparagowa to warzywo sezonowe, spożywane głównie w okresie letnim. Na szczęście obecnie nie musisz ograniczać się wyłącznie do miesięcy wakacyjnych, aby znaleźć dla niej miejsce na swoim stole. Bez problemów w większości sklepów można zaleźć fasolkę żółtą i zieloną mrożoną, która swoim smakiem i wartościami odżywczymi nie różni się znacząco od tej świeżej, sezonowej. Dzięki temu możesz cieszyć się jej smakiem i korzystać z jej walorów zdrowotnych przez cały rok.

Fasolka szparagowa – czy jest zdrowa? Wartość odżywcza fasolki szparagowej

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa jest źródłem wapnia, potasu, fosforu, a także witamin z grupy B, witaminy C oraz błonnika pokarmowego. To bardzo ważne składniki pokarmowe wspierające większość funkcji organizmu. Fasolka szparagowa zielona jest również źródłem kwasu foliowego (dostarcza jego większe ilości po porównaniu jej do fasolki szparagowej żółtej) dlatego bywa polecana kobietom będącym w ciąży oraz tym planującym powiększenie rodziny.

Podobnie jak inne warzywa zaliczane do nasion roślin strączkowych fasolka szparagowa jest bogatym źródłem wartościowego białka. Jest to szczególnie ważne dla osób na dietach wegetariańskich, wegańskich i tych, którzy ograniczają ilość spożywanego mięsa, ponieważ ryzyko niedostatecznego spożycia białka może być u nich dość wysokie. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego fasolka szparagowa jest również bardzo sycąca.

Jednocześnie gotowana fasolka szparagowa jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Dlatego jest tak najbardziej wskazana i bezpieczna dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, a także z problemem nadmiernej masy ciała.

Warto jednak pamiętać o tym, że u niektórych osób, z tak zwanym wrażliwym żołądkiem i problemami trawiennymi, fasolka szparagowa może nasilać te dolegliwości i powodować między innymi wzdęcia. W takich sytuacjach wskazane jest ograniczenie jej ilości do takich które są dobrze tolerowane i nie powodują żadnego dyskomfortu.

Dania z dodatkiem fasolki szparagowej, zarówno pełne dania obiadowe, jak również sałatka, zupa, gulasz, czy leczo są bardzo zdrowe, sycące i zdecydowanie warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie.

Jak przygotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa nie nadaje się do jedzenia na surowo, dlatego przed spożyciem trzeba ją dobrze ugotować. Nie jest to długi proces, nie wymaga też wcześniejszego moczenia jak na przykład fasola, czy groch.

Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie fasolki szparagowej na parze, ponieważ powoduje to mniejsze straty witamin i składników mineralnych niż w przypadku gotowania w wodzie. Najlepiej aby fasolka była gotowana al. dente, aby była miękka, ale nie rozpadała się przy nakładaniu na talerz.

Poza sezonem letnim świetnym rozwiązaniem jest korzystanie z fasolki szparagowej mrożonej. Mrożenie to bardzo dobry sposób konserwacji żywności, który nie powoduje większych strat składników pokarmowych. Dzięki temu fasolka mrożona jest równie zdrowa i smaczna co ta świeża.

Najsmaczniejsze przepisy na danie z fasolki szparagowej. Pomysły na szybkie i zdrowe potrawy na obiad

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa jest na tyle smaczna sama w sobie, że nie potrzeba się długo zastanawiać jak ją przyrządzić. Świetnie smakuje gotowana w wodzie lub na parze podana z masłem lub masłem i bułką tartą. W takiej postaci świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub dodatek do dania obiadowego lub na przykład jajecznicy, czy jajek sadzonych. Możesz śmiało skorzystać zarówno z fasolki zielonej, jak i żółtej, obie smakują przepysznie.

Leczo z fasolką szparagową

Bardzo smacznym sposobem na wykorzystanie fasolki szparagowej, zarówno żółtej jak i zielonej, jest jej dodatek do warzywnego leczo. W towarzystwie sosu pomidorowego i innych warzyw, na przykład papryki, cukinii, marchewki, czy bakłażana pysznie smakuje i sprawia, że potrawa jest bardzo kolorowa, pięknie prezentuje się na stole, przy czym dodaje jej wartości odżywczej.  Takie leczo świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych.

Zupa jarzynowa

Mówiąc o daniach z fasolką szparagową nie można nie wspomnieć o klasycznej, polskiej zupie jarzynowej. Dzięki dodatki fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, jest ona sycąca, bogata w białko i błonnik pokarmowy.

Sałatka nicejska

Standardowym, bardzo popularnym przepisem wykorzystującym fasolkę szparagową jest również sałatka nicejska. Połączenie fasolki szparagowej z jajkiem gotowanym na twardo, tuńczykiem, oliwkami, pomidorkami i zieleniną sprawdzi się na każdą okazję.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto