Zupa kalafiorowa

Opublikowano: 16.04.2021 r., 18:32 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa warzywna z kalafiorem.
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa, pyszna, sycąca i pożywna, a przede wszystkim zdrowa, idealna dla całej rodziny. Szybka i prosta, zabielana śmietaną, podawana z zielonym koperkiem.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
143 kcal
Kcal w porcji
530 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Marchewka 3 sztuki (150 g)
  • Ziemniaki młode 5 sztuk (400 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (30 g)
  • Koperek (40 g)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
  • Kalafior 1 duża sztuka (1000 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę kalafiorową krok po kroku

Umyj wszystkie warzywa.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Kalafiora pokrój na mniejsze różyczki.

Marchew pokrój w plastry.

Cebulę drobno posiekaj.

Na dnie garnka rozpuść i rozgrzej masło.

Wrzuć cebulkę i podsmażaj do zarumienienia.

Dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.

Całość zalej bulionem.

Dodaj przyprawy.

Gotuj pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.

Śmietanę przełóż do kubka.

Do kubka ze śmietaną wlej stopniowo 2 łyżki gorącej zupy.

Wymieszaj i zahartowaną śmietanę wlej do garnka.

Dodaj posiekany koperek.

Jak oceniasz przepis na zupę kalafiorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat zupy kalafiorowej

Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych zup w polskich domach. Smaczna, domowa zupa z kalafiorem, z ziemniakami, zabielana śmietaną i podawana z koperkiem z pewnością jest smakiem dzieciństwa dla wielu z nas. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę kalafiorową jesteś w najlepszym możliwym miejscu - zupka kalafiorowa z naszego przepisu jest pyszna, a jednocześnie szybka i prosta w przygotowaniu. To dobra opcja na posiłek dla całej rodziny, również dla dzieci, które także uwielbiają jej smak. Co więcej, za jednym razem możesz przygotować jej większą ilość i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu w ciągu kolejnych dni, ponieważ smaczny i pożywny obiad będzie w zasięgu ręki - wystarczy podgrzać zupę w garnku lub mikrofalówce i gotowe. Koniecznie poznaj przepis na zupę kalafiorową i z pewnością zagości ona w Twojej kuchni na stałe.

Jak się gotuje zupę kalafiorową i co będzie potrzebne, aby ją przygotować? Niezbędne składniki to oczywiście świeży kalafior, a także marchewka i ziemniaki. Oprócz tego potrzebny będzie bulion mięsny, warzywny lub warzywno-mięsny, dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin lub prawdziwe masło, gęsta śmietana do zup, świeży, drobno posiekany koperek. Oczywiście najlepiej wykorzystać świeżego kalafiora, ale bez problemu możesz wykorzystać także kalafiora mrożonego. Dzięki temu ten prosty przepis jest w zasięgu możliwości każdego z nas nawet w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Od czego zacząć gotowanie? Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój - marchew w plastry, ziemniaki w kostkę, a kalafiora w małe różyczki. Wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą lub masłem na dnie, podsmażaj kilka minut pod przykryciem, następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj zahartowaną śmietanę posiekany koperek i ciesz się tym wyjątkowym smakiem. Jak widzisz zupa kalafiora jest prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt zadowoli niejedno podniebienie. Koniecznie musisz jej spróbować.

Alergeny w zupie kalafiorowej

Lista alergenów dla zupy kalafiorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Wartości odżywcze zupy kalafiorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kcal)
27.13
143.80
Białko (g)
1.11
5.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany (g)
4.93
26.15
Węglowodany przyswajalne (g)
3.86
20.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
5.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz (g)
0.60
3.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
2.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.18
0.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.14
0.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.20
Cholesterol (mg)
1.23
6.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina A (µg (mcg))
53.22
282.08
Witamina B6 (mg)
0.11
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
19.30
102.27
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.07
0.36
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.25
17.23
Tiamina (mg)
0.04
0.21
Ryboflawina (mg)
0.04
0.22
Niacyna (mg)
0.41
2.20
Foliany (µg (mcg))
22.96
121.68
Beta karoten (µg (mcg))
444.03
2353.38
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód (mg)
154.22
817.38
Potas (mg)
184.37
977.18
Wapń (mg)
15.41
81.65
Fosfor (mg)
26.15
138.60
Magnez (mg)
9.60
50.87
Żelazo (mg)
0.36
1.93
Cynk (mg)
0.17
0.88
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kalafiorowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kalafiorowej

Koszt składników
73.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ziemniaki młode
400 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koperek
40 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Kalafior
1000 g
1 duża sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1000 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
73.70