Przepis na knedle ze śliwkami krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki późne 500 g
  • Śliwki 200 g
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i cukier waniliowy. Wbij jajko i wszystko wymieszaj.

Z ciasta formuj małe kulki i rozpłaszcz je w ręce.

Śliwki opłucz i przekrój na połówki i posyp je cynamonem.

Każdą połówkę śliwki przykryj dwoma częściami ciasta i uformuj z ciasta w ręce kulkę.

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.

Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.

Wyciągaj delikatnie łyżką cedzakową.

Knedle ze śliwkami podane na eleganckim talerzu ze śmietaną.
knedle ze śliwkami
Koszt przygotowania dania
5.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
74

Knedle ze śliwkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o knedlach ze śliwkami

Knedle ze śliwkami na pewno skradną serca wszystkich miłośników obiadów na słodko. Są niezwykle miękkie i słodkie, a w środku skrywają pyszną śliwkę. To danie, które pięknie wygląda, pachnie i smakuje. Na pewno przypadnie do gustu również najmłodszym domownikom. Knedle, choć zwykle jadane w wersji wytrawnej, na słodko budzą jeszcze większy zachwyt. Nic dziwnego, są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Przepis na pyszne knedle ze śliwkami choć wydaje się niezwykle skomplikowany, wcale taki nie jest. Cały proces jest dość łatwy i można przygotować to pyszne danie w dość szybkim czasie. I choć na samym początku sklejanie knedli może iść dość mozolnie, to z kolejnymi kluskami można szybko nabrać wprawy. Poza tym knedle są tak pyszne, że warto poświęcić im trochę więcej czasu, by potem cieszyć się ich niezwykle pysznym smakiem.

Ciasto na knedle ze śliwkami robi się dość szybko z ziemniaków. Dzięki temu po ugotowaniu knedle są bardzo miękkie i delikatne. Warto przygotować sobie ziemniaki trochę wcześniej, dzięki temu można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Do ich wykonania nadają się również te, które zostały z obiadu, ważne by nie były zbyt słone, przez to całość mogłaby nie smakować zbyt dobrze.

Ten prosty przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, a w szczególności tych z dodatkiem owoców. Knedle pysznie smakują ze śliwką węgierką, która ma idealny kształt i rozmiar, a po ugotowaniu smakuje naprawdę wspaniale. Warto dodać do niej odrobinę cynamonu, dzięki temu całość nabiera jeszcze lepszego smaku. Knedle można przygotowywać również z innymi owocami. Połączenia, które szczególnie się sprawdzą to knedle z morelami lub truskawkami.

To danie jest tak dobre, że znika z talerzy we wprost ekspresowym tempie. Warto więc przygotować jego większą porcję, by zjeść je ze smakiem. Najlepiej smakują z sezonowych owoców, jednak gdy brak takich w sklepie, można skorzystać z mrożonych. Będą równie dobre. Można również pokusić się o przygotowanie knedli z suszonymi śliwkami.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić knedle, które będą naprawdę pyszne i łatwe, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę.

Wartości odżywcze knedli ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
116.11 kcal
255.44 kcal
Białko
4.20 g
9.23 g

Węglowodany w knedlach ze śliwkami

Na 100g
Na porcję (220g)
Węglowodany
23.20 g
51.04 g
Węglowodany przyswajalne
21.70 g
47.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
0.95 g
2.08 g
Tłuszcze nasycone
0.54 g
1.19 g
Tłuszcze nienasycone
0.41 g
0.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.15 g
0.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na knedle ze śliwkami

Na 100g
Na porcję (220g)
Witamina B6
0.20 mg
0.44 mg
Tiamina
0.19 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.26 mg
Niacyna
1.66 mg
3.66 mg
Foliany
33.82 µg (mcg)
74.41 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na knedle ze śliwkami

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
12.66 mg
27.84 mg
Brak danych dla: śliwki.
czytaj dalej
Potas
302.82 mg
666.21 mg
Wapń
14.41 mg
31.69 mg
Fosfor
66.34 mg
145.95 mg
Magnez
20.60 mg
45.31 mg
Żelazo
1.42 mg
3.12 mg
Cynk
0.43 mg
0.94 mg
Miedź
0.11 mg
0.24 mg
Mangan
0.21 mg
0.45 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli ze śliwkami 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w knedlach ze śliwkami

Lista alergenów dla knedli ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon, cukier z prawdziwą wanilią.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania knedli ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Śliwki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Liczba porcji:
Razem
16.00
Łączny koszt
5.39
Jak oceniasz przepis na knedle ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób