Przepis na kluski leniwe krok po kroku

Składniki
  • Ser twarogowy półtłusty 500 g
  • Mąka pszenna typ 550 150 g jedna pełna szklanka
  • Jajko 1 szt.
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, praska do ziemniaków

Ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Wbij jajko i dodaj mąkę oraz cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób na gładkie i spójne ciasto.

Ciasto podziel na dwie mniejsze części i na blacie zroluj każdy kawałek, by powstał długi rulon.

Ostrym nożem z rulonów wycinaj małe kluski tnąc ciasto po skosie.

W dużym garnku zagotuj wodę.

Wrzucaj małymi partiami kluski, wymieszaj je łyżką by się nie posklejały.

Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Kluski leniwe podane na talerzu z masłem i cynamonem.
kluski leniwe
Koszt przygotowania dania
8.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
276 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Kluski leniwe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kluskach leniwych

Kluski leniwe to świetny pomysł na szybki obiad na słodko. Robi się je naprawdę ekspresowo, a ich smak zachwyca nie tylko dorosłych, ale i najmłodszych domowników. Te kluski robi się z twarogu dlatego są świetnym źródłem białka. Idealnie komponują się z sosem waniliowym czy musem owocowym. Będą dobrym posiłkiem dla całej rodziny, który można przygotować nawet w awaryjnej sytuacji, gdyż zawierają tylko podstawowe składniki.

Przepis na kluski leniwe jest niezwykle prosty i na pewno nie będą stanowiły one żadnej trudności nawet dla początkujących kucharzy. Można je wykonać w bardzo szybkim czasie, dlatego sprawdzą się w diecie osób zapracowanych i niemających czasu na zbyt długie gotowanie. To przepis z którym poradzą sobie nawet najmłodsi kucharze. I choć są bardzo proste, wcale nie wydają się nudne. To wszystko zasługa wspaniałego smaku, a także różnych możliwych wariantów podania.

Kopytka leniwe to idealny pomysł na szybki obiad czy kolację. Robi się je z twarogiem, dzięki czemu mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Są dobrym źródłem dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Warto wybierać do ich wykonania twaróg półtłusty lub chudy, można też je wymieszać. Jeżeli używa się kremowego twarogu, nie trzeba go przeciskać przez praskę, gdyż świetnie połączy się on z resztą składników. Można dodać do klusek odrobinę otrębów lub mąki pełnoziarnistej, by obniżyć indeks glikemiczny dania, a także by dodać do niego więcej błonnika i witamin.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kluski leniwe, które będą dobre i naprawdę szybkie, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Z tej receptury powstają kopytka leniwe tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

To bardzo prosty przepis, który pozwoli ci na przygotowanie najlepszych kopytek, które na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Robi się je z mąki i jaj, połączonych z twarogiem. Choć to danie nie zawiera zbyt dużo składników, to smakuje po prostu wspaniale. Najlepiej podawać je na słodko z musem z malin lub truskawek lub z waniliowym sosem z dodatkiem cynamonu, w obu wersjach są bardzo smaczne. Ci, którzy nie przepadają za słodkimi przekąskami na pewno docenią je smażone z masłem i bułką tartą.

Wartości odżywcze klusek leniwych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (175g)
Energia (kalorie)
157.89 kcal
276.31 kcal
Białko
11.89 g
20.82 g

Węglowodany w kluskach leniwych

Na 100g
Na porcję (175g)
Węglowodany
17.94 g
31.40 g
Węglowodany przyswajalne
17.94 g
31.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (175g)
Tłuszcz
4.14 g
7.25 g
Tłuszcze nasycone
3.06 g
5.36 g

Witaminy w przepisie na kluski leniwe

Na 100g
Na porcję (175g)
Witamina B6
0.07 mg
0.12 mg
Tiamina
0.23 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.43 mg
Niacyna
1.47 mg
2.58 mg
Foliany
43.03 µg (mcg)
75.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kluski leniwe

Na 100g
Na porcję (175g)
Sód
235.12 mg
411.46 mg
Potas
111.55 mg
195.21 mg
Wapń
67.28 mg
117.73 mg
Fosfor
154.60 mg
270.54 mg
Magnez
14.25 mg
24.93 mg
Żelazo
1.37 mg
2.39 mg
Cynk
0.61 mg
1.07 mg
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek leniwych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach leniwych

Lista alergenów dla klusek leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek leniwych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
150 g
jedna pełna szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Razem
16.00
Łączny koszt
8.45
Jak oceniasz przepis na kluski leniwe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób