Kolacja bez mięsa

kolacja bez mięsa

Dania bez mięsa na kolację wybierane są nie tylko przez wegetarian, lecz także przez osoby, które decydują się ograniczyć spożycie mięsa. Mięso jest długo trawione, dlatego też warto go unikać na kolację. Przepisy na bezmięsną kolację na ciepło powinny składać się głównie z warzyw. Warto wybierać warzywa o niskim indeksie glikemicznym i niskiej zawartości błonnika. Na kolację ograniczamy także ilość węglowodanów, słodkich owoców. Korzystamy zaś z jajek i chudego nabiału. Obróbka cieplna powinna opierać się na gotowaniu, pieczeniu i gotowaniu na parze.

Kolacja bez mięsa - pomysły na proste potrawy bezmięsne na ciepło

Mięso, zwłaszcza chude, jest wskazane na kolację. Jednak wiele osób ze względów zdrowotnych lub ideowych rezygnuje z mięsa lub pragnie je ograniczyć. Jak zrobić dobre i smaczne dania bez mięsa na kolację? Wyjaśniamy jak wybierać przepisy na bezmięsne dania na ciepło na kolację, tak aby zapewnić sobie zdrowy sen bez podjadania w nocy. Przedstawiamy szybkie i proste przepisy na pyszne dania bez mięsa, które można łatwo i szybko zrobić samodzielnie .

Kolacja bez mięsa - jak przygotować pyszne, zdrowe potrawy bezmięsne

Jak powinna wyglądać zdrowa kolacja bez mięsa

Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna ze względów nie tylko ideowych, lecz także zdrowotnych. Według stanu obecnej wiedzy dania bezmięsne uważane są za bardziej zdrowe. Zachodzi jednak pytanie jak powinna wyglądać kolacja bez mięsa, aby była zdrowa, nietucząca i nie obciążała organizmu przed snem.

W naszym klimacie najbardziej obfitym posiłkiem jest obiad, a następnie śniadanie. W odróżnieniu od ciepłego południa Europy, gdzie ucztuje się wieczorem, w naszej szerokości geograficznej kolacja powinna być lekka, niezbyt obfita i lekkostrawna. Wieczorem nie należy się przejadać, aby nie obciążać żołądka nadmiernym trawieniem w czasie nocnego spoczynku. Dlatego też na kolację należy jeść tyle, aby pokarm został strawiony przed snem i aby zapobiec sięganiu po przekąski w nocy. Kolację należy spożyć co najmniej 2 - 3 godzny przed położeniem się spać. Optymalny czas to godzina 18.

Mięso jest dość długo trawione, dlatego też warto unikać go lub znacznie ograniczyć na kolację. Z jakich produktów należy tworzyć przepisy na dania bez mięsa na kolację? Mięso można z powodzeniem zastąpić grzybami, jak pieczarki lub grzyby leśne. Są one jednak ciężkostrawne, dlatego też warto ograniczyć ich ilość. Dobrym sposobem wzmocnienia smaku umami w potrawach bezmięsnych są sery. Pamiętajmy jednak, że sery poddane obróbce termicznej są również ciężkostrawne. Dobrym sposobem na dania o smaku umami jest połączenie szpinaku z jajkiem. Dlatego też szpinak stanowi ulubiony farsz do wytrawnych naleśników, omletów, cannelloni, zapiekanek czy krokietów.

Wieczorem należy jeść przede wszystkim warzywa, które dostarczają dużo składników odżywczych i są szybko trawione. Pamiętajmy jednak, aby ograniczyć ilość warzyw z dużą ilością błonnika, jak np. biała kapusta lub duszone i smażone warzywa cebulowe. Warto również ograniczyć warzywa strączkowe, które są ciężkostrawne i mogą u niektórych osób wywołać problemy trawienne, co jest niewskazane przed snem.

Kontrowersyjne jest jedzenie owoców przed snem. Mają one dużo cukru, który powoduje fermentację. Z podobnych powodów nie należy objadać się słodyczami wieczorem, jak również spożywać dużej ilości węglowodanów. Produkty te gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, wskutek czego szybko chce się jeść i mamy chęć na kolejne przekąski tuż przed snem.

Najlepsze pomysły na dania bez mięsa na kolację na ciepło

W naszej tradycji kulinarnej rzadko jada się kolacje na ciepło. Nie ma też tradycji ucztowania wieczorem. Jednak w wielu przypadkach kolacja na ciepło jest bardzo wskazana. Zimą ciepłe potrawy bezmięsne rozgrzewają organizm. Dobre pomysły na kolację na ciepło przydadzą się osobom, które długo pracują, tak aby po pracy uzupełniły składniki odżywcze spożywając ciepłą obiadokolację. Kolacja na ciepło wymaga dłuższego przygotowania, jednak jest też doskonałą okazją na wzmocnienie relacji rodzinnych. Dania na ciepło musimy zjeść przy stole i jest to dobry sposób, aby spędzić chwile z rodziną.

Jeśli zdecydujemy się na dania bez mięsa na kolację, możemy wykorzystać smaczne i proste przepisy na potrawy na bazie warzyw, nabiału, jajek i produktów mącznych. Przygotowując dobre potrawy bez mięsa na kolację należy też zadbać o zdrową obróbkę termiczną. Wskazane są dania gotowane, pieczone lub gotowane na parze. Należy unikać smażenia, grillowania i smażenia na głębokim tłuszczu. Przykładowe pomysły na pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia potrawy bez mięsa na kolację:

  • dania z jajkami i warzywami, jak szakszuka, jajecznica z pomidorami, frittata,
  • dania z makaronem, ryżem i kaszą z warzywami,
  • cannelloni ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem,
  • placki z cukinii lub z dyni,
  • zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane z dużą ilością warzyw,
  • tarty warzywne i quiche,
  • zupy krem,
  • wegetariańskie leczo,
  • faszerowane warzywa, jak cukinia, kabaczek, papryka.

Najlepsze, proste przepisy na szybkie i smaczne potrawy bez mięsa na ciepło

Cannelloni ze szpinakiem

Na kolację idealne są dania z makaronem, które są szybkie i łatwe do zrobienia. Pamiętajmy jednak, aby na kolację ograniczać ilość węglowodanów, a zwiększyć ilość warzyw. Dlatego fajnym pomysłem są cannelloni nadziewane warzywami, wegetariańska lazania, naleśniki z warzywami lub tarty z warzywami.

Składniki dla 4 osób:

  • Oliwa z oliwek 18 ml,
  • Cukier 12 g,
  • Pomidory w puszce 640 g,
  • Mascarpone 200 g,
  • Mleko 2% 18 ml,
  • Ser parmezan 74 g,
  • Ser Mozzarella 100 g,
  • Szpinak 400 g,
  • Serek ricotta 300 g,
  • Makaron cannelloni 160 g,
  • Przyprawy: ocet spirytusowy, bazylia, gałka muszkatołowa, mielony czosnek.

Aby przygotować sos pomidorowy podsmaż czosnek na patelni. Dodaj cukier, ocet, pomidory i trochę przypraw, całość gotuj przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Osobno ubij mascarpone z mlekiem. Sparzony i posiekany szpinak wymieszaj z parmezanem i ricottą i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Krótko ugotuj cannelloni, następnie nabij farszem ze szpinaku. Ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem pomidorowym, a następnie sosem z mascarpone i oprósz startym parmezanem i mozzarellą. Piecz około 30 minut.

Podobnym daniem są naleśniki ze szpinakiem i serem, w którym jako nadzienie do naleśników stosujemy podsmażony szpinak z czosnkiem i cebulą zmieszany z serkiem twarogowym i jogurtem.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Zapiekanki stanowią fajne danie na kolację na ciepło. Zwykle niezbędnym składnikiem jest mięso mielone, które stanowi warstwę zarówno do zapiekanek makaronowych jak i do placków pasterskich. W diecie wegetariańskiej zastępujemy mięso pieczarkami, serem, tofu lub nadzieniem szpinakowym.

Składniki dla 4 osób:

  • Cukinia 600 g,
  • Ziemniaki późne 450 g,
  • Jajko 3 szt.,
  • Mleko 3,2% 125 ml,
  • Śmietana 18% 125 g,
  • Ser żółty 150 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, oregano.

Naczynie zaroodporne wyłuż warstwą ziemniaków pokrojonych w plasterki i warstwą cukinii w plasterkach. Zrób sos z mleka, śmietany i jajek i zalej nim zapiekankę. Na wierzchu oprósz startym serem. Piecz około 45 minut.

Bezmięsna kolacja na ciepło powinna skłądać się głównie z warzyw gotowanych, pieczonych lub krótko podsmażonych. Dobrym pomysłem są makarony z warzywami, naleśniki, cannelloni, krokiety z nadzieniem warzywnym lub zapiekanki z warzywami.

Kolacja bez mięsa - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto