Lasagne ze szpinakiem

Opublikowano: 20.07.2021 r., 18:37 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lasagne ze szpinakiem na talerzu
Lasagne ze szpinakiem
Sprawdź przepis na najsmaczniejszą lasagne ze szpinakiem z dodatkiem fety. Pyszna i wyjątkowa w smaku lasagne jest wyjątkową odmianą tradycyjnej lasagne bolognese.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 90 min
505 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron do lasagne - 8 płatów (140 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (12 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 łyżki (45 g)
  • Mleko 1,5% - 1,8 szklanki (450 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, garnek mały, rózga

Przepis na lasagne ze szpinakiem krok po kroku

Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę.

Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż go delikatnie przez 30 sekund i dodaj posiekany szpinak.

Całość podsmaż aż szpinak zwiędnie i zdejmij z ognia.

Szpinak zostaw do wystygnięcia.

w małym garnku rozpuść masło.

Do masła dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Podsmaż na złoto i dodaj ciepłe mleko, cały czas intensywnie mieszaj.

Sos doprowadź do wrzenia i odstaw.

Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta, sporą szczyptę pieprzu oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

Dno naczynia żaroodpornego pokryj beszamelem. Na wierzch połóż makaron oraz szpinak Połóż następną warstwę makaronu i posmaruj ją sosem, czynności powtarzaj tak aby na koniec położyć makaron a na nim sos.

Naczynie zakryj i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wierzch lasagne pod koniec pieczenia możesz posypać parmezanem lub mozzarellą.

Jak oceniasz przepis na lasagne ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem

Lasagne jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej składającym się z płatów makaronu, sosu beszamelowego, sosu pomidorowego z dodatkiem mięsa, marchewki oraz selera naciowego, a także sera mozzarella. Z upływem czasu, kiedy dieta wegetariańska zaczęła stawać się coraz popularniejsza, zaczęto tworzyć nowe wersje smakowe tej potrawy. Jedną z nich i chyba najpopularniejszą jest lasagne ze szpinakiem.

Szpinakowa lazania z fetą jest wyjątkowa i wyśmienita. Najpopularniejsza jest w wersji wegetariańskiej ale możesz przygotować ją także z mielonym mięsem z fileta z kurczaka lub indyka. Aby danie było bardziej fit mąkę pszenną o typie 450 w sosie beszamelowym zamień na mąkę pełnoziarnistą. Przepis na lasagne ze szpinakiem jest równie łatwy i prosty w przygotowaniu jak na lasagne tradycyjną. Wymaga on jednak mniej czasu ponieważ nadzienie do szpinakowej wersji jest dużo szybsze w przyrządzeniu. Farsz przygotowany jest z serem feta ale możesz dodać również parmezan i mozzarellę, dodadzą one jeszcze więcej smaku i wyjątkowości. Lasagne jest pełna wartościowych składników. szpinakiem, jest on bogactwem wielu składników odżywczych. Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają także przeciwzapalnie. Właściwości przeciwutleniające wykazują również witaminy A oraz C, a także cynki i selen. Zawiera także witaminę K, która w połączeniu z występującym magnezem, manganem oraz wapniem wzmacniają kości. Spożywanie szpinaku poprawia pracę układu krążenia za sprawą występowania w nim witaminy B6, selenu, potasu i folianów. Osoby borykające się z anemią powinny regularnie spożywać te zielone liście. Są one źródłem witaminy B1 oraz B2 a ponadto żelaza i fosforu. ser feta jest doskonałym źródłem białka ale również wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek. Sos do lasagne ze szpinakiem to klasyczny beszamel, który możesz przygotować w zdrowszej wersji z mąką pełnoziarnistą. A jak zrobić lasagne ze szpinakiem dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania został dokładnie wytłumaczony.

Pyszna lasagne ze szpinakiem jest wyśmienitym daniem, które sprawdzi się na obiad lub na kolację.

Alergeny w lasagne ze szpinakiem

Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Lasagne ze szpinakiem jest wegetariańskim odpowiednikiem klasycznej lasagne bolognese. Danie jest wyśmienite a dzięki temu, że zawiera szpinak i ser feta zwiększają się jego walory zdrowotne. Lasagne można spożywać regularnie co dwa czy trzy tygodnie a z dodatkiem świeżej sałatki będzie jeszcze zdrowsza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
165.72
505.44
Białko (g)
6.71
20.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
15.00
45.74
Węglowodany przyswajalne (g)
13.29
40.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
5.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
9.08
27.69
Tłuszcze nasycone (g)
5.77
17.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
10.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
8.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.77
Cholesterol (mg)
42.22
128.78
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
174.09
530.99
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.83
Witamina C (mg)
6.10
18.59
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
1.61
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
1.16
Retinol (µg (mcg))
76.98
234.78
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.44
Ryboflawina (mg)
0.29
0.89
Niacyna (mg)
1.53
4.68
Foliany (µg (mcg))
61.94
188.93
Beta karoten (µg (mcg))
1166.81
3558.78
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
226.95
692.20
Potas (mg)
241.37
736.19
Wapń (mg)
157.27
479.67
Fosfor (mg)
151.51
462.10
Magnez (mg)
37.31
113.78
Żelazo (mg)
1.42
4.34
Cynk (mg)
1.12
3.40
Miedź (mg)
0.09
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne ze szpinakiem 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne ze szpinakiem

Koszt składników
68.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron do lasagne
140 g
8 płatów
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 140 g
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
45 g
3 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 45 g
Mleko 1,5%
450 ml
1,8 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 ml
Koszt składników
68.80