- Makaron do lasagne 140 g 8 płatów
- Szpinak 250 g
- Ser Feta 200 g
- Czosnek 12 g 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 12 ml 1 łyżka
- Jajko 1 szt.
- Masło 50 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 45 g 3 łyżki
- Mleko 1,5% 450 ml 1,8 szklanki
Przepis na lasagne ze szpinakiem krok po kroku
Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę.
Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż go delikatnie przez 30 sekund i dodaj posiekany szpinak.
Całość podsmaż aż szpinak zwiędnie i zdejmij z ognia.
Szpinak zostaw do wystygnięcia.
w małym garnku rozpuść masło.
Do masła dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Podsmaż na złoto i dodaj ciepłe mleko, cały czas intensywnie mieszaj.
Sos doprowadź do wrzenia i odstaw.
Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta, sporą szczyptę pieprzu oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
Dno naczynia żaroodpornego pokryj beszamelem. Na wierzch połóż makaron oraz szpinak Połóż następną warstwę makaronu i posmaruj ją sosem, czynności powtarzaj tak aby na koniec położyć makaron a na nim sos.
Naczynie zakryj i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wierzch lasagne pod koniec pieczenia możesz posypać parmezanem lub mozzarellą.

-
Lasagne
-
Lasagne bolognese
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne wegetariańska
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
-
Lasagne z dynią
-
Lasagne z ricottą
-
Lasagne
Informacje dietetyczne - lasagne ze szpinakiem
Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem jest wegetariańskim odpowiednikiem klasycznej lasagne bolognese. Danie jest wyśmienite a dzięki temu, że zawiera szpinak i ser feta zwiększają się jego walory zdrowotne. Lasagne można spożywać regularnie co dwa czy trzy tygodnie a z dodatkiem świeżej sałatki będzie jeszcze zdrowsza.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w lasagne ze szpinakiem
Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem
Lasagne jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej składającym się z płatów makaronu, sosu beszamelowego, sosu pomidorowego z dodatkiem mięsa, marchewki oraz selera naciowego, a także sera mozzarella. Z upływem czasu, kiedy dieta wegetariańska zaczęła stawać się coraz popularniejsza, zaczęto tworzyć nowe wersje smakowe tej potrawy. Jedną z nich i chyba najpopularniejszą jest lasagne ze szpinakiem.
Szpinakowa lazania z fetą jest wyjątkowa i wyśmienita. Najpopularniejsza jest w wersji wegetariańskiej ale możesz przygotować ją także z mielonym mięsem z fileta z kurczaka lub indyka. Aby danie było bardziej fit mąkę pszenną o typie 450 w sosie beszamelowym zamień na mąkę pełnoziarnistą. Przepis na lasagne ze szpinakiem jest równie łatwy i prosty w przygotowaniu jak na lasagne tradycyjną. Wymaga on jednak mniej czasu ponieważ nadzienie do szpinakowej wersji jest dużo szybsze w przyrządzeniu. Farsz przygotowany jest z serem feta ale możesz dodać również parmezan i mozzarellę, dodadzą one jeszcze więcej smaku i wyjątkowości. Lasagne jest pełna wartościowych składników. szpinakiem, jest on bogactwem wielu składników odżywczych. Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają także przeciwzapalnie. Właściwości przeciwutleniające wykazują również witaminy A oraz C, a także cynki i selen. Zawiera także witaminę K, która w połączeniu z występującym magnezem, manganem oraz wapniem wzmacniają kości. Spożywanie szpinaku poprawia pracę układu krążenia za sprawą występowania w nim witaminy B6, selenu, potasu i folianów. Osoby borykające się z anemią powinny regularnie spożywać te zielone liście. Są one źródłem witaminy B1 oraz B2 a ponadto żelaza i fosforu. ser feta jest doskonałym źródłem białka ale również wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek. Sos do lasagne ze szpinakiem to klasyczny beszamel, który możesz przygotować w zdrowszej wersji z mąką pełnoziarnistą. A jak zrobić lasagne ze szpinakiem dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania został dokładnie wytłumaczony.
Pyszna lasagne ze szpinakiem jest wyśmienitym daniem, które sprawdzi się na obiad lub na kolację.
Szacunkowy koszt przygotowania lasagne ze szpinakiem
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023