Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, kolendra świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przepis na dal z soczewicy krok po kroku

Dodatkowo przygotuj litr wody w garnku.

Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą.

W garnku zagotuj wodę i dodaj soczewicę. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.

W międzyczasie, w osobnym garnku na średnim ogniu, rozgrzej olej lub ghee. Dodaj ziarna kminu rzymskiego i smaż je przez kilka sekund, aż zaczną pachnieć.

Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir do garnka. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.

Dodaj posiekane pomidory. Kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną i zmiękną.

Wsyp do garnka wszystkie przyprawy: kurkumę, mielony kumin, mieloną kolendrę, garam masalę i sól. Dobrze wymieszaj.

Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj ją do garnka z sosem przyprawowym. Odcedź nadmiar wody.

Gotuj całość przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aby smaki się połączyły.

Całość posyp posiekanym kolendrą.

dal z soczewicy
Dal z soczewicy - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - dal z soczewicy

W skrócie
Kalorii w porcji
370 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
80

Wartości odżywcze dal z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Dal możesz przygotować z dowolnego rodzaju soczewicy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
185.07
370.14
Białko (g)
10.78
21.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
30.80
61.60
Węglowodany przyswajalne (g)
25.43
50.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.37
10.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.85
5.70
Tłuszcze nasycone (g)
0.52
1.05
Tłuszcze nienasycone (g)
2.33
4.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.35
2.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
1.96
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
15.51
31.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.32
14.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.17
190.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
167.29
334.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
6.07
12.14
Potas (mg)
409.00
818.00
Wapń (mg)
31.24
62.47
Fosfor (mg)
141.37
282.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.31
64.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.31
6.62
Cynk (mg)
1.64
3.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.59
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dal z soczewicy 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dal z soczewicy

Lista alergenów dla dal z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dal z soczewicy

Więcej informacji na temat dal z soczewicy

Dal z soczewicy to pyszny domowy pomysł na obiad z inspiracją kuchni indyjskiej.

Ten tradycyjny, indyjski dal przygotujesz w szybki i prosty sposób, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis. Do jego przygotowania przydadzą ci się takie składniki jak soczewica, u mnie jest to żółta soczewica, jeśli jednak chcesz, możesz skorzystać z czerwonej soczewicy, nie będzie miało to większego znaczenia dodatkowo woda, olej rzepakowy lub masło ghee, cebula, czosnek, imbir, pomidory i co najważniejsze aromatyczne przyprawy.

Zatem, jak zrobić dal z soczewicy?

Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą, aż woda będzie przejrzysta. Następnie odstaw ją na bok. W garnku umieść 3 szklanki wody i dodaj soczewicę. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka i dobrze ugotowana.

W międzyczasie, w osobnym garnku na średnim ogniu, rozgrzej olej lub ghee. Dodaj ziarna kminu rzymskiego i smaż je przez kilka sekund, aż zaczną pachnieć. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir do garnka. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko złocista. Dodaj posiekane pomidory i ewentualnie zielone chili. Kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną i zmiękną. Wsyp do garnka wszystkie przyprawy: kurkumę, mielony kumin, mieloną kolendrę, garam masalę i sól. Dobrze wymieszaj.

Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj ją do garnka z sosem przyprawowym. Staraj się odcedzić nadmiar wody, ale pozostaw niewielką ilość, aby utworzyć gładki sos.

Gotuj całość przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aby smaki się połączyły.

Sam widzisz jak prosty jest to przepis na dal z soczewicy, dlatego koniecznie zapamiętaj ten przepis i przygotuj go na obiad dla całej rodziny. Indyjski Dal możesz podawać z ryżem lub z pieczywem naan.

Szacunkowy koszt przygotowania dal z soczewicy

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica żółta
250 g
1 szklanka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidor
200 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Imbir korzeń
20 g
kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na dal z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób