Zupa paprykowa

Opublikowano: 21.04.2021 r., 20:09 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa paprykowa podana w szarej miseczce, na szarej ściereczce, na szarym blacie. Obok łyżka, pomidorki, chleb, oliwa i przyprawy w miseczce.
Zupa paprykowa
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszą zupę paprykową. Wykonana z pieczonej papryki z dodatkiem ziemniaków jest gęsta i sycąca. Sprawdzi się jako lunch, przystawkę lub ciepłą kolację.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
166 kcal
Kcal w porcji
435 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona Półtorej dużej papryki (330 g)
  • Cebula pół cebuli (50 g)
  • Czosnek 2 duże ząbki (12 g)
  • Ziemniaki średnie 3 średnie ziemniaki (225 g)
  • Pomidory koktajlowe Półtorej garści (150 g)
  • Oliwa z oliwek Trzy łyżki (36 ml)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska

Przepis na zupę paprykową krok po kroku

Paprykę dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i białe błony.

Paprykę połóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia, skórą ku górze.

Dodaj umyte wcześniej pomidorki koktajlowe i dwa ząbki czosnku w łupinie. Polej dwoma łyżkami oliwy.

Piecz z włączoną funkcją grilla przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być mocno spieczona.

Paprykę przełóż do szklanej miski i przykryj pokrywką lub folią. Pozostaw ją na 10 minut.

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę.

Do garnka dodaj pomidorki i obrane ząbki czosnku. Pozostaw na małej mocy palnika.

W tym czasie obierz paprykę ze skórki. Dodaj ją do garnka.

Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój na równą kostkę. Dodaj do garnka.

Całość zalej bulionem warzywnym lub wodą.

Przypraw sporą szczyptą soli, pieprzu, dodaj szczyptę kurkumy i 1/4 łyżeczki papryki słodkiej.

Gotuj 15-20 minut.

Zupę zmiksuj i przelej przez sito.

Jak oceniasz przepis na zupę paprykową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat zupy paprykowej

Zupa paprykowa to doskonałe danie dla miłośników i wielbicieli papryki. Pełna smaku, aromatu

i słodyczy pieczonej papryki. Zupa sprawdzi się jako lunch, przystawka do dania głównego lub ciepłą kolację.

Przepis na zupę paprykową wymaga odrobinę pracy ale dzięki temu jej smak jest wyjątkowy

i niepowtarzalny. Zupa wykonana jest z papryki czerwonej i ziemniaków, ich dodatek sprawia, że zupa jest bardziej sycąca. Jej smak i aromat pochodzi z pieczonej papryki, która nadaje słodycz

i delikatność. Zupę możesz wykonać również na ostro dodając do nich papryczkę chili.

Zupa paprykowa fit jest źródłem wielu składników odżywczych. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany

i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Dodatek ziemniaków do zupy nie tylko zwiększa jej sytość ale także zwiększa wartość odżywczą. Ziemniaki posiadają jeden z najwyższych indeksów sytości a przy tym stosunkowo mało kalorii. Posiadają właściwości zasadotwórcze, pomagają utrzymać odpowiednie środowisko w organizmie. Są bardzo dobry źródłem potasu i magnezu, jednak zawierają również wapń, żelazo i fosfor. Ziemniaki dostarczają wiele witamin, najwięcej zawierają witaminy C, której ilość w trakcie obróbki termicznej znacząco się obniża. Błonnik występujący w ziemniakach przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu i ułatwia trawienie. Jednak na ziemniaki muszą uważać osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym. W trakcie takiej diety najlepiej spożywać ziemniaki ugotowane parę minut krócej niż zazwyczaj, ostudzone i chłodzone w lodówce przez 12 godzin a następnie odgrzane (ale nie odsmażone). Dzięki temu część zawartej skrobi zmienia się w skrobię oporną, co zmniejsza indeks glikemiczny i wzbogaca je o dodatkowe frakcje błonnika. Zupa paprykowa z ziemniakami stanowi bogate źródło wielu związków odżywczych.

Paprykowa zupa krem zachwyci swoim smakiem każdego. Jej delikatność, kremowość i słodycz będą docenione nawet przez najbardziej wymagające podniebienia.

Alergeny w zupie paprykowej

Lista alergenów dla zupy paprykowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy paprykowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa paprykowa jest bardzo zdrowym i bogatym w składniki odżywcze daniem. Dzięki dodatkowi ziemniaków jest bardziej sycąca, dlatego idealnie sprawdzi się w trakcie diety redukcyjnej. Zupę można podawać dzieciom, nawet od pierwszego roku życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(435g)
Energia (kcal)
38.39
167.00
Białko (g)
0.72
3.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(435g)
Węglowodany (g)
4.61
20.04
Węglowodany przyswajalne (g)
3.80
16.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
3.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(435g)
Tłuszcz (g)
2.12
9.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
1.76
Tłuszcze nienasycone (g)
1.72
7.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
6.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.10
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(435g)
Witamina A (µg (mcg))
38.89
169.15
Witamina B6 (mg)
0.11
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
27.61
120.08
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
2.52
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.03
0.15
Niacyna (mg)
0.43
1.87
Foliany (µg (mcg))
12.09
52.57
Beta karoten (µg (mcg))
396.34
1724.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(435g)
Sód (mg)
166.33
723.54
Potas (mg)
128.65
559.62
Wapń (mg)
7.14
31.05
Fosfor (mg)
17.35
75.49
Magnez (mg)
6.98
30.36
Żelazo (mg)
0.26
1.15
Cynk (mg)
0.13
0.55
Miedź (mg)
0.03
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy paprykowej 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy paprykowej

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
330 g
Półtorej dużej papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.94
Za 330 g
Cebula
50 g
pół cebuli
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
12 g
2 duże ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Ziemniaki średnie
225 g
3 średnie ziemniaki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Pomidory koktajlowe
150 g
Półtorej garści
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
36 ml
Trzy łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
71.00