Przepis na zupę paprykową krok po kroku
- Papryka czerwona 330 g Półtorej dużej papryki
- Cebula 50 g pół cebuli
- Czosnek 12 g 2 duże ząbki
- Ziemniaki średnie 225 g 3 średnie ziemniaki
- Pomidory koktajlowe 150 g Półtorej garści
- Oliwa z oliwek 36 ml Trzy łyżki
- Bulion warzywny 1000 ml
Paprykę dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i białe błony.
Paprykę połóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia, skórą ku górze.
Dodaj umyte wcześniej pomidorki koktajlowe i dwa ząbki czosnku w łupinie. Polej dwoma łyżkami oliwy.
Piecz z włączoną funkcją grilla przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być mocno spieczona.
Paprykę przełóż do szklanej miski i przykryj pokrywką lub folią. Pozostaw ją na 10 minut.
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę.
Do garnka dodaj pomidorki i obrane ząbki czosnku. Pozostaw na małej mocy palnika.
W tym czasie obierz paprykę ze skórki. Dodaj ją do garnka.
Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój na równą kostkę. Dodaj do garnka.
Całość zalej bulionem warzywnym lub wodą.
Przypraw sporą szczyptą soli, pieprzu, dodaj szczyptę kurkumy i 1/4 łyżeczki papryki słodkiej.
Gotuj 15-20 minut.
Zupę zmiksuj i przelej przez sito.
Często zadawane pytania
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Chlebek bananowy fit
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Łosoś z patelni
-
Pasta kanapkowa
-
Koktajl dietetyczny
-
Indyk pieczony
-
Dietetyczna kolacja

(liczba kalorii)
Zupa paprykowa - cechy przepisu
Więcej o zupie paprykowej
Zupa paprykowa to doskonałe danie dla miłośników i wielbicieli papryki. Pełna smaku, aromatu
i słodyczy pieczonej papryki. Zupa sprawdzi się jako lunch, przystawka do dania głównego lub ciepłą kolację.
Przepis na zupę paprykową wymaga odrobinę pracy ale dzięki temu jej smak jest wyjątkowy
i niepowtarzalny. Zupa wykonana jest z papryki czerwonej i ziemniaków, ich dodatek sprawia, że zupa jest bardziej sycąca. Jej smak i aromat pochodzi z pieczonej papryki, która nadaje słodycz
i delikatność. Zupę możesz wykonać również na ostro dodając do nich papryczkę chili.
Zupa paprykowa fit jest źródłem wielu składników odżywczych. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany
i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Dodatek ziemniaków do zupy nie tylko zwiększa jej sytość ale także zwiększa wartość odżywczą. Ziemniaki posiadają jeden z najwyższych indeksów sytości a przy tym stosunkowo mało kalorii. Posiadają właściwości zasadotwórcze, pomagają utrzymać odpowiednie środowisko w organizmie. Są bardzo dobry źródłem potasu i magnezu, jednak zawierają również wapń, żelazo i fosfor. Ziemniaki dostarczają wiele witamin, najwięcej zawierają witaminy C, której ilość w trakcie obróbki termicznej znacząco się obniża. Błonnik występujący w ziemniakach przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu i ułatwia trawienie. Jednak na ziemniaki muszą uważać osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym. W trakcie takiej diety najlepiej spożywać ziemniaki ugotowane parę minut krócej niż zazwyczaj, ostudzone i chłodzone w lodówce przez 12 godzin a następnie odgrzane (ale nie odsmażone). Dzięki temu część zawartej skrobi zmienia się w skrobię oporną, co zmniejsza indeks glikemiczny i wzbogaca je o dodatkowe frakcje błonnika. Zupa paprykowa z ziemniakami stanowi bogate źródło wielu związków odżywczych.
Paprykowa zupa krem zachwyci swoim smakiem każdego. Jej delikatność, kremowość i słodycz będą docenione nawet przez najbardziej wymagające podniebienia.
Wartości odżywcze zupy paprykowej
Energia i białka
(435g)
Węglowodany w zupie paprykowej
(435g)
Tłuszcze
(435g)
Witaminy w przepisie na zupę paprykową
(435g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę paprykową
(435g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie paprykowej
Lista alergenów dla zupy paprykowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny