Przepis na wareniki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, szklanka

W misce ubij jajko z cukrem na pianę. Powoli dodawaj twaróg, cały czas ubijając, aż do połączenia składników.

Dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj mikserem. Farsz odłóż na bok.

Przesiej do miski mąkę i dodaj odrobinę cukru pudru

W mące zrób dołek, do którego wlej 1 szklankę ciepłej wody. Wyrób ciasto.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki.

Na środek każdego krążka nałóż farsz. Rogi krążka dokładnie ze sobą sklej.

W garnku zagotuj wodę. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Wareniki podane na talerzu ze sztućcami.
wareniki
Koszt przygotowania dania
10.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
670 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Wareniki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o warenikach

Wareniki to pierożki, które wyglądem przypominają te tradycyjnie lepione w Polsce. Różnią się jedynie bezmięsnym farszem. Można je podawać zarówno na słodki, jak i słono.

Przepis na wareniki to doskonały pomysł na gotowane pierogi w kształcie półksiężyca. Robi się je w prosty sposób, a smakują naprawdę wybornie, są też w pełni wegetariańskie. Choć to danie postne, sprawdzi się nie tylko na święta. Ma niezwykle prosty farsz, który smakuje po prostu fantastycznie. To opcja niskobudżetowa jednak naprawdę smaczna. Całość będzie świetną wegańską alternatywą dla pierogów ruskich czy tych z serem na słodko. Mają przepyszny smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Cały proces można podzielić na dwie części. Pierwsza to przygotowywanie wspaniałego farszu, natomiast druga, tworzenie ciasta pierogowego. Kolejnym krokiem jest już tylko wypełnianie pierożków farszem i sklejanie. To świetne zadanie dla całej rodziny, które dostarcza sporo frajdy. Można do tego użyć pomysłu na farsz proponowanych w przepisie, ale można też skomponować własną mieszankę. Jednak nie należy zapominać o dużej ilości cukru, który doskonale podkreśla smak tych pierogów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wareniki, by były pyszne, a przy okazji w pełni tradycyjne, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają leniwe pierogi. Te domowe, pierożki są tak smaczne, a wszystkie składniki do ich przygotowania znajdziesz z łatwością w każdy sklepie. Cała tajemnica tkwi w przepysznym farszu. Wszystkie składniki, które są potrzebne do jego stworzenia, można bez problemu znaleźć w każdym sklepie. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Wartości odżywcze wareników

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(283g)
Energia (kalorie)
236.87 kcal
670.34 kcal
Białko
11.81 g
33.41 g

Węglowodany w warenikach

Na 100g
Na porcję
(283g)
Węglowodany
40.37 g
114.25 g
Węglowodany przyswajalne
40.35 g
114.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(283g)
Tłuszcz
3.09 g
8.75 g
Tłuszcze nasycone
2.42 g
6.85 g
Tłuszcze nienasycone
0.67 g
1.90 g

Witaminy w przepisie na wareniki

Na 100g
Na porcję
(283g)
Witamina B6
0.07 mg
0.19 mg
Tiamina
0.43 mg
1.23 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.81 mg
Niacyna
2.94 mg
8.31 mg
Foliany
71.38 µg (mcg)
202.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wareniki

Na 100g
Na porcję
(283g)
Sód
202.65 mg
573.50 mg
Potas
109.14 mg
308.85 mg
Wapń
47.84 mg
135.38 mg
Fosfor
134.22 mg
379.83 mg
Magnez
19.90 mg
56.33 mg
Żelazo
2.56 mg
7.25 mg
Cynk
0.71 mg
2.00 mg
Miedź
0.10 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wareników 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w warenikach

Lista alergenów dla wareników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania wareników

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na wareniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób