Wareniki
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Wareniki to pierożki, które wyglądem przypominają te tradycyjnie lepione w Polsce. Różnią się jedynie bezmięsnym farszem. Można je podawać zarówno na słodki i słono.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 40 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Sól - 1 g (szczypta)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek, szklanka
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajko z cukrem na pianę. Powoli dodawaj twaróg, cały czas ubijając, aż do połączenia składników.
- Dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj mikserem. Farsz odłóż na bok.
- Przesiej do miski mąkę i dodaj odrobinę cukru pudru
- W mące zrób dołek, do którego wlej 1 szklankę ciepłej wody. Wyrób ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki.
- Na środek każdego krążka nałóż farsz. Rogi krążka dokładnie ze sobą sklej.
- W garnku zagotuj wodę. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.