Smaczny obiad

smaczny obiad

Smaczny obiad dla rodziny z dziećmi powinien zawierać dania, które będą nie tylko zdrowe i pożywne, ale też takie, które dzieci chętnie zjedzą. Organizm potrzebuje urozmaiconego budulca zawierającego białka, węglowodany i witaminy. Dlatego też zestaw tych smaków, czyli umami, neutralny i kwaśny wydaje się najbardziej smaczny. Tak właśnie komponowany był klasyczny polski obiad, czyli schaboszczak, ziemniaki i kapusta. Idealnym, smacznym daniem na obiad jest makaron z sosem, który zawiera dobrą mieszankę smaków. Smaczny obiad dla rodziny musi być tak skomponowany, aby smakował także dzieciom, które wolą smaki delikatne, ale nie mdłe.

Smaczny obiad - proste przepisy na ciekawe dania obiadowe dla rodziny

Dzieci grymaszą przy jedzeniu, domownicy nie są zadowoleni - co robić, aby domowy obiad dla rodziny był smaczny? Zazwyczaj pokolenia kucharzy danego regionu stworzyły kanon smacznych dań lokalnych. Co robić, jeśli klasyczna kuchnia polska jest zbyt ciężka i tucząca? Jak komponować przepisy, aby dania były smaczne dla wszystkich, także dla dzieci. Przedstawiamy zasady komponowania smacznych posiłków i przedstawiamy najlepsze przepisy na smaczne dania obiadowe.

Co ugotować dla rodziny, tak aby dania były ciekawe, pyszne i szybkie, a jednocześnie tanie i łatwe

Jak zrobić smaczny obiad dla rodziny, aby był zdrowy i łatwy do zrobienia

W naszym klimacie zwyczajowo jemy najbardziej pożywny posiłek na obiad. Uzupełnia on braki pokarmowe od śniadania i daje siłę na resztę dnia. Tradycyjny obiad składa się z zupy, drugiego dania i deseru. W czasach obecnych, z uwagi na problem nadwagi, rezygnujemy z deseru i coraz częściej obiad staje się jednodaniowy.

Aby ugotować smaczny obiad, dania powinny być nie tylko zdrowe, lecz także urozmaicone i ładnie kolorowo podane. Dania obiadowe powinny być skomponowane zgodnie z talerzem zdrowia. Oznacza to, że codzienna dieta powinna składać się w 50% z warzyw i owoców oraz w 25% z węglowodanów i 25% mięsa. Tak właśnie tworzymy przepisy na smaczne dania obiadowe, które składają się z takich elementów jak:

  • białko: mięso, ryby, jaja,
  • węglowodany: ziemniaki, makaron, kasze, ryż,
  • warzywa: surówki, sałatki, warzywne zupy.

Jak zrobić pyszne, ciekawe i szybkie danie na codzienny i niedzielny obiad - najlepsze proste przepisy

Zdrowy i smaczny obiad najlepiej przygotować samodzielnie ze świeżych produktów, niż kupować gotowe, wysoko przetworzone dania. Przepisy na smaczne dania obiadowe mogą być naprawdę łatwe i szybkie. Dania tradycyjnej kuchni polskiej są zwykle pracochłonne i trudniejsze do zrobienia. Jednak można je przygotować w większej ilości na 3 dni, a resztę poporcjować i zamrozić. Dzięki temu oszczędzamy czas. Ciekawe, pyszne i proste przepisy oferuje zdrowa, smaczna i szybka kuchnia śródziemnomorska.

Przykładowe smaczne i szybkie dania obiadowe dla rodziny:

  • klasyczny polski kotlet schabowy lub mielony z ziemniakami i surówką,
  • polędwiczki wieprzowe duszone w sosie z warzywami lub grzybami, podane z ziemniakami lub ryżem,
  • zapiekanki makaronowe, ryżowe, ziemniaczane z mięsem lub warzywami,
  • risotto lub kaszotto,
  • spaghetti z różnymi sosami,
  • kotlety z kurczaka,
  • potrawki z kurczaka z warzywami,
  • kurczak w cieście francuskim,
  • sałatki z kurczakiem,
  • gulasz lub strogonow z ryżem.

Smaczny obiad nie może się obyć bez dań na słodko, które szczególnie lubią dzieci. Co ciekawe, niektóre przepisy na dania na słodko można zmodyfikować, aby stworzyć proste przepisy wytrawne. Dania na słodko są nie tylko łatwe do zrobienia, lecz także tanie.

Najlepsze przepisy na dania na słodko:

  • naleśniki z jabłkami, serem lub z nadzieniem wytrawnym,
  • placki ziemniaczane na słodko lub na słono,
  • pankejki,
  • kluski leniwe na słodko,
  • tarta na cieście francuskim na słodko lub na słono,
  • omlet na słodko lub na słono.

Jak zrobić obiad dla rodziny, aby dzieci nie grymasiły

Największą trudność w tym, jak zrobić smaczny, zdrowy i szybki obiad dla rodziny, sprawiają dzieci, które mają bardziej wrażliwe kubki smakowe niż dorośli. Dzieci potrafią grymasić przy jedzeniu, odmawiać niektórych potraw, czy też stosować bierny opór wobec potraw, które im nie smakują. Dlatego też cała tajemnica, jak ugotować smaczny obiad, tkwi w tym, aby obiad ten był smaczny dla dzieci.

Największe problemy z jadłospisem dla dzieci:

  • dzieci lubią najbardziej dania słodkie, zaś z powodów zdrowotnych należy ograniczyć słodkości,
  • preferują smak słodki i umami,
  • nie lubią mocnych smaków, przypraw ostrych i o intensywnym smaku,
  • potrawy powinny mieć smak neutralny wzbogacone delikatnie smakiem umami i kwaśnym,
  • dzieci nie lubią warzyw o intensywnym lub nijakim smaku, jak brukselka, jarmuż, seler, cebula, szpinak i brokuł,
  • dzieci lubią warzywa słodkie lub umami, jak marchew, ziemniaki, pomidory, ogórki,
  • mięso powinno być miękkie i łatwe do pogryzienia,
  • zupy bez intensywnych przypraw, które “drapią w gardło”.

Szybkie i tanie obiady muszą być odpowiednie i smaczne dla wszystkich, bez konieczności robienia osobnych obiadów dla dzieci. Aby ugotować dobry obiad dla rodziny należy znaleźć złoty środek. Przede wszystkim zrezygnować z ostrych i intensywnych przypraw i tworzyć danie gotowane, miękkie i łatwe do pogryzienia.

Dlatego też smaczne obiady dla dzieci mogą zawierać takie dania, jak:

  • różnego rodzaju potrawy z miękkiego kurczaka,
  • spaghetti z sosem,
  • dania z ryżem i makaronem,
  • zupy krem.

Co ugotować na smaczny obiad - jak łączyć smaki

Aby ugotować smaczny obiad należy tak dobierać smaki, aby osoby spożywające potrawy czuły przyjemność z jedzenia. Dotyczy to szczególnie dzieci, które mają bardzo wyczulony zmysła smaku.

Obecnie uważa się, że człowiek rozróżnia 5 podstawowych smaków:

  • smak słodki,
  • smak kwaśny,
  • smak słony,
  • smak gorzki,
  • smak umami.

Obiad należy tak skomponować, aby powstała smaczna proporcja smaków kwaśnego, słonego i umami, w połączeniu ze smakiem neutralnym. Nadmiar smaków może się okazać, że danie będzie niezjadliwe, szczególnie dla dzieci. Smak gorzki kojarzy się z trucizną lub zepsutym jedzeniem, dlatego też tolerowany jest tylko jako delikatna goryczka, np. grapefruita, piwa czy wina. Z kolei smak słodki jest uwielbiany przez ludzi w każdym wieku, lecz szybko się nudzi i człowiek dorosły zwykle nie jest w stanie jeść dużo słodkiego.

Zmysł smaku służy do tego, aby organizm dostał budulec w postaci różnorodnych składników odżywczych. Stąd takie bogactwo smaków, które szybko się nudzą. Dlatego też większość ludzi woli, aby jadłospis codziennie się zmieniał.

Doznania smakowe niejako zbiegają się z podstawowymi zasadami zdrowego talerza. Danie obiadowe uznajemy za smaczne, jeśli posiada ono smak w większości neutralny, wzbogacony o łączenie smaków umami, słonego i kwaśnego. Dlatego też smakuje nam neutralny makaron z dodatkiem smakowitego sosu z mięsem, pomidorami i warzywami. Dlatego też tak wielką furorę na całym świecie zrobiły pomidory, których smak jest połączeniem kwaśnego i umami. Sam makaron lub ryż, czy też ziemniaki bez okrasy, nie nadają się do jedzenia. Dzieci nie lubią warzyw, gdyż wydają się one im mdłe, jednocześnie nie lubią przypraw, które mogłyby ten smak wzbogacić. Obecnie powstaje sztuka o nazwie foodpairing, która zajmuje się dobieraniem smaków w celu tworzenia nowych, ciekawych dań.

Smaczny obiad powinien zawierać odpowiednią kompozycję smakową. Nie może być zbyt mdły, ani zbyt mocno przyprawiony. Dobra jest kombinacja smaku neutralnego z nutą umami, kwaśnego i słonego, która zgadza się z zasadą jedzenia węglowodanów, białka i witamin.

Smaczny obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto