Przepis na boczniaki smażone krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój boczniaki w paski.

Posiekaj papryczkę chilli, koper i natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj boczniaki, papryczkę chilli i smaż przez 4-5 minut.

Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem, dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj.

Podawaj z kromką żytniego chleba.

Boczniaki smażone w panierce podane na talerzu w kwiatki.
Boczniaki smażone
Koszt przygotowania dania
20.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
516 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Boczniaki smażone - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o boczniakach smażonych

Boczniaki smażone to doskonała propozycja na pyszne wegetariańskie danie obiadowe. Dobre grzyby z cebulą można także podać jako dodatek do dania głównego. Przepis na boczniaki smażone jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: boczniaki, cebula, masło klarowane, koper, natka pietruszki, papryczka chilli, czosnek, sól, pieprz, majeranek, chleb żytni.

Jak zrobić boczniaki smażone? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój boczniaki w paski. Posiekaj papryczkę chilli, koper i natkę pietruszki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj boczniaki, papryczkę chilli i smaż przez 4-5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem, dodaj koper i natkę pietruszki, wymieszaj. Podawaj z kromką żytniego chleba.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Chleb żytni jest źródłem błonnika pokarmowego. Chleb żytni produkowany jest z razowej mąki, która zawiera całe ziarno. Chleb żytni zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci. Boczniaki są grzybami zawierającymi jednonienasycone kwasy tłuszczowe, niewielką ilość białka oraz składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B, oraz witamina C.

Podsumowując wiesz już jak smażyć boczniaki możesz więc przygotować danie na szybką przekąskę do pracy. Wegetariańskie danie świetnie sprawdzi się na obiad. Grzyby są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych składników mineralnych.

Wartości odżywcze boczniaków smażonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
172.26 kcal
516.78 kcal
Białko
3.58 g
10.74 g
Fenyloalanina
0.14 mg
0.41 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w boczniakach smażonych

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
14.96 g
44.89 g
Węglowodany przyswajalne
12.27 g
36.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.69 g
8.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
11.36 g
34.07 g
Tłuszcze nasycone
7.37 g
22.11 g
Tłuszcze nienasycone
3.99 g
11.96 g
Tłuszcze jednonasycone
3.34 g
10.03 g
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
1.93 g
Cholesterol
31.25 mg
93.75 mg

Witaminy w przepisie na boczniaki smażone

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
113.55 µg (mcg)
340.66 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
8.44 mg
25.31 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina E
0.36 mg
1.09 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
85.83 µg (mcg)
257.50 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.48 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.71 mg
Niacyna
2.97 mg
8.92 mg
Foliany
52.15 µg (mcg)
156.44 µg (mcg)
Beta karoten
191.04 µg (mcg)
573.13 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na boczniaki smażone

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
137.82 mg
413.47 mg
Potas
280.90 mg
842.69 mg
Wapń
32.48 mg
97.44 mg
Fosfor
86.27 mg
258.81 mg
Magnez
21.20 mg
63.59 mg
Żelazo
1.59 mg
4.76 mg
Cynk
0.66 mg
1.97 mg
Miedź
0.16 mg
0.47 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaków smażonych 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w boczniakach smażonych

Lista alergenów dla boczniaków smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Cena przygotowania boczniaków smażonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Chleb żytni razowy
200 g
4 średnie kromki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na boczniaki smażone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób