Zupa z kalarepy

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z kalarepy podana  na eleganckiej miseczce.
Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę zdrowe opcje. Jest pełna smaku, a przy tym naprawdę lekka, sprawdzi się na lunch i kolację.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
426 kcal
Kcal w porcji
502 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalarepa (750 g)
  • Papryczka chili zielona świeża (4 g)
  • Masło (50 g)
  • Cukier (10 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Bulion warzywny (750 ml)
  • Sok cytrynowy (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupę z kalarepy krok po kroku

Kalarepę obierz i pokrój w 1 cm kostkę. Chili przekrój wzdłuż na pół.

W garnku rozgrzej masło. Smaż kalarepę i papryczkę chili 6-8 minut. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Dodaj śmietanę, mleko i bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Usuń chili.

Zupę rozdrobnij w blenderze i dopraw sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na zupę z kalarepy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat zupy z kalarepy

Zupa z kalarepy to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę zdrowe opcje. Jest pełna smaku, a przy tym naprawdę lekka, sprawdzi się na lunch i kolację. Jest bardzo lekka, więc spokojnie sprawdzi się nawet na diecie. Można podawać ją z ziemniakami, ale również z grzankami. To wspaniała opcja na włączenie do swojej diety tego ciekawego warzywa.

Przepis na zupę z kalarepy będzie świetną opcją dla wszystkich miłośników naprawdę ciekawych, szybkich i prostych dań. Ta zupa dostarcza sporo fantastycznych wrażeń smakowych. Ma przepiękny zielony kolor, który przyciąga wzrok. Całe danie ma tak mało kalorii, że będzie genialnym wyborem na każdej diecie, nawet redukcyjnej. Zupa z kalarepy nie jest zbyt częstym gościem w polskim menu, choć warzywo to jest tanie i łatwo dostępne w sklepie. Jednak zwykle pojawia się na talerzach w postaci smacznej surówki. Jednak ma ono tak duży potencjał, ze względu na swój delikatny smak i aromat, że warto, jest szukać różnych alternatyw dla jej wykorzystania. Kalarepa to warzywo, które jest niezwykle wartościowe. Ze względu na naprawdę sporą ilość antyoksydantów wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Warzywo to zawiera też luteinę – jest to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Ma również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. To również naprawdę dobre źródło wapnia. Pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i chroni przed osteoporozą. Kalarepa dostarcza witaminy C, która nie tylko jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów, ale również wpływa pozytywnie na układ odpornościowy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z kalarepy, by była naprawdę smaczna, a przy okazji prosta w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest smaczna i bardzo łatwa. To dobra opcja na obiad dla całej rodziny. To wspaniały pomysł na wplecenie tego fantastycznego warzywa do swojego menu na stałe. Ten prosty przepis, z którego powstaje ta pyszna zupa, pozwoli przygotować zupę, która jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Używa się do niej całego warzywa, jednak bez liści, które mogą negatywnie wpłynąć na smak.

Alergeny w zupie z kalarepy

Lista alergenów dla zupy z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 3,2%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z kalarepy

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na co dzień, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(502g)
Energia (kcal)
84.99
426.66
Białko (g)
1.22
6.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(502g)
Węglowodany (g)
4.01
20.14
Węglowodany przyswajalne (g)
2.66
13.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
6.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(502g)
Tłuszcz (g)
7.62
38.27
Tłuszcze nasycone (g)
6.90
34.64
Tłuszcze nienasycone (g)
0.72
3.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.62
3.13
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.50
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.95
29.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(502g)
Witamina A (µg (mcg))
23.96
120.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.64
123.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
1.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.24
91.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.20
1.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.54
32.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
55.29
277.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(502g)
Sód (mg)
120.18
603.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
148.81
747.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.97
85.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
24.19
121.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.30
41.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.18
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kalarepy 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z kalarepy

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
750 g
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
9.38
Za 750 g
Papryczka chili zielona świeża
4 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 4 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Sok cytrynowy
45 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.25
Za 45 ml
Koszt składników
64.00