Dania z kalarepy

dania z kalarepy

Kalarepa to bardzo smaczne, zdrowe, ale niestety dość niedocenianie i wciąż mało popularne warzywo. Wielu osobom brakuje pomysłów na posiłki z jej wykorzystaniem, dlatego też rzadko kiedy w ogóle pojawia się w kuchni. Tymczasem, oprócz bardzo dużych walorów zdrowotnych, jest ona również przepyszna i można ją przygotować i podać na wiele różnych sposobów. Jeśli Ty również zastanawiasz jak przyrządzić dania z kalarepy, aby były smaczne i zdrowe koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Dania z kalarepy - polecane przepisy

Dania z kalarepy - pozostałe przepisy

Dania z kalarepy - sprawdzone przepisy na dania z dodatkiem kalarepy

Kalarepa to warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Ma szereg prozdrowotnych właściwości, przy tym jest bardzo smaczna i uniwersalna. Można przygotować ją na wiele sposobów i przygotować na jej bazie wiele pysznych potraw. Uprawiana w Polsce i Europie jest już od wielu, wielu wieków. Choć wciąż jest dość niedoceniana i mało popularna, można natknąć się na coraz więcej przepisów i wskazówek dotyczących jej zastosowania w kuchni. Poznaj zalety kalarepy i potrawy, w których możesz ją wykorzystać w dalszych częściach tego artykułu.

Kalarepa – opis, wartości odżywcze, przykładowe potrawy

Kalarepa – krótka charakterystyka i historia

Kalarepa to roślina dwuletnia, która zaliczana jest do rodziny roślin kapustnych, inaczej zwanych warzywami krzyżowymi. Do tej samej grupy zalicza się również brokuły, kalafiory, jarmuż, brukselki oraz przeróżne odmiany kapusty.

Najprawdopodobniej kalarepa znana, uprawiana i wykorzystywana w kuchni była już w czasach starożytnego Rzymu. Jednak pierwsze opisy tego warzywa i przepisy z jej wykorzystaniem pochodzą z XVI wieku. W Europie, pierwsze uprawy kalarepy miały miejsce w zachodniej części kontynentu pod koniec wieku XVIII, a do Polski kalarepa dotarła wiek później.

Na polskich stołach najczęściej pojawia się surowa kalarepa o lekko zielonkawym lub fioletowym kolorze. Ma delikatny, chrupiący miąższ, w smaku jest lekko słodka, nieco przypomina surową kapustę.

Kalarepa – wartości odżywcze. Czy kalarepa jest zdrowa?

Kalarepa to warzywo o dużej wartości odżywczej, walorach zdrowotnych i ciekawym smaku.  Surowa, jadalna część kalarepy to zgrubiała, przerośnięta łodyga, która jest fantastycznym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, K oraz beta karotenu.

Przy tym wszystkim kalarepa jest niskokaloryczna, dlatego bez obaw może znaleźć się w dietach odchudzających. 100 g surowej kalarepy ma niecałe 300 kcal, to naprawdę niedużo. Ma też wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu jest bardzo sycąca i korzystnie wpływa na pracę jelit i całego przewodu pokarmowego.

Podobnie jak w innych warzywach kapustnych, również w kalarepie znajdują się związki zwane glukozynolanami, które, według wielu badań naukowych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Stąd spożywanie kalarepy może być korzystne zarówno w profilaktyce, jak również leczeniu nowotworów.

Kalarepa jest źródłem również luteiny, czyli substancji bioaktywnej, która korzystnie wpływa na wzrok, chroni oczu przed szkodliwym działaniem promieniowania oraz wspomaga prawidłowe widzenia i zapobiega jego zaburzeniom.

Choć najczęściej przyrządza się i podaje łodygę kalarepy, warto wiedzieć, że również jej zielone liście są jadalne i bardzo zdrowe. Znajdują się w nich między innymi witamina C, wapń oraz żelazo. Mogą też działać przeciwzapalnie oraz wspierać pracę wątroby.

Jak wybrać najlepszą kalarepę? Wykorzystanie kalarepy w kuchni

Najlepsza kalarepa to ta, która ma małą lub średnią wielkość a jej liście są sztywne i intensywnie zielone. Po zakupie kalarepę w temperaturze pokojowej powinno się przechowywać nie dłużej niż 3 dni, a w lodówce – około tygodnia.

W szczególności polecana jest kalarepa na surowo. Jest wtedy najsmaczniejsza i zachowuje najwięcej witamin i składników mineralnych. Dlatego kalarepa świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, surówek lub dodatek warzywny na kanapki. Kalarepę możesz również upiec, ugotować, zapiec lub poddusić i wykorzystać do zapiekanek, zup, dań obiadowych na ciepło.

Najsmaczniejsze przepisy na dania z kalarepy. Pomysł co można zrobić z kalarepy

Frytki z kalarepy

Frytki z kalarepy to fantastyczny pomysł na szybką i prostą przekąskę, dodatek do dań obiadowych lub lekką kolację. Przygotowanie jest niezwykle proste i zajmie Ci nie więcej niż 10 minut, reszta to czas pieczenia.

Aby przygotować frytki z kalarepy wystarczy, że je obierzesz pokroisz w paski, obtoczysz w ulubionych przyprawach i oliwie z oliwek i wstawisz do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 min, aż będą miękkie ale chrupiące. Możesz wykorzystać dowolne przyprawy, polecamy w szczególności zioła prowansalskie oraz słodką paprykę.

Frytki z kalarepy świetnie smakują maczane w hummusie, jogurtowo-czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym sosie, jako dodatek do sałatek, ryb oraz mięs. Sprawdzą się zarówno na obiad, kolację, jak również przekąskę między posiłkami.

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy to smaczny, niskokaloryczny, zdrowy dodatek do dań obiadowych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegańskich, czy wegetariańskich. Możesz przygotować ją z samej, surowej kalarepy oraz z dodatkiem innych świeżych warzyw.

Do surówki z kalarepy idealnie pasuje tarta marchewka, cukinia, seler korzeniowych oraz pietruszka. Jeśli preferujesz bardziej słodkie smaki możesz dodać tarte jabłko, gruszkę lub sok z cytryny. Z przypraw najczęściej wystarcza odrobina soli i pieprzu, nie bój się jednak eksperymentować.

Jako sos do surówki możesz wykorzystać oliwę z oliwek, naturalną, ziołową lub czosnkową. Dobrze sprawdzi się również jogurt naturalny, ewentualnie majonez, pamiętaj jednak, że jest on kaloryczny, najlepiej wybieraj więc wersje light.

Krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie na obiad, lekka kolacja, lub wytrawny podwieczorek. Możesz dowolnie ją doprawić, wykorzystać zarówno delikatne, jak i ostrzejsze przyprawy oraz przygotować ją zarówno na bulionie mięsnym, jak warzywno-mięsnym.

Oprócz kalarepy, do przygotowanie tej zupy możesz wykorzystać kalafiora, brokuła, zielony groszek lub cukinię. Jako dodatki świetnie sprawdzą się pestki dyni, groszek ptysiowy lub ziołowe grzanki. Możesz dodać też odrobinę chrzany lub musztardy, dla podkręcenia smaku zupy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto