Kalarepa - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
kalarepa 70 4
Kalarepa gotowana - -
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kalarepie oraz jakie alergie mogą powodować.
Kalarepa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego kalarepy

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak kalarepa indeks glikemiczny wynosi 70, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak kalarepa gotowana indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z kalarepą
Kapusta, Rzodkiewka, Kalafior, Jarmuż, Brukselka, Kabaczek, Topinambur

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla kalarepy

kalarepa Kalarepa gotowana
Kategoria produktu Warzywa b/d
Cena Sprawdź cenę kalarepy
Kalorie Sprawdź kalorie w kalarepie
Alergie* b/d b/d
Dieta wegańska Tak Nie
Dieta wegetariańska Tak Nie
Indeks glikemiczny 70
(średni)
b/d

Przepisy z kalarepą

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto