Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, forma do tarty 27 cm

Przepis na tarta warzywna krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę.

Do malaksera przesiej mąkę pszenną.

Dodaj masło, 2 jajka i sól.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Brokuł podziel na mniejsze kawałki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj ziemniaki i podsmaż przez 5-7 minut.

Dodaj brokuł i wymieszaj.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2 cm.

Wyklej ciastem blaszkę do tarty.

6 jajek ubij ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.

Zetrzyj parmezan na tarce.

Na ciasto wyłóż warzywa.

Zalej je masą jajeczną.

Wierzch tarty posyp parmezanem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Wystudź tarte na kratce przez 15 minut i podziel na porcje.

Tarta warzywna podana na drewnianej desce do krojenia.
Tarta warzywna - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - tarta warzywna

W skrócie
Kalorii w porcji
805 kcal
Wielkość
jednej porcji
340 g
Indeks glikemiczny
72

Wartości odżywcze tarty warzywnej

na 100g gotowej potrawy

Tarta warzywna to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Pyszna tarta jest jednak dość kaloryczna, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny spożyć mniejszą porcję.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
236.92
805.54
Białko (g)
7.11
24.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
16.22
55.14
Węglowodany przyswajalne (g)
15.37
52.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
2.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
16.19
55.04
Tłuszcze nasycone (g)
11.81
40.17
Tłuszcze nienasycone (g)
4.37
14.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
12.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
100.65
342.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
124.06
421.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.83
67.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
113.35
385.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.34
4.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.25
164.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
74.34
252.76
Potas (mg)
180.12
612.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.54
226.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
104.39
354.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.44
59.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
5.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.65
2.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty warzywnej 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie warzywnej

Lista alergenów dla tarty warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat tarty warzywnej

Tarta warzywna to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tarta z kruchego ciasta sprawdzi się idealnie jako danie na ciepło i na zimno. Tarte podać można podczas spotkania ze znajomymi lub zabrać do pracy jako lunch. Przepis na tarte jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana kremówka, parmezan, ziemniaki, brokuły, koper, cebula, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić tarte warzywną? Zimne masło pokrój w kostkę. Do malaksera przesiej mąkę pszenną. Dodaj masło, jajko i sól. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Brokuł podziel na mniejsze kawałki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki i podsmaż przez 5-7 minut. Dodaj brokuł i wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Wyklej ciastem blaszkę do tarty. Jajka ubij ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Zetrzyj parmezan na tarce. Na ciasto wyłóż warzywa. Zalej je masą jajeczną. Wierzch tarty posyp parmezanem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź tarte na kratce przez 15 minut i podziel na porcje.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.

Podsumowując ciasto do tarty jarzynowej jest prawie takie samo jak do wypieków słodkich. Zamiast dodatku cukru dodajemy do niego jednak odrobinę soli. Tarta na kruchym cieście jest bardzo chrupiąca i świetnie sprawdzi się podana podczas spotkania ze znajomymi. Wytrawna tarta sprawdzi się podana na kolację, także tę bardziej uroczystą. Najlepsza tarta z dodatkiem warzyw może zostać przygotowana także na bazie Twoich ulubionych warzyw. Tarta jarzynowa może zostać podana dla wegetarian.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty warzywnej

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Ser parmezan
70 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 70 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Brokuły
400 g
1 duża sztuka
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
62.50
Jak oceniasz przepis na tarta warzywna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.5% osób