Szybki bigos z cukinii

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybki bigos z cukinii podany w patelni.
Szybki bigos z cukinii
Szybki bigos z cukinii to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Bigos warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 70 min
168 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Kiełbasa z kurczaka (150 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (150 g)
  • Cukinia 2 średnie sztuki (750 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku

Przepis na szybkiego bigosu z cukinii krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Kiełbasę pokrój w kostkę.

Cukinię umyj i pokrój w kostkę.

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.

Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i całość smaż kilka minut na średniej mocy palnika do zarumienienia się kiełbasy.

Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchew, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, 2 liście laurowe oraz 4 ziarenka ziela angielskiego. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.

Następnie do garnka dodaj pokrojoną cukinię. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.

Bigos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około godzinę. Bigos wymieszaj od czasu do czasu.

Po tym czasie do garnka dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Gotowy bigos z cukinii podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na szybkiego bigosu z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat szybkiego bigosu z cukinii

Szybki bigos z cukinii to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bigos z cukinii warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub z pieczywem. Sprawdzony przepis na szybki bigos z cukinii jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bigosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, kiełbasa z kurczaka, czosnek, marchew, cukinia, olej rzepakowy, pomidory w puszce, sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy oraz papryka ostra.

A jak zrobić szybki bigos z cukinii? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i całość smaż kilka minut na średniej mocy palnika do zarumienienia się kiełbasy. Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchew oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Następnie do garnka dodaj pokrojoną cukinię. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Bigos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około godzinę. Bigos wymieszaj od czasu do czasu. Po tym czasie do garnka dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Cukinia ogrodowa to warzywo lekkostrawne. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując szybki Bigos cukinii to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepszy bigos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w szybkim bigosie z cukinii

Lista alergenów dla szybkiego bigosu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szybkiego bigosu z cukinii

Wartości odżywcze szybkiego bigosu z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Szybki bigos z cukinii to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
54.40
168.63
Białko (g)
3.10
9.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
5.14
15.95
Węglowodany przyswajalne (g)
3.81
11.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
4.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
2.73
8.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
2.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.00
6.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.21
3.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
2.45
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kiełbasa z kurczaka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.87
27.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
88.20
273.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.20
37.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.15
Witamina E (mg)
0.47
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.21
3.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.31
56.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
890.35
2760.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
126.71
392.80
Potas (mg)
277.77
861.09
Wapń (mg)
26.09
80.89
Fosfor (mg)
52.88
163.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.80
55.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
2.17
Cynk (mg)
0.56
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego bigosu z cukinii 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego bigosu z cukinii

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Kiełbasa z kurczaka
150 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 150 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukinia
750 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
5.00
Za 750 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koszt składników
30.80