Moczenie potraw
-
Wątróbka smażona
Wątróbka smażona to danie, które jedni kochają, a inni nienawidzą. Mam nadzieję, że ten przepis przekona do wątróbki nawet jej …
480 + 20 min łatwy 4 178 kcal -
Fasola po bretońsku
Fasola po bretońsku to przepis na danie ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Jest niezwykle sycąca i sprawdzi się zarówno …
5 + 75 min łatwy 8 318 kcal -
Fasolka w sosie pomidorowym
Fasolka w sosie pomidorowym to pyszne danie bez dodatku mięsa. Fasola zawiera dużo białka, dlatego nie musisz się martwić o …
15 + 70 min łatwy 5 762 kcal
Pozostałe przepisy na moczone potrawy
-
Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku
Z pewnością kojarzysz „angielskie śniadanie”. Pyszna i prosta wegetariańska fasola w sosie pomidorowym jest jednym ze składowych tego brytyjskiego dania. …
15 + 95 min łatwy 6 309 kcal -
Pasztet z białej fasoli
Pyszny wege pasztet z białej fasoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
90 + 50 min łatwy 12 92 kcal -
Staropolska zupa fasolowa
Staropolska zupa fasolowa to niezwykle szybki i prosty przepis, za pomocą którego przygotujesz pyszne i treściwe danie dla całej rodziny. …
20 + 50 min łatwy 6 411 kcal -
Fasola na wigilię
Fasola na wigilię to jeden ze wspaniałych pomysłów, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Fasola tak przygotowana jest delikatna …
10 + 60 min łatwy 4 271 kcal -
Wegańskie kotlety z fasoli
Te pyszne wegańskie kotlety z fasoli to świetny pomysł na smaczny obiad bez mięsa. Koniecznie przekonaj się sam, że przepisy …
60 + 50 min łatwy 4 187 kcal -
Kotlety z czarnej fasoli
Kotlety z czarnej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko kilka składników wystarczy, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
60 + 20 min łatwy 6 309 kcal
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Śledzie w occie
Śledzie w occie to przepis na przepyszną przekąskę z najpopularniejszej w Polsce ryby. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez …
30 + 15 min łatwy 6 161 kcal -
Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku to przepiękna i równie smaczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. To danie, choć …
20 + 20 min łatwy 4 385 kcal -
Śledzie po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po …
30 min łatwy 6 316 kcal -
Śledzie salsa
Śledzie salsa to genialna przystawka na każdą okazję. Pyszny śledź w sosie pomidorowym z papryką łatwo i szybko przygotować. Spróbuj …
20 min łatwy 6 239 kcal
-
Śledzie salsa na ostro
Śledzie na ostro w sosie salsa – to przepis idealny dla fanów smaków pikantnych. Filety rybne w sosie pomidorowym, papryka …
20 min łatwy 4 152 kcal -
Śledzie po wiejsku
Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa …
20 min łatwy 8 231 kcal -
Śledzie po meksykańsku
Przepis na sałatkę śledziową w stylu meksykańskim to fajny pomysł na dobra przystawkę. Śledź w sosie pomidorowym z warzywami jest …
15 min łatwy 6 298 kcal -
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Pyszna sałatka śledziowa z ziemniakami do doskonały pomysł na potrawę na wigilię. Świetnie sprawdzi się również w diecie osób, które …
20 + 30 min łatwy 4 328 kcal -
Kiszone śledzie
Kiszone śledzie to jeden z nielicznych przysmaków, który raczej ludzi odpycha niż przyciąga. Wszystko za sprawą specyficznego zapachu, który określany …
20 + 10 min łatwy 10 158 kcal -
Śledzie gajowego
Śledzie gajowego to doskonała propozycja dla osób uwielbiających te ryby. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak sałatka śledziowa z …
30 + 60 min łatwy 5 300 kcal
-
Śledź po żydowsku
Śledź po żydowsku to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz bez obawy podać na święta oraz jako przystawkę podczas …
30 min łatwy 2 858 kcal -
Śledzie ze śliwkami
Przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi to smaczny sposób na pyszną przystawkę. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić śledzie ze śliwkami, …
20 min łatwy 2 1469 kcal -
Śledzie z grzybami marynowanymi
Śledzie z grzybami marynowanymi to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej …
60 min łatwy 5 321 kcal -
Śledzie pod pierzynką z serem
Śledzie pod pierzynką z serem to obowiązkowa sałatka na wigilię. To pyszne połączenie filetów śledziowych z jajkiem i serem oraz …
100 + 6 min łatwy 10 429 kcal -
Śledzie po tatarsku
Śledzie po tatarsku to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym ale nie tylko. Śledzie w sosie …
60 min łatwy 4 246 kcal
-
Śledzie solone w oleju
Śledzie solone w oleju to idealna sałatka na święta. Jest to bardzo prosta w wykonaniu przekąska, która na pewno wszystkim …
30 min łatwy 5 938 kcal -
Sałatka z kuskusem i warzywami
Sałatka z kuskusem i warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszną i lekką sałatkę z warzywami z patelni. Szybka do …
10 + 10 min łatwy 6 248 kcal -
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Pyszna sałatka jest idealna jako …
20 min łatwy 4 -
Sałatka z kaszą kuskus
Sałatka z kaszą kuskus to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sałatka jest lekka i zawiera dużą …
20 min łatwy 2 772 kcal -
Makowiec z ciasta francuskiego
Makowiec z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i …
20 + 45 min łatwy 10 654 kcal -
Legumina z kaszy manny
Legumina z kaszy manny to bardzo dobry pomysł na deser na mleku. Tania kasza jest świetna jako podwieczorek, a także …
10 + 10 min łatwy 5 635 kcal
-
Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym to bardzo dobry pomysł na pyszne fit ciasteczka, które doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do …
10 + 25 min łatwy 20 192 kcal -
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
Sałatka z zupek chińskich i kurczaka to świetne rozwiązanie na imprezy. Jest smaczna, a przy okazji naprawdę ciekawe. Jej tajemniczym …
20 min łatwy 4 205 kcal -
Birchermüesli
Birchermüesli to danie wywodzące się z kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się je na bazie płatków owsianych z różnymi owocami. Przepis na …
45 min łatwy 4 946 kcal -
Kisiel gryczany
Kisiel gryczany jest tradycyjnym daniem bożonarodzeniowym przygotowywanym w regionach Polesia. W obecnych czasach przygotowanie kisielu jest mniej czasochłonne, ponieważ do …
30 + 15 min łatwy 10 241 kcal -
Brownie z cukinii
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją …
30 + 30 min łatwy 8 151 kcal -
Farsz z soczewicy
Tradycyjny farsz z mięsem, serem i ziemniakami, kapustą i grzybami dla niektórych może się znudzić, choć mają swoich amatorów. Farsz …
15 + 150 min łatwy 1 447 kcal
Moczenie potraw - co to jest?
Moczenie produktów żywnościowych w kuchni stosuje się w różnych celach. Suszone grzyby moczymy w celu ich zmiękczenia. Solone ryby moczymy w celu usunięcia nadmiaru soli. W sztuce kulinarnej niezbędne jest namaczanie nasion roślin strączkowych w celu ich zmiękczenia i przygotowania do gotowania. Moczenie nie tylko zmiękcza, lecz także usuwa kwas fitynowy, który uważany jest za substancję antyodżywczą. Kontrowersyjna jest potrzeba moczenia orzechów i migdałów, jak również moczenie warzyw w wodzie z sodą czy octem w celu usunięcia pestycydów. Mięso moczymy w marynacie w celu wzbogacenia jego smaku.
Moczenie - opis, stosowanie moczenia, praktyczne porady
Moczenie jest często stosowaną techniką kulinarną. Wszyscy wiemy, że nasiona roślin strączkowych należy namoczyć przed gotowaniem. Moczymy także suszone grzyby, solone ryby i mięso. Przedstawiamy sposoby moczenia produktów żywnościowych. Opisujemy jakie produkty oraz w jakich celach należy namaczać. Wyjaśniamy kontrowersje wokół moczenia warzyw i orzechów. Doradzamy jak i w jakim celu moczymy mięso.
Jaki cel ma moczenie w sztuce kulinarnej
W jakim celu stosujemy namaczanie produktów żywnościowych w kuchni
Technika moczenia stosowana jest w sztuce kulinarnej od wieków. Polega ona na trzymaniu produktów żywnościowych zanurzonych w wodzie, mleku lub różnych rodzajach zalewy. Stosowanie moczenia ma na celu zmiękczenie twardych produktów, na przykład nasion roślin strączkowych, tak aby można je było szybciej ugotować. Namaczanie mięsa wykonuje się w celu zamarynowanie go lub peklowanie w celu wzmocnienia smaku i zakonserwowania. Śledzie solone moczymy w celu usunięcia nadmiaru soli.
Namaczanie orzechów i strączkowych ma na celu nie tylko zmiękczenie i przygotowanie do gotowania, lecz także usunięcia substancji antyodżywczych. Jedną z kontrowersyjnych substancji antyodżywczych jest kwasy fitynowy, który w organizmie wiąże składnki mineralne, których organizm nie może już wykorzystać. Sposobem usunięcia fitynianów jest moczenie.
Niektórzy zalecają moczenie orzechów i pestek w celu pozbycie się kwasu fitynowego oraz zwiększenie tolerancji żołądkowo-jelitowej. Jednak nie ma na to dowodów naukowych. Dlatego też moczenie orzechów i migdałów jest kontrowersyjne.
Na czym polega technika moczenia mięsa, grzybów lub warzyw
Namaczanie warzyw, orzechów, grzybów i roślin strączkowych
Stosowanie moczenia warzyw ma na celu głównie ich umycie i zmiękczenie. Namaczanie stosuje się w celu zmiękczenia suszonych grzybów. Wody po moczeniu nie wylewamy, lecz używamy do gotowania potraw.
Przede wszystkim moczymy nasiona roślin strączkowych, tak aby można je było szybciej ugotować. Bez nasączenia wodą twarde nasiona są prawie niemożliwe do ugotowania. Moczyć należy również mak do makowca. Aby zrobić domową masę makową należało namoczyć mak, a następnie utrzeć go lub zmielić trzykrotnie.
Moczymy takie strączkowe, jak:
- fasola,
- groch,
- soja,
- ciecierzyca.
Przed gotowaniem moczymy nasiona roślin strączkowych w czystej wodzie. Moczenie w zimnej wodzie trwa 10 godzin, zaś w gorącej wodzie 2-3 godziny. Wodę po moczeniu wylewamy.
Inne warzywa, niż strączkowe, nie wymagają moczenia. Niektórzy zalecają krótkie namaczanie w wodzie z sodą, solą lub octem w celu pozbycia się pestycydów i bakterii z warzyw. Jednak stosowanie tego rodzaju moczenia jest kontrowersyjne, gdyż może pozbawić warzywa i owoce witamin.
Technika moczenia mięsa
Moczenie mięsa stosuje się w różnych celach. Mistrzowie kuchni zalecają moczenie mięsa w zimnej wodzie, aby uzyskać klarowny rosół. Jednak moczenie mięsa stosuje się głównie w celu marynowania i peklowania.
Aby mięso zyskało wyjątkowy smak zaleca się moczenie go w marynacie. Zalewa do mięsa składa się najczęściej z oliwy z oliwek z dodatkiem różnych ziół i przypraw smakowych. Przed pieczeniem, smażeniem czy grillowaniem marynujemy mięso przez kilka do kilkunastu godzin.
Osobnym rodzajem moczenia jest peklowanie na mokro, które wykonuje się w celu przygotowania mięsa do wędzenia lub pieczenia. Peklowanie wzbogaca smak mięsa oraz niszczy drobnoustroje. Zalewa do peklowania składa się z wody, przypraw i soli peklującej. Peklowanie na mokro polega na moczeniu mięsa w solance przez kilka do kilkunastu dni.
W kuchni stosuje się również moczenie mięsa w mleku. Niektórzy uważają, że zalewa w postaci mleka sprawia, że mięso jest dłużej świeże i łatwiej się gotuje. Jednak stosowanie mleka jest bardzo kontrowersyjne, gdyż może przyczynić się do zatrucia pokarmowego.