Garganelli

Opublikowano: 25.04.2023 r., 12:59 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
garganelli
Garganelli
Poznaj przepis na pyszny domowy makaron garganelli z mięsnym ragout.
Przygotowanie 35 min
1155 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron z semoliny (300 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżka (40 ml)
  • Marchewka 1 sztuka (45 g)
  • Mięso mielone wołowe (300 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na garganelli krok po kroku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie.

Dodaj mięso, podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Dopraw i zalej pomidorami. Duś kolejne 15-20 minut.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na garganelli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat garganelli

Garganelli to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. Wyróżnia go charakterystyczny kształt, którzy przypomina nieco makaron pene, jednak dodatkowo na jego powierzchni można znaleźć niewielkie, okrągłe wgłębienia, które powstają dzięki wykorzystaniu specjalnego sprzętu. Włoski makaron garganelli można wykorzystać do sałatek, zapiekanek, podawać z sosem warzywnym, mięsnym lub z owocami morza. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który będzie smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy, poznaj nasz pomysł na przepis na garganelli z sosem bolognese ragout. Na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Składniki niezbędne do tego, aby powstało to pyszne, dobre na każdą okazję, włoskie danie to makaron garganelli, mięso wołowe, pomidory z puszki lub passata pomidorowa, marchewka, cebula, czosnek oraz oliwa z oliwek. Nie może zabraknąć też tradycyjnych włoskich przypraw takich jak bazylia i oregano, dzięki którym danie będzie jeszcze bardziej smaczne. Najlepiej zacząć od przygotowania ragout. W tym celu wystarczy, że podsmażysz na oliwie drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodasz mięso, przyprawy i całość zalejesz pomidorami. Do sosu warto dodać również tartą marchewkę lub seler naciowy, które sprawią, że jego smak będzie bardziej wyrazisty. Jest to również świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw np. dla dzieci niejadków. Sos wystarczy podawać z ugotowanym makaronem. Pamiętaj, że warto gotować makaron al. dente. Dzięki temu będzie miał niższy indeks glikemiczny niż dłużej gotowany makaron. Po ugotowaniu można również przelać go zimną wodą, co spowoduje powstanie skrobi opornej, która ma korzystny wpływ na jelita i gospodarkę węglowodanowo-insulinową. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić garganelli z włoskim sosem mięsno-pomidorowym, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w garganelli

Lista alergenów dla garganelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny

Wartości odżywcze garganelli

na 100g gotowej potrawy

Makaron ugotuj al. dente, dzięki temu jego indeks glikemiczny będzie niższy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
206.28
1155.19
Białko (g)
8.82
49.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
22.77
127.53
Węglowodany przyswajalne (g)
19.26
107.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.51
19.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
9.31
52.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.66
20.51
Tłuszcze nienasycone (g)
5.65
31.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.86
27.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
4.42
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, mięso mielone wołowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.60
104.17
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
37.71
211.16
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
3.15
Witamina C (mg)
4.04
22.63
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.15
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.06
5.92
Retinol (µg (mcg))
1.05
5.87
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.80
Ryboflawina (mg)
0.11
0.62
Niacyna (mg)
3.69
20.65
Foliany (µg (mcg))
23.44
131.25
Beta karoten (µg (mcg))
370.76
2076.28
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
88.26
494.24
Potas (mg)
292.53
1638.18
Wapń (mg)
27.32
153.01
Fosfor (mg)
132.28
740.74
Magnez (mg)
39.82
222.97
Żelazo (mg)
1.90
10.63
Cynk (mg)
1.86
10.41
Miedź (mg)
0.20
1.11
Szacunkowy indeks glikemiczny garganelli 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania garganelli

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron z semoliny
300 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 300 g
Oliwa z oliwek
40 ml
2 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
46.30