Przepis na kopytka z serem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, stolnica, durszlak, sitko, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 20-25 min. Odcedź i od razu utrzyj na puree. Odstaw do przestudzenia.

Mąki wymieszaj ze sobą i przesiej przez sitko.

Ser twarogowy dobrze rozdrobnij widelcem.

Przestudzone ziemniaki umieść na stolnicy. Dodaj wymieszane i przesiane mąki, jajko i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagnieć na jednolite ciasto.

Kawałek ciasta rozwałkuj rękoma na stolnicy. Rozwałkowane ciasto potnij na kopytka.

W garnku zagotuj wodę z olejem i 1 łyżką soli. Kopytka wrzucaj partami, aby się nie posklejały.

Po wypłynięciu kopytka gotuj jeszcze 1-2 min.

Następnie wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i umieść na durszlaku, a do garnka wrzuć kolejną partię kopytek.

Kopytka podawaj od razu.

Kopytka z serem oprószone mąką znajdują się na jasnym blacie. Obok leży nóż.
Kopytka z serem
Koszt przygotowania dania
6.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
419 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Kopytka z serem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kopytkach z serem

Kopytka z serem można podać na słono lub na słodko. Możesz być pewien, że tą potrawą zaciekawisz swoich bliskich i znajomych. Jest to ciekawy pomysł, ponieważ zwykłe kopytka nie są z serem. Takie kopytka (zwłaszcza w wersji na słodko) bardzo smakują dzieciom.

Jak się robi kopytka z twarogiem? Kopytka są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ugotować ziemniaki, a w międzyczasie przygotować inne składniki. Obie mąki należy ze sobą wymieszać, a potem przesiać. Serek twarogowy wystarczy bardzo dobrze rozgnieść widelcem, ale możesz też zdecydować się na to, aby twaróg zmielić przez maszynkę do mięsa. Tak samo możesz postąpić z już ugotowanymi i ostygniętymi ziemniakami.

Jak zrobić kopytka z serem? Ziemniaki, serek oraz dwa rodzaje mąki trzeba ze sobą dobrze wymieszać. Następnie należy dodać jajko i przyprawy. Gdy wszystkie składniki się połączą, od razu można zabrać się za rozwałkowywania ciasta. Należy to zrobić rękami. Ciasto z serem i ziemniakami trzeba rozwałkować na dość małe wałeczki, a potem wystarczy je pociąć na mniejsze kawałki.

Na koniec trzeba ugotować kopytka. Należy je wrzucać partiami do garnka z gotującą się wodą. Pamiętaj, aby kopytek nie gotować zbyt długo, ponieważ się rozgotują. Jeżeli dodasz olej do garnka, to ograniczysz sklejanie się kopytek.

Kopytka ziemniaczane z serem można podać z różnymi dodatkami. Smaczne będą z samym masłem, ale można też roztopić masło na patelni i dodać do niego bułkę tartą. Gdy ta się już przyrumieni, można ją umieścić na kopytkach. Jest to dość popularna opcja, ale kopytka można też podać z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym, ze skwarkami, z drobno pokrojonym boczkiem albo ze smażoną cebulką. W wersji na słodko kopytka można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem oraz polać śmietaną.

Przepis na kopytka z serem jest prosty i warto go sobie zapisać. To danie określane jest różnie, ale zazwyczaj są to kopytka z serem lub kluski ziemniaczano-serowe. Warto wiedzieć, że kluski leniwe (pierogi leniwe) przygotuje się już bez ziemniaków.

Wartości odżywcze kopytek z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
161.47 kcal
419.83 kcal
Białko
5.44 g
14.13 g

Węglowodany w kopytkach z serem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
29.05 g
75.53 g
Węglowodany przyswajalne
27.31 g
71.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
4.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
2.50 g
6.50 g
Tłuszcze nasycone
1.08 g
2.81 g
Tłuszcze nienasycone
1.42 g
3.69 g
Tłuszcze jednonasycone
0.93 g
2.41 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
1.29 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Cholesterol
21.50 mg
55.89 mg

Witaminy w przepisie na kopytka z serem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kopytka z serem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
68.38 mg
177.78 mg
Potas
324.40 mg
843.44 mg
Wapń
30.13 mg
78.33 mg
Żelazo
2.01 mg
5.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z serem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kopytkach z serem

Lista alergenów dla kopytek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kopytek z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
600 g
8 sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Ser twarogowy tłusty
165 g
2/3 opakowania
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.31
Za 165 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
210 g
1 i 1/3 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 210 g
Mąka ziemniaczana
48 g
2 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 48 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
26.80
Jak oceniasz przepis na kopytka z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób