Kopytka z serem
- Ziemniaki średnie - 8 sztuk (600 g)
- Ser twarogowy tłusty - 2/3 opakowania (165 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/3 szklanki (210 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (48 g)
- Jajko - rozmiar M (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
Przepis na kopytka z serem krok po kroku
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 20-25 min. Odcedź i od razu utrzyj na puree. Odstaw do przestudzenia.
Mąki wymieszaj ze sobą i przesiej przez sitko.
Ser twarogowy dobrze rozdrobnij widelcem.
Przestudzone ziemniaki umieść na stolnicy. Dodaj wymieszane i przesiane mąki, twaróg, jajko i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagnieć na jednolite ciasto.
Kawałek ciasta rozwałkuj rękoma na stolnicy. Rozwałkowane ciasto potnij na kopytka.
W garnku zagotuj wodę z olejem i 1 łyżką soli. Kopytka wrzucaj partami, aby się nie posklejały.
Po wypłynięciu kopytka gotuj jeszcze 1-2 min.
Następnie wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i umieść na durszlaku, a do garnka wrzuć kolejną partię kopytek.
Kopytka podawaj od razu.
- Kopytka
- Kopytka leniwe
- Kopytka ziemniaczane
- Kopytka ze szpinakiem
- Kopytka z Thermomixu
- Kopytka z twarogiem
- Kopytka z dyni
- Kopytka na słodko
- Kopytka z sosem pieczarkowym
- Kopytka z batatów
- Kopytka bezglutenowe
- Kopytka z mąką ziemniaczaną
- Pierogi leniwe Thermomix
- Kopytka szpinakowe
- Kopytka z gulaszem
- Kopytka z sosem grzybowym
- Kopytka buraczane
- Kopytka z kaszy jaglanej
- Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek z serem
Kopytka z serem można podać na słono lub na słodko. Możesz być pewien, że tą potrawą zaciekawisz swoich bliskich i znajomych. Jest to ciekawy pomysł, ponieważ zwykłe kopytka nie są z serem. Takie kopytka (zwłaszcza w wersji na słodko) bardzo smakują dzieciom.
Jak się robi kopytka z twarogiem? Kopytka są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ugotować ziemniaki, a w międzyczasie przygotować inne składniki. Obie mąki należy ze sobą wymieszać, a potem przesiać. Serek twarogowy wystarczy bardzo dobrze rozgnieść widelcem, ale możesz też zdecydować się na to, aby twaróg zmielić przez maszynkę do mięsa. Tak samo możesz postąpić z już ugotowanymi i ostygniętymi ziemniakami.
Jak zrobić kopytka z serem? Ziemniaki, serek oraz dwa rodzaje mąki trzeba ze sobą dobrze wymieszać. Następnie należy dodać jajko i przyprawy. Gdy wszystkie składniki się połączą, od razu można zabrać się za rozwałkowywania ciasta. Należy to zrobić rękami. Ciasto z serem i ziemniakami trzeba rozwałkować na dość małe wałeczki, a potem wystarczy je pociąć na mniejsze kawałki.
Na koniec trzeba ugotować kopytka. Należy je wrzucać partiami do garnka z gotującą się wodą. Pamiętaj, aby kopytek nie gotować zbyt długo, ponieważ się rozgotują. Jeżeli dodasz olej do garnka, to ograniczysz sklejanie się kopytek.
Kopytka ziemniaczane z serem można podać z różnymi dodatkami. Smaczne będą z samym masłem, ale można też roztopić masło na patelni i dodać do niego bułkę tartą. Gdy ta się już przyrumieni, można ją umieścić na kopytkach. Jest to dość popularna opcja, ale kopytka można też podać z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym, ze skwarkami, z drobno pokrojonym boczkiem albo ze smażoną cebulką. W wersji na słodko kopytka można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem oraz polać śmietaną.
Przepis na kopytka z serem jest prosty i warto go sobie zapisać. To danie określane jest różnie, ale zazwyczaj są to kopytka z serem lub kluski ziemniaczano-serowe. Warto wiedzieć, że kluski leniwe (pierogi leniwe) przygotuje się już bez ziemniaków.
Alergeny w kopytkach z serem
Lista alergenów dla kopytek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kopytek z serem
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.