Kopytka z serem

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:12 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże kopytka z serem, nóż
Kopytka z serem
Kopytka z serem są proste do przygotowania, a dzieci wręcz je uwielbiają. Te kopytka można zjeść na słodko lub na słono. Sprawdź, jak się robi kopytka z twarogiem!
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 25 min
419 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie - 8 sztuk (600 g)
  • Ser twarogowy tłusty - 2/3 opakowania (165 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/3 szklanki (210 g)
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (48 g)
  • Jajko - rozmiar M (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, stolnica, durszlak, sitko, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków

Przepis na kopytka z serem krok po kroku

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 20-25 min. Odcedź i od razu utrzyj na puree. Odstaw do przestudzenia.

Mąki wymieszaj ze sobą i przesiej przez sitko.

Ser twarogowy dobrze rozdrobnij widelcem.

Przestudzone ziemniaki umieść na stolnicy. Dodaj wymieszane i przesiane mąki, twaróg, jajko i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagnieć na jednolite ciasto.

Kawałek ciasta rozwałkuj rękoma na stolnicy. Rozwałkowane ciasto potnij na kopytka.

W garnku zagotuj wodę z olejem i 1 łyżką soli. Kopytka wrzucaj partami, aby się nie posklejały.

Po wypłynięciu kopytka gotuj jeszcze 1-2 min.

Następnie wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i umieść na durszlaku, a do garnka wrzuć kolejną partię kopytek.

Kopytka podawaj od razu.

Jak oceniasz przepis na kopytka z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat kopytek z serem

Kopytka z serem można podać na słono lub na słodko. Możesz być pewien, że tą potrawą zaciekawisz swoich bliskich i znajomych. Jest to ciekawy pomysł, ponieważ zwykłe kopytka nie są z serem. Takie kopytka (zwłaszcza w wersji na słodko) bardzo smakują dzieciom.

Jak się robi kopytka z twarogiem? Kopytka są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ugotować ziemniaki, a w międzyczasie przygotować inne składniki. Obie mąki należy ze sobą wymieszać, a potem przesiać. Serek twarogowy wystarczy bardzo dobrze rozgnieść widelcem, ale możesz też zdecydować się na to, aby twaróg zmielić przez maszynkę do mięsa. Tak samo możesz postąpić z już ugotowanymi i ostygniętymi ziemniakami.

Jak zrobić kopytka z serem? Ziemniaki, serek oraz dwa rodzaje mąki trzeba ze sobą dobrze wymieszać. Następnie należy dodać jajko i przyprawy. Gdy wszystkie składniki się połączą, od razu można zabrać się za rozwałkowywania ciasta. Należy to zrobić rękami. Ciasto z serem i ziemniakami trzeba rozwałkować na dość małe wałeczki, a potem wystarczy je pociąć na mniejsze kawałki.

Na koniec trzeba ugotować kopytka. Należy je wrzucać partiami do garnka z gotującą się wodą. Pamiętaj, aby kopytek nie gotować zbyt długo, ponieważ się rozgotują. Jeżeli dodasz olej do garnka, to ograniczysz sklejanie się kopytek.

Kopytka ziemniaczane z serem można podać z różnymi dodatkami. Smaczne będą z samym masłem, ale można też roztopić masło na patelni i dodać do niego bułkę tartą. Gdy ta się już przyrumieni, można ją umieścić na kopytkach. Jest to dość popularna opcja, ale kopytka można też podać z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym, ze skwarkami, z drobno pokrojonym boczkiem albo ze smażoną cebulką. W wersji na słodko kopytka można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem oraz polać śmietaną.

Przepis na kopytka z serem jest prosty i warto go sobie zapisać. To danie określane jest różnie, ale zazwyczaj są to kopytka z serem lub kluski ziemniaczano-serowe. Warto wiedzieć, że kluski leniwe (pierogi leniwe) przygotuje się już bez ziemniaków.

Alergeny w kopytkach z serem

Lista alergenów dla kopytek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kopytek z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
161.47
419.83
Białko (g)
5.44
14.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
29.05
75.53
Węglowodany przyswajalne (g)
27.31
71.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
4.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
2.50
6.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
2.81
Tłuszcze nienasycone (g)
1.42
3.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.93
2.41
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.29
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.50
55.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
68.38
177.78
Potas (mg)
324.40
843.44
Wapń (mg)
30.13
78.33
Żelazo (mg)
2.01
5.21
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z serem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek z serem

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
600 g
8 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Ser twarogowy tłusty
165 g
2/3 opakowania
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.31
Za 165 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
210 g
1 i 1/3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 210 g
Mąka ziemniaczana
48 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 48 g
Jajko
1 szt.
rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
26.80