Przepis na pierogi leniwe z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
garnek, thermomix

W naczyniu Thermomixa umieść twaróg. Rozdrobnij go przez 15 sekund / obroty 6.

Wsyp do naczynia Thermomixa mąki i cukier. Wbij jajko i dodaj szczyptę soli.

Całość wymieszaj przez 40 sekund / obroty 3.

Ciasto przełóż na blat i uformuj z niego wałki grubości 2-3 cm. Następnie pokrój na ukos w romby wielkości 3-4 cm.

Do garnka wlej wodę i wlej do niej 3 łyżki oleju. Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj, aż wypłyną.

Pierogi leniwe Thermomix posypane bułką tartą na czarnym talerzu
Pierogi leniwe Thermomix
Koszt przygotowania dania
9.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
3
85

Pierogi leniwe Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach leniwych z Thermomixa

Pierogi leniwe Thermomix to jedno z szybszych i smaczniejszych dań na obiad. Podawać je można na słodko lub na wytrawnie, dlatego to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Koniecznie wypróbujcie nasz prosty przepis na pierogi leniwe z Thermomixa. Potrzebne składniki to tylko ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna i ziemniaczana, jajko i trochę soli. Jeśli przygotowujecie pierogi na słodko, to dodajcie również cukier. W naczyniu Thermomixa umieść twaróg i go rozdrobnij. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli, cukier i mąki. Całość wymieszaj. Jeśli zauważysz, że ciasto za bardzo się klei, to dodaj jeszcze odrobinę mąki i ponownie wymieszaj. Następnie na blacie oprószonym mąką uformuj z ciasta wałek grubości 2-3 cm. Następnie ukośnie pokrój na 2-3 cm kawałki. W szerokim garnku doprowadź wodę do wrzenia. Partiami wrzucaj kluski leniwe i gotuj do 5 minut od wypłynięcia.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierogi leniwe w Thermomixie. Tak przygotowane pierogi leniwe można spożywać nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako śniadanie. Warto również wiedzieć, z czym można je zaserwować. Na słodko podać je można z bitą śmietaną, śmietaną, cukrem, cynamonem czy bułką tartą. Aby wykonać bułkę tartą na słodko wystarczy na patelni rozpuścić masło i dodać do niego bułkę tartą oraz cukier. Taką okrasą polewa się ciepłe kluski. Przyznaję, że tak podane kluski leniwe Thermomix są według mnie najlepsze.

Te pyszne i łatwe kluski nazywają się leniwe z powodu ich przygotowania. Składniki są takie same jak do przygotowania pierogów z serem, ale tutaj wszystkie wymieszane są razem. W kuchni polskiej spotkać można kluski leniwe przygotowane z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jeśli przygotujesz większą ilość klusek, to najsmaczniejszą formą ich odgrzania jest podsmażenie na patelni. Tutaj warto wlać na patelnię wodę i do tego odrobinę oleju. Na to ułożyć kluski i tak podgrzewać. Dzięki temu staną się miękkie od wody, a po jej wyparowaniu ładnie się zarumienią na oleju. Pierogi leniwe Thermomix to dobre, szybkie i smaczne rozwiązanie na posiłek.

Wartości odżywcze pierogów leniwych z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
205.09 kcal
0.00 kcal
Białko
10.43 g
0.00 g

Węglowodany w pierogach leniwych z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
33.56 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
33.23 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.33 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
3.37 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
2.52 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.85 g
0.00 g
Cholesterol
31.96 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi leniwe z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
30.13 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.21 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.12 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
29.58 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.00 mg
Niacyna
1.70 mg
0.00 mg
Foliany
42.86 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
6.62 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi leniwe z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
229.09 mg
0.00 mg
Potas
149.23 mg
0.00 mg
Wapń
57.12 mg
0.00 mg
Fosfor
136.41 mg
0.00 mg
Magnez
16.66 mg
0.00 mg
Żelazo
1.45 mg
0.00 mg
Cynk
0.56 mg
0.00 mg
Miedź
0.07 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów leniwych z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach leniwych z Thermomixa

Lista alergenów dla pierogów leniwych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierogów leniwych z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na pierogi leniwe z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób