Kopytka buraczane

Opublikowano: 06.04.2022 r., 15:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka buraczane na białym talerzu
Kopytka buraczane
Kopytka buraczane to pyszne i zdrowe urozmaicenie tradycyjnych ziemniaczanych kluseczek. Do tego pięknie prezentują się na talerzu dzięki swojej przykuwającej uwagę różowej barwie.
Przygotowanie 70 min
Gotowanie i Pieczenie 10 min
287 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Burak 2 sztuki (210 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blender, folia aluminiowa, miska, praska do ziemniaków

Przepis na kopytka buraczane krok po kroku

Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Osusz i owiń folią aluminiową.

Ułóż na blaszce i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W tym czasie obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę.

Buraki ostrożnie obierz i zblenduj je z łyżeczką tymianku, szczyptą soli i pieprzu.

Do buraków dodaj ziemniaki, obie mąki i wyrabiaj ciasto, by było gładkie i jednolite.

Ciasto podziel na części i z każdej uformuj wałek.

Wałek pokrój na ukos w 2 cm kawałki.

Wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kopytka buraczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat kopytek buraczanych

Kopytka buraczane to pyszne i zdrowe urozmaicenie tradycyjnych ziemniaczanych kluseczek. Do tego pięknie prezentują się na talerzu dzięki swojej przykuwającej uwagę różowej barwie.

Mianem kopytek określamy grube kluski w kształcie rombów. Ciasto do tych klusek przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z mąką ziemniaczaną i/lub pszenną i jajkami. Ziemniaki należy ugotować i najlepiej jeszcze ciepłe rozdrobnić. Najlepiej z użyciem praski do ziemniaków.

W przygotowaniu kopytek znaczenie ma czas mieszania masy ze składników. Im dłużej ciasta jest wyrabiane, tym więcej mąki powinno się dodać, ponieważ ziemniaki oddają wodę. Mąka związuje wodę i im mniej jej jest, tym ciasto jest bardziej klejące. Nadmiar mąki do ciasta może spowodować, że kopytka będą bardziej gumowate.

Nasz prosty przepis na kopytka buraczane wzbogacamy oczywiście dodatkiem buraka. Warzywo to nadaje nie tylko pięknego koloru kluskom, ale również zaskakującego smaku.

Te dobre kopytka z buraków są równie szybkie w przygotowaniu, jak zwykłe. Wystarczy, że przed rozpoczęciem gotowania ziemniaków umieścisz w piekarniku owinięte folią aluminiową buraki. Przez godzinę będą się piekły, co spowoduje, że będą bardziej miękkie i aromatyczne. Następnie wystarczy je obrać i zblendować. Dzięki temu, że są pieczone w skórkach, to ich obieranie jest znacznie łatwiejsze. Tak przygotowane ziemniaki wymieszaj z przeciśniętymi ziemniakami, mąką i skrobią. Resztę, czyli formowanie, wykonuje się jak przy standardowych kopytkach. Pomysł na kopytka buraczane na pewno świetnym urozmaiceniem standardowego obiadu. Ich kolor jest tak nadzwyczajny, że na pewno zachwyci również dzieci. Może to dobry pomysł na przemycenie dodatkowych warzyw na obiad? Tym bardziej, że podane z roztopionym masłem są szczególnie smaczne.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się Wam ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Alergeny w kopytkach buraczanych

Lista alergenów dla kopytek buraczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kopytek buraczanych

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
143.73
287.46
Białko (g)
4.76
9.52
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
30.70
61.40
Węglowodany przyswajalne (g)
28.69
57.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.01
4.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.45
0.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
0.79
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.44
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.53
23.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.52
Ryboflawina (mg)
0.12
0.24
Niacyna (mg)
2.17
4.35
Foliany (µg (mcg))
63.17
126.33
Beta karoten (µg (mcg))
4.90
9.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
23.68
47.35
Potas (mg)
370.99
741.98
Wapń (mg)
17.09
34.19
Fosfor (mg)
73.02
146.04
Magnez (mg)
27.88
55.75
Żelazo (mg)
1.82
3.65
Cynk (mg)
0.48
0.96
Miedź (mg)
0.12
0.25
Mangan (mg)
0.32
0.65
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek buraczanych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek buraczanych

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Burak
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
13.00