Przepis na kopytka z thermomixu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, łyżka cedzakowa, thermomix

Do naczynia miksującego dodaj ziemniaki oraz mąkę.

Składniki wymieszaj ustawiając na Thermomix 10s/obr.4.

Następnie do masy dodaj jajko oraz szczyptę soli i ciasto na kopytka wyrabiaj 30s/interwał.

Z ciasta na stolnicy uformuj wałki, które pokrój na mniejsze kawałki.

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli.

Do wrzącej wody wrzucaj kopytka i gotuj je do momentu, aż wypłyną na wierzch.

Ugotowane kopytka wyciągi przy pomocy łyżki cedzakowej.

Gotowe kopytka podawaj na ciepło z dodatkiem okrasy lub jako dodatek do dania głównego.

Kopytka Thermomix podane na czarnym talerzu. Udekorowane są kawałkami truskawek.
Kopytka Thermomix
Koszt przygotowania dania
5.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
360 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
77

Kopytka z Thermomixu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kopytkach z Thermomixu

Szybkie w przygotowaniu kopytka Thermomix to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszne kopytka mogą być także podane jako samodzielny posiłek na obiad z dodatkiem sosu lub gotowanych na parze warzyw. Przepis na kopytka z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie musisz posiadać dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Aby zrobić dobre kopytka potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, jajka oraz sól. Składniki te są przystępne cenowo i dostępna w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić kopytka w Thermomixie? Do naczynia miksującego dodaj ugotowane ziemniaki oraz mąkę. Składniki wymieszaj ustawiając na Thermomix 10s/obr.4. Następnie do masy dodaj jajko oraz szczyptę soli i ciasto na kopytka wyrabiaj 30s/interwał. Z ciasta na stolnicy uformuj wałki, które pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli. Do wrzącej wody wrzucaj kopytka i gotuj je do momentu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane kopytka wyciągi przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe kopytka możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują z dodatkiem gulaszu lub mięsa drobiowego gotowanego w sosie własnym.

Ziemniaki stanowią doskonałe źródło błonnika, który wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz wspiera prawidłową perystaltykę jelit. Ziemniaki są również dobrym źródłem witaminy C i potasu, który Wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz wspomaga pracę serca. Witamina C zaliczana jest do naturalnych przeciwutleniaczy, które wspomagają naszą odporność i spowalniają procesy starzenia się skóry. Podaż witaminy C na odpowiednim poziomie jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności – czyli okresie jesienno-zimowym. Kopytka będą stanowiły również dobre źródło białka, które pochodzi z użytych do przygotowania dania jaj.

Podsumowując prosty przepis na kopytka z Thermomixa możesz wykorzystać do przygotowania pysznego dodatku do obiadu. Łatwe kopytka będą stanowiły doskonały dodatek do różnego rodzaju sosów, gulaszu. Można je podać także jako samodzielne danie.

Wartości odżywcze kopytek z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
163.69 kcal
360.12 kcal
Białko
6.10 g
13.42 g

Węglowodany w kopytkach z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
31.89 g
70.16 g
Węglowodany przyswajalne
30.60 g
67.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
1.39 g
3.07 g
Tłuszcze nasycone
0.84 g
1.85 g

Witaminy w przepisie na kopytka z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6
0.23 mg
0.51 mg
Tiamina
0.32 mg
0.71 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.37 mg
Niacyna
2.64 mg
5.80 mg
Foliany
48.42 µg (mcg)
106.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kopytka z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
169.41 mg
372.71 mg
Potas
290.97 mg
640.14 mg
Wapń
13.46 mg
29.61 mg
Fosfor
79.29 mg
174.44 mg
Magnez
24.65 mg
54.22 mg
Żelazo
1.80 mg
3.96 mg
Cynk
0.59 mg
1.30 mg
Miedź
0.18 mg
0.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z Thermomixu 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kopytkach z Thermomixu

Lista alergenów dla kopytek z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kopytek z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
750 g
8 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
12.00
Jak oceniasz przepis na kopytka z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób