Kopytka z Thermomixu

Opublikowano: 20.12.2021 r., 22:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka Thermomix podane na czarnym talerzu. Udekorowane są kawałkami truskawek.
Kopytka Thermomix
Kopytka z Thermomixa to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Będą one stanowiły doskonały dodatek do dania obiadowego. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
360 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki ugotowane 8 średnich sztuk (750 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, łyżka cedzakowa, thermomix

Przepis na kopytka z thermomixu krok po kroku

Do naczynia miksującego dodaj ziemniaki oraz mąkę.

Składniki wymieszaj ustawiając na Thermomix 10s/obr.4.

Następnie do masy dodaj jajko oraz szczyptę soli i ciasto na kopytka wyrabiaj 30s/interwał.

Z ciasta na stolnicy uformuj wałki, które pokrój na mniejsze kawałki.

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli.

Do wrzącej wody wrzucaj kopytka i gotuj je do momentu, aż wypłyną na wierzch.

Ugotowane kopytka wyciągi przy pomocy łyżki cedzakowej.

Gotowe kopytka podawaj na ciepło z dodatkiem okrasy lub jako dodatek do dania głównego.

Jak oceniasz przepis na kopytka z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat kopytek z thermomixu

Szybkie w przygotowaniu kopytka Thermomix to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszne kopytka mogą być także podane jako samodzielny posiłek na obiad z dodatkiem sosu lub gotowanych na parze warzyw. Przepis na kopytka z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie musisz posiadać dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Aby zrobić dobre kopytka potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, jajka oraz sól. Składniki te są przystępne cenowo i dostępna w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić kopytka w Thermomixie? Do naczynia miksującego dodaj ugotowane ziemniaki oraz mąkę. Składniki wymieszaj ustawiając na Thermomix 10s/obr.4. Następnie do masy dodaj jajko oraz szczyptę soli i ciasto na kopytka wyrabiaj 30s/interwał. Z ciasta na stolnicy uformuj wałki, które pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli. Do wrzącej wody wrzucaj kopytka i gotuj je do momentu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane kopytka wyciągi przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe kopytka możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują z dodatkiem gulaszu lub mięsa drobiowego gotowanego w sosie własnym.

Ziemniaki stanowią doskonałe źródło błonnika, który wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz wspiera prawidłową perystaltykę jelit. Ziemniaki są również dobrym źródłem witaminy C i potasu, który Wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz wspomaga pracę serca. Witamina C zaliczana jest do naturalnych przeciwutleniaczy, które wspomagają naszą odporność i spowalniają procesy starzenia się skóry. Podaż witaminy C na odpowiednim poziomie jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności – czyli okresie jesienno-zimowym. Kopytka będą stanowiły również dobre źródło białka, które pochodzi z użytych do przygotowania dania jaj.

Podsumowując prosty przepis na kopytka z Thermomixa możesz wykorzystać do przygotowania pysznego dodatku do obiadu. Łatwe kopytka będą stanowiły doskonały dodatek do różnego rodzaju sosów, gulaszu. Można je podać także jako samodzielne danie.

Alergeny w kopytkach z thermomixu

Lista alergenów dla kopytek z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kopytek z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Kopytka z Thermomixa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Stanowią one doskonały dodatek do różnego rodzaju sosów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
163.69
360.12
Białko (g)
6.10
13.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
31.89
70.16
Węglowodany przyswajalne (g)
30.60
67.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
1.39
3.07
Tłuszcze nasycone (g)
0.84
1.85
Tłuszcze nienasycone (g)
0.55
1.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.51
Tiamina (mg)
0.32
0.71
Ryboflawina (mg)
0.17
0.37
Niacyna (mg)
2.64
5.80
Foliany (µg (mcg))
48.42
106.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
169.41
372.71
Potas (mg)
290.97
640.14
Wapń (mg)
13.46
29.61
Fosfor (mg)
79.29
174.44
Magnez (mg)
24.65
54.22
Żelazo (mg)
1.80
3.96
Cynk (mg)
0.59
1.30
Miedź (mg)
0.18
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z thermomixu 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek z thermomixu

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
750 g
8 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
12.00