Kopytka z batatów

Opublikowano: 31.10.2021 r., 15:04 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka z batatów przedstawione w trakcie przygotowania, jedna porcja ciasta pokrojona na kopytka, 3 części ciasta obok, całość na białym blacie
Kopytka z batatów
Wypróbuj przepis na najlepsze kopytka z batatów. Delikatne kopytka o lekkim, słodkim smaku idealnie sprawdzą się na obiad lub na kolację.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie 80 min
541 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Bataty 3 duże sztuki (750 g)
  • Mąka ryżowa 0,5 szklanki (75 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 4 łyżki (96 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, folia aluminiowa, tłuczek do ziemniaków

Przepis na kopytka z batatów krok po kroku

Bataty umyj i owiń folią aluminiową i piecz około 60 minut w 220 stopniach.

Bataty pozostaw do ostudzenia, następnie przekrój, wydrąż miąższ i przełóż do miski.

Dodaj mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz 0,5 łyżeczki soli.

Zagnieć ciasto.

W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli.

Z ciasta uformuj walce, krój je na kawałki pod kątem.

Kopytka wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. .

Nie dopuszczaj do wrzenia

Jak oceniasz przepis na kopytka z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kopytek z batatów

Kopytka to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przygotowywane jest z gotowanych ziemniaków, które następnie są mielone i łączone z mąką i jajkiem w ciasto. Ciasto następnie się roluje, tnie na kawałki i gotuje na wrzącej wodzie. Podobnym rodzajem dania są kluski leniwe. Te jednak przygotowywane są ziemniaków i sera twarogowego lub jedynie z sera twarogowego. Kopyta zazwyczaj podawane są na słono a kluski leniwe na słodko z cukrem i cynamonem.

Kopytka z batatów to wyśmienity rodzaj dania przygotowany ze słodkich ziemniaków. Kopytka te są wegańskie i bezglutenowe, do ich przygotowania wykorzystasz jedynie mąkę. Ponieważ zawierają bataty, mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną posiadają one wysoki indeks glikemiczny i raczej nie są daniem fit. Daniem podobnym do naszych kopytek, wywodzącym się z kuchni włoskiej są gnocchi. Różnicą w przygotowaniu tych dań jest to, że do gnocchi ziemniaki gotuje się w mundurkach. Ziemniaki tak gotowane mają odrobinę inny smak co nadaje wyjątkowego charakteru. Gnocchi z batatów jest również znane w kuchni włoskiej. Przygotowuje się z pieczonych w mundurkach ziemniaków słodkich. W Polsce znane są także kopytka z batatów i kaszy jaglanej. Mają one wyjątkowy, słodko-orzechowy smak. Do ich przygotowania kaszę gotuje się w wodzie, a następnie łączy z puree ze słodkich ziemniaków oraz mąką i jajkiem. Kopytka z batatów możesz podać z masłem szałwiowym i parmezanem, z pieczonymi burakami i rukolą, z groszkiem, z pesto, sosem grzybowym czy sosem serowym. Ich wyrazisty smak najlepiej podkreślają proste dodatki w tym przypadku im mniej znaczy lepiej. Dlatego zacznij przygodę z tym daniem od podania ich z masłem szałwiowym i parmezanem.

Kluski z batatów są wyśmienitym daniem, które przygotujesz w podobny sposób jak klasyczne kopytka, jednak będą one wyjątkowym urozmaiceniem tradycyjnej potrawy. Są one równie łatwe w przygotowaniu, przepis jest prosty i nie sprawi problemu nawet osobom początkującym w gotowaniu.

Alergeny w kopytkach z batatów

Lista alergenów dla kopytek z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kopytka z batatów

Wartości odżywcze kopytek z batatów

na 100g gotowej potrawy

Bezglutenowe kopytka z batatów są świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego dania. Danie jest zdrowe jednak nie powinno być spożywane często i w większych ilościach przez osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
128.91
541.40
Białko (g)
2.32
9.74
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
29.61
124.38
Węglowodany przyswajalne (g)
26.77
112.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.85
11.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
0.27
1.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.47
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
640.88
2691.69
Witamina B6 (mg)
0.25
1.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.82
45.44
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.35
Ryboflawina (mg)
0.05
0.20
Niacyna (mg)
1.02
4.27
Foliany (µg (mcg))
7.82
32.83
Beta karoten (µg (mcg))
7690.55
32300.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
219.90
923.59
Potas (mg)
297.72
1250.42
Wapń (mg)
29.58
124.22
Fosfor (mg)
51.55
216.51
Magnez (mg)
24.28
101.99
Żelazo (mg)
0.76
3.19
Cynk (mg)
0.28
1.19
Miedź (mg)
0.10
0.44
Mangan (mg)
0.35
1.47
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z batatów 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek z batatów

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
750 g
3 duże sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 750 g
Mąka ryżowa
75 g
0,5 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
96 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 96 g
Koszt składników
21.00