Jak zrobić kopytka?

Jak zrobić kopytka
Jak zrobić kopytka
ikona podziel się
Opublikowano: 29.10.2022 r., 22:34 | Autor: Oliwia Gawron
  1. Kilogram ziemniaków obierz ze skóry i ugotuj w wodzie przez 25 minut.
  2. Poduś ziemniaki, dodaj szczyptę soli i odstaw do ostygnięcia.
  3. Dodaj szklankę mąki i wbij jajko.
  4. Wymieszaj całość i zagnieć ciasto.
  5. Uformuj rulon i odcinaj kawałki 2-3 cm.
  6. Ugotuj kluski w wodzie.

Jak zrobić kopytka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Tradycyjne poznańskie kopytka lub kluski szagówki z gwary poznańskiej to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom ciasto na kopytka nie jest trudne w wykonaniu, a kluski są smaczne. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba, dopiero zaczynając swoją przygodę w kuchni.

Jest to świetne danie z ziemniaków ugotowanych, gdy zostanie Ci nadmiar po obiedzie, nie wyrzucaj ich. Jeszcze się przydadzą. Zamiast je wyrzucać, przygotuj kopytka lub szare kluski również z mojego przepisu.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić kopytka?

  1. Kilogram ziemniaków obierz ze skóry i ugotuj w wodzie przez 25 minut.
  2. Poduś ziemniaki, dodaj szczyptę soli i odstaw do ostygnięcia.
  3. Dodaj szklankę mąki i wbij jajko.
  4. Wymieszaj całość i zagnieć ciasto.
  5. Uformuj rulon i odcinaj kawałki 2-3 cm.
  6. Ugotuj kluski w wodzie.

Kluski ziemniaczane gotujemy zaledwie kilka minut, do momentu, aż same wypłyną na wierzch wody, po tym czasie nasze najlepsze kopytka są pyszne i dobre na obiad.

Mój sprawdzony przepis na kopytka idealnie sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny. Przygotuj je i przekonaj się, że są najlepsze.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto