Kopytka z dyni

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:55 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka z dyni znajdują się w głębokim talerzu. Obok leży widelec. Kopytka udekorowane są kwiatkami.
Kopytka z dyni
Kopytka z dyni są proste do przygotowania. Można je jeść na słodko (np. na deser) i na słono (np. jako dodatek do obiadu). Sprawdź, jak wygląda przepis na kopytka z dyni!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 25 min
265 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Puree z dyni (400 g)
  • Ziemniaki średnie 7 sztuk (525 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (160 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 3 łyżeczki (36 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 ml)
  • Jajko 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, duży garnek, stolnica, durszlak, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków

Przepis na kopytka z dyni krok po kroku

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie (ok. 25 min), a potem odcedź. Od razu dodaj do nich zimne puree z dyni i wszystko razem zagnieć praską do ziemniaków.

Do ziemniaków i dyni wbij jajko oraz wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieć do połączenia się składników.

Stolnice podsyp mąką. Następnie część ciasta zroluj w wałek, a potem spłaszcz go i potnij na kawałki.

Do lekko osolonego wrzątku z olejem wrzuć pierwszą partię kopytek. Po wypłynięciu gotuj je ok. 1-1,5 min i wyciągnij łyżką cedzakową na durszlak. Postępuj tak z kolejnymi partiami kopytek.

Kopytka podawaj od razu.

Jak oceniasz przepis na kopytka z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat kopytek z dyni

Kopytka z dyni można zjeść na słono lub na słodko. Dobre będą zarówno z cebulką, jak i z masłem, cukrem wanilinowym, cynamonem i bułką tartą. Kopytka można zrobić m.in. z dyni Hokkaido.

Przepis na kopytka z dyni możesz dowolnie modyfikować. Te kopytka możesz zrobić z mąką kukurydzianą. Ciekawą opcją byłyby kopytka z dynią i ze szpinakiem. Jeżeli przygotowujesz te kopytka na słono, to możesz dodać świeżo zmielony pieprz do zagniatanego ciasta. Wegańskie kopytka z dyni otrzymasz, jeśli zrezygnujesz z dodania jajka. Możesz też pokusić się na fit kopytka bez ziemniaków.

Do kopytek nada się pieczona dynia, ale równie dobrze kopytka można zrobić z dyni gotowanej. Po obraniu waga ziemniaków się nieco zmniejszy. Najlepiej, aby było ich tyle samo, co puree z dyni. Po ugotowaniu te kopytka możesz zrumienić na maśle lub polać bułką tartą z masłem.

Puree z dyni można przygotować na różne sposoby. Dynię możesz pociąć na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku. Należy ją piec ok. 30-35 min w 190 stopniach (grzanie góra-dół). Dynia będzie gotowa, gdy będzie miękka. Może się okazać, że będzie to dopiero po ok. 60 min. Wszystko zależy od samego piekarniku. Warto wiedzieć, że nie zawsze temperatura podana na wyświetlaczu jest poprawna.

Dynię możesz też ugotować. Po przekrojeniu dyni na ćwierki należy pozbyć się nasion i obrać dynię ze skórki. Następnie dynię trzeba pokroić na mniejsze kawałki i umieścić je w średnim garnku. Taką dynię należy zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 10-15 min). Po odcedzeniu i ostudzeniu można ją przepuść przez maszynkę do mięsa. Po przygotowaniu puree należy odłożyć potrzebną ilość na kopytka, a resztę wykorzystać do czegoś innego.

Dynie możesz zblednować mikserem, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Gorące ziemniaki wystarczy zgnieść praską do ziemniaków, ale te zimne (np. ugotowane dzień wcześniej) trzeba już dobrze zmielić w maszynce.

Pamiętaj o tym, aby podsypać stolnicę przed rolowaniem wałka z ciasta, ale nie dodawaj do samego ciasta dodatkowej mąki. Im będzie jej więcej, tym kopytka będą twardsze. Więcej mąki możesz dodać wtedy, gdy ziemniaki okażą się zbyt wodnista, przez co masa będzie bardzo lepka.

Alergeny w kopytkach z dyni

Lista alergenów dla kopytek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kopytek z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
126.48
265.61
Białko (g)
3.15
6.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
23.07
48.45
Węglowodany przyswajalne (g)
21.57
45.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
3.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
2.57
5.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.66
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.91
4.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.19
2.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
1.51
Cholesterol (mg)
17.90
37.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
153.20
321.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.51
24.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.19
Witamina E (mg)
0.54
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.11
23.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
3.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.33
82.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1034.45
2172.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
55.61
116.77
Potas (mg)
357.84
751.47
Wapń (mg)
19.16
40.23
Fosfor (mg)
66.38
139.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.22
40.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.75
3.67
Cynk (mg)
0.40
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z dyni 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek z dyni

Koszt składników
30.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
400 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
6.22
Za 400 g
Ziemniaki średnie
525 g
7 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.10
Za 525 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
36 g
3 łyżeczki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 36 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
30.30