Przepis na kopytka z dyni krok po kroku

Składniki
  • Puree z dyni 400 g
  • Ziemniaki średnie 525 g 7 sztuk
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 160 g 1 szklanka
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 36 g 3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
  • Jajko 1 szt. 1 jajko rozmiar M
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
garnek, duży garnek, stolnica, durszlak, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie (ok. 25 min), a potem odcedź. Od razu dodaj do nich zimne puree z dyni i wszystko razem zagnieć praską do ziemniaków.

Do ziemniaków i dyni wbij jajko oraz wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieć do połączenia się składników.

Stolnice podsyp mąką. Następnie część ciasta zroluj w wałek, a potem spłaszcz go i potnij na kawałki.

Do lekko osolonego wrzątku z olejem wrzuć pierwszą partię kopytek. Po wypłynięciu gotuj je ok. 1-1,5 min i wyciągnij łyżką cedzakową na durszlak. Postępuj tak z kolejnymi partiami kopytek.

Kopytka podawaj od razu.

Kopytka z dyni znajdują się w głębokim talerzu. Obok leży widelec. Kopytka udekorowane są kwiatkami.
Kopytka z dyni
Koszt przygotowania dania
9.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
242 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Kopytka z dyni - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kopytkach z dyni

Kopytka z dyni można zjeść na słono lub na słodko. Dobre będą zarówno z cebulką, jak i z masłem, cukrem wanilinowym, cynamonem i bułką tartą. Kopytka można zrobić m.in. z dyni Hokkaido.

Przepis na kopytka z dyni możesz dowolnie modyfikować. Te kopytka możesz zrobić z mąką kukurydzianą. Ciekawą opcją byłyby kopytka z dynią i ze szpinakiem. Jeżeli przygotowujesz te kopytka na słono, to możesz dodać świeżo zmielony pieprz do zagniatanego ciasta. Wegańskie kopytka z dyni otrzymasz, jeśli zrezygnujesz z dodania jajka. Możesz też pokusić się na fit kopytka bez ziemniaków.

Do kopytek nada się pieczona dynia, ale równie dobrze kopytka można zrobić z dyni gotowanej. Po obraniu waga ziemniaków się nieco zmniejszy. Najlepiej, aby było ich tyle samo, co puree z dyni. Po ugotowaniu te kopytka możesz zrumienić na maśle lub polać bułką tartą z masłem.

Puree z dyni można przygotować na różne sposoby. Dynię możesz pociąć na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku. Należy ją piec ok. 30-35 min w 190 stopniach (grzanie góra-dół). Dynia będzie gotowa, gdy będzie miękka. Może się okazać, że będzie to dopiero po ok. 60 min. Wszystko zależy od samego piekarniku. Warto wiedzieć, że nie zawsze temperatura podana na wyświetlaczu jest poprawna.

Dynię możesz też ugotować. Po przekrojeniu dyni na ćwierki należy pozbyć się nasion i obrać dynię ze skórki. Następnie dynię trzeba pokroić na mniejsze kawałki i umieścić je w średnim garnku. Taką dynię należy zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 10-15 min). Po odcedzeniu i ostudzeniu można ją przepuść przez maszynkę do mięsa. Po przygotowaniu puree należy odłożyć potrzebną ilość na kopytka, a resztę wykorzystać do czegoś innego.

Dynie możesz zblednować mikserem, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Gorące ziemniaki wystarczy zgnieść praską do ziemniaków, ale te zimne (np. ugotowane dzień wcześniej) trzeba już dobrze zmielić w maszynce.

Pamiętaj o tym, aby podsypać stolnicę przed rolowaniem wałka z ciasta, ale nie dodawaj do samego ciasta dodatkowej mąki. Im będzie jej więcej, tym kopytka będą twardsze. Więcej mąki możesz dodać wtedy, gdy ziemniaki okażą się zbyt wodnista, przez co masa będzie bardzo lepka.

Wartości odżywcze kopytek z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (210g)
Energia (kalorie)
115.66 kcal
242.90 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (210g)
Tłuszcz
2.56 g
5.37 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.66 g
1.38 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.90 g
3.99 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
1.50 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z dyni 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kopytkach z dyni

Lista alergenów dla kopytek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kopytek z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
400 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
6.22
Za 400 g
Ziemniaki średnie
525 g
7 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.10
Za 525 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
36 g
3 łyżeczki
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na kopytka z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób